Demográfiai akcióterv: íme a további részletek
Gyermekvállalás és lakáshitel is kell a milliós juttatáshoz
Nem általában a jelzáloghitelesek, hanem a lakáshitellel rendelkezők terheit szándékozik mérsékelni a kormány – derült ki pénteken. A kormányfő által csütörtökön bejelentett, gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomaggal és azon belül a jelzálog-kedvezménnyel kapcsolatban azonban még sok a nyitott kérdés.
2017. május 27. 16:19

– A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők terheit szeretné a kormány mérsékelni, ennek érdekében jövő évtől egy-egy millió forintot átvállal a költségvetés a családok tartozásából harmadik és további gyerekek vállalása esetén – mondta pénteken újságíróknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte: a kedvezmény nem a tőketartozásra, hanem a teljes hitelmutatóra vonatkozik majd, a bankoktól felvett hitelek esetében. A lehetőség azonban nem terjed ki az újonnan felvett családi otthonteremtési (csok-) hitelekre. Viszont annyiszor egymillió forintot engednek el a hitelből, ahány plusz gyermeket vállalnak a jelenlegi két- vagy többgyermekesek – mondta.

A jelzálog-hitelezés továbbra is az egyik legélénkebb bankpiaci szegmens. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb összesítése szerint márciusban a lakosság lakáscélú hitelállománya meghaladta a 2900 milliárd forintot. A teljes, ingatlanon alapuló – de nem feltétlenül ingatlanvásárlásra felvett – lakossági jelzáloghitel-állomány pedig 4293 milliárd forint volt az MNB tavaly év végi összesítése szerint. Tetemes a lakosságnak a gazdasági válság előttről megmaradt adósságállománya: mint arról beszámoltunk, csak az árfolyamgátban érintett 120 ezer ügyfél 828 milliárd forinttal tartozik, ez a tétel az éves bruttó nemzeti össztermék jóval több mint 2 százaléka.

 

Hatalmas az érdeklődés a kormányfő által meghirdetett családtámogatási intézkedések elemei iránt Forrás: MTI

A Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból pedig az látszik, hogy a saját ingatlannal rendelkező magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz, és az ingatlan megvásárlásához a válaszadók csaknem kétharmada hitelt vesz fel.

A bejelentett könnyítés mindezek miatt érthető okokból élénken foglalkoztatja a jelzáloghiteleseket, a Magyar Időkkhöz is számtalan, egyelőre megválaszolatlan kérdés érkezett telefonon és e-mailben. Nem egyértelmű például, hogy a támogatást a rossz banki adósok is igénybe vehetik-e. (Az MNB tavaly döntött arról, hogy a bankoknak többször meg kell kísérelniük újratárgyalni hitelszerződéseiket 90 napon túli tartozásban lévő lakossági ügyfeleikkel.

A magyarok jellemzően 27 évesen jutnak hozzá első saját tulajdonú otthonukhoz Forrás: Teknős Miklós

A legújabb jegybanki jelentés szerint több mint 70 ezer megkeresésből csak néhány ezer megegyezés született, és egyre jellemzőbb, hogy az adósok azért utasítják el a megkereséseket, mert inkább valamilyen állami beavatkozásra várnak, amúgy a jövedelmük meglenne a törlesztéshez.) Kérdés az is, hogy bár Novák Katalin már egyértelműen a lakáscélú jelzáloghitelesek megsegítéséről beszélt, vajon kiterjedhet-e a támogatás azokra a családokra is, akik, vállalnának még gyermeket, ám otthonukat szabad felhasználású hitel terheli.

Egyelőre azt sem tudni, hogy a támogatást már a 2018. január 1-jén megszülető gyermekekre is igénybe lehet-e venni, ahogyan az sem világos még, hogy csak a 2018 előtt felvett hitelek esetében jár-e majd a kedvezmény.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó