Biztonságos vezetés nyáron is
Tippek a biztonságos nyári vezetéshez
Beköszöntött a várva várt jó idő, és hamarosan az ország nagy része útra kell, hogy megkezdje a megérdemelt szabadságát.
2017. június 2. 16:15

Annak érdekében, hogy a nagy melegben is biztonságosan tudjunk közlekedni, a Europcar Autókölcsönző összeállított néhány hasznos vezetési tippet a nyárra.

A melegben való vezetésnek is megvannak azok a kockázati tényezői, amire ha nem figyelünk, veszélyhelyzetet idézhetnek elő az utakon. Az autónk műszaki állapotára a nyári szezonban is figyelmet kell fordítanunk:

A nyári autósszezon a nyári gumik felrakásával kezdődik, amik ne legyenek 5 évnél idősebbek. Talán sokan nem tudják, hogy a nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak a téli gumik, hanem ez a fogyasztásra sem hat kedvezően, illetve a fékút harmadával is megnőhet a puha gumiknak köszönhetően.

·        A téli és tavaszi közlekedés megterheli a futóművet, ezért ezt érdemes átnézetni.

·        A légkondicionáló átnézése és kitisztítása nagyon fontos a nyári szezon előtt. Célszerű a pollenszűrőt kicserélni és egy különleges fertőtlenítő spray segítségével elpusztítani a klímában elszaporodott baktériumokat. Azokban az autókban, amikben nincsen légkondi, érdemes a hátsó ablakokra napvédő rolót beszerezni.

·        Ellenőrizzük a hűtőfolyadék és a motorolaj szintjeit, nehogy utazás közben kellemetlen meglepetést okozzanak. Az ablakmosó folyadékot is váltsuk nyárira és az ablaktörlő lapátokat is cseréljük le, ha a gumi elengedte magát a téli szezonban.

Legyen szó mindennapi autós közlekedésről vagy hosszabb út megtételéről, az autónk nyárra való felkészítése mellett az egészségünkre is fokozottan figyelnünk kell a hőségben:

·        Ügyelnünk kell a vezetés közbeni folyadékbevitelre! A dehidratáltság csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz, álmossághoz és ingerlékenységhez vezet. Annak érdekében, hogy vezetés közben is megfelelő legyen a folyadékbevitel, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egy üveg víz nálunk az autóban.

·        Figyeljünk arra, hogy ne melegedjen nagyon fel az autó belsejében a levegő, mert ez is fáradékonyságot és figyelemzavart okozhat. Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy a lassabb reakcióidő miatt is biztonságosan meg tudjunk állni.

·        A légkondicionáló hőfokának beállításánál törekedjünk arra, hogy a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok legyen az eltérés. Ellenkező esetben gyorsan megfázhatunk a hőmérséklet különbségek következtében.

·        Hosszabb útnál rendszeresen tartsunk szünetet, frissítsük fel magunkat, mert a meleg időben gyorsabban elfáradunk vezetés közben.

·        Melegben rosszabbul viseljük a stresszt, ezért a dugókban ülve próbáljunk higgadtnak maradni és a morgolódás helyett ábrándozzunk egy hűs tengerpartról.

·        Gyermeket és állatot semmi esetben se hagyjunk az autóban, mert a felforrósodott járműben nagyon könnyen és gyorsan hőgutát kaphatnak és életveszélyes állapotba is kerülhetnek.

Biztonságos nyári közlekedést kívánunk!

well.hu
  • Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat
    Vissza kell utasítani a nemzetek elleni támadásokat, a nagyhatalmi arroganciát azért, hogy ne üldözhessenek és pusztíthassanak el milliókat - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Bonyhádon, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
MTI Hírfelhasználó