Biztonságos vezetés nyáron is
Tippek a biztonságos nyári vezetéshez
Beköszöntött a várva várt jó idő, és hamarosan az ország nagy része útra kell, hogy megkezdje a megérdemelt szabadságát.
2017. június 2. 16:15

Annak érdekében, hogy a nagy melegben is biztonságosan tudjunk közlekedni, a Europcar Autókölcsönző összeállított néhány hasznos vezetési tippet a nyárra.

A melegben való vezetésnek is megvannak azok a kockázati tényezői, amire ha nem figyelünk, veszélyhelyzetet idézhetnek elő az utakon. Az autónk műszaki állapotára a nyári szezonban is figyelmet kell fordítanunk:

A nyári autósszezon a nyári gumik felrakásával kezdődik, amik ne legyenek 5 évnél idősebbek. Talán sokan nem tudják, hogy a nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak a téli gumik, hanem ez a fogyasztásra sem hat kedvezően, illetve a fékút harmadával is megnőhet a puha gumiknak köszönhetően.

·        A téli és tavaszi közlekedés megterheli a futóművet, ezért ezt érdemes átnézetni.

·        A légkondicionáló átnézése és kitisztítása nagyon fontos a nyári szezon előtt. Célszerű a pollenszűrőt kicserélni és egy különleges fertőtlenítő spray segítségével elpusztítani a klímában elszaporodott baktériumokat. Azokban az autókban, amikben nincsen légkondi, érdemes a hátsó ablakokra napvédő rolót beszerezni.

·        Ellenőrizzük a hűtőfolyadék és a motorolaj szintjeit, nehogy utazás közben kellemetlen meglepetést okozzanak. Az ablakmosó folyadékot is váltsuk nyárira és az ablaktörlő lapátokat is cseréljük le, ha a gumi elengedte magát a téli szezonban.

Legyen szó mindennapi autós közlekedésről vagy hosszabb út megtételéről, az autónk nyárra való felkészítése mellett az egészségünkre is fokozottan figyelnünk kell a hőségben:

·        Ügyelnünk kell a vezetés közbeni folyadékbevitelre! A dehidratáltság csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz, álmossághoz és ingerlékenységhez vezet. Annak érdekében, hogy vezetés közben is megfelelő legyen a folyadékbevitel, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen egy üveg víz nálunk az autóban.

·        Figyeljünk arra, hogy ne melegedjen nagyon fel az autó belsejében a levegő, mert ez is fáradékonyságot és figyelemzavart okozhat. Tartsunk nagyobb követési távolságot, hogy a lassabb reakcióidő miatt is biztonságosan meg tudjunk állni.

·        A légkondicionáló hőfokának beállításánál törekedjünk arra, hogy a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok legyen az eltérés. Ellenkező esetben gyorsan megfázhatunk a hőmérséklet különbségek következtében.

·        Hosszabb útnál rendszeresen tartsunk szünetet, frissítsük fel magunkat, mert a meleg időben gyorsabban elfáradunk vezetés közben.

·        Melegben rosszabbul viseljük a stresszt, ezért a dugókban ülve próbáljunk higgadtnak maradni és a morgolódás helyett ábrándozzunk egy hűs tengerpartról.

·        Gyermeket és állatot semmi esetben se hagyjunk az autóban, mert a felforrósodott járműben nagyon könnyen és gyorsan hőgutát kaphatnak és életveszélyes állapotba is kerülhetnek.

Biztonságos nyári közlekedést kívánunk!

well.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó