Gyakorlatilag újraindult a migránsáradat
Gyakorlatilag újraindult a migránsáradat a déli határon. Csak a jogi határzárnak és a kettős védvonalnak köszönhető, hogy nem jutnak be a próbálkozók hazánk területére, illetve, akinek mégis sikerül, azt is nagyon gyorsan elkapják és visszakísérik a határ túloldalára. Négy nap alatt 303-an próbálkoztak. Előtte egy hónap alatt sem jöttek ennyien. Közben nagy a mozgolódás Szerbiában a horvát határ felé is.
2017. május 30. 09:11

Rendszeresen áramlanak az Európán kívülről érkező migránsok Szerbiából Horvátország, illetve az Európai Unió felé – tudósított az M1 Híradója. A horvát határnál fekvő szerbiai Sid közében lévő erdős területeken lépten-nyomon migránscsoportokkal lehet találkozni.

A horvát határ közelében, az út mentén eldobált kabátok, zoknik, lábbelik, vizes palackok és konzervek jelzik, hogy a migránsok gyakran járnak erre. Nem ritkák a tábortüzek nyomai sem. Éjjelente ugyanis több órát várnak itt a kedvező alkalomra, amikor megpróbálnak átjutni Szerbiából Horvátországba.

 

A helyiek örülnek 

Közben a sidi befogadótáborban már kétszáz alá csökkent a migránsok száma. Bár egyelőre hivatalosan nem jelentették be az intézmény bezárását, a hatóságok egy hónapja folyamatosan ürítik ki a központot.

Az egyedülálló férfiak elszállítás után a sidi befogadóközpontban már csak a gyerekekkel utazó családok és a kíséret nélkül utazó kiskorú fiatalok maradtak, de vasárnap és hétfőn őket is elkezdték átvinni a román határhoz közeli nagykikindai befogadóközpontba, valamint egy Sidhez közeli intézménybe.

Míg a helyiek örülnek az elszállításnak, addig a bevándorlók kevésbé. Sokan ezért megpróbálnak minél előbb átjutni az Európai Unióba. Akinek nem sikerült Horvátország felé, a magyar határon próbálkozik.

Nincs megállás 

Az elmúlt napokban a legnagyobb a mozgolódás a Bács-Kiskun megyei Hercegszántó térségében volt.

Az átkelőknél éppen ezért folyamatosan ellenőrzik a járműveket a hatóságok, de a kerítés mentén is megállás nélkül járőröznek a rendőrök és a katonák.

Több tízezren várnak 

Bencze Péter tudósító az M1 Híradóban azt mondta, a jó idő beálltával újra megnőtt az ország déli határaira nehezedő migrációs nyomás. Péntektől vasárnap éjfélig 109 embert tartóztattak fel a rendőrök és a katonák a határon. 84 migránst már az ország határain belül fogtak el, 1 személy ellen pedig embercsempészet gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Balkánon jelenleg is mintegy 79 ezer ember vár arra, hogy Nyugat Európába jusson. Csak Szerbiában több mint 6800-an vannak a befogadótáborokban. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint gyakran az embercsempészeken múlik, hogy éppen merre indulnak meg a migránsok.

Bakondi: 70-80 ezer migráns ragadt a balkáni útvonalon

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának közlése szerint 70-80 ezer migráns ragadt a balkáni útvonalon, és a magyar határt érintő illegális átlépési kísérletek számának hullámzása várható.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a migrációs nyomást a magyar határon permanensnek nevezte.

Mint mondta, illegális átlépési kísérletek történnek a határátkelőhelyeken és a zöldhatáron.

Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette, hogy Magyarországnak stabil a határőrizeti rendszere, és a balkán útvonalon rekedtek zöme nem szír, hanem pakisztáni, afgán, bangladesi.

Megjegyezte, a fő migrációs "súlypont" most már a tengeri útvonalon van, amely Líbiából Olaszországba tart.

Bakondi György szerint nem látszik jelenleg olyan körülmény, amelyik arra utalna, hogy "egyszer csak úgy véget ér magától" a migrációs nyomás.

hirado.hu - M1 - MTI
MTI Hírfelhasználó