Tovább bővült a foglalkoztatottság
Mintegy 105 ezerrel dolgoztak többen a versenyszférában Magyarországon, mint egy éve a legfrissebb, 2017. február-áprilisi KSH-adatok szerint.
2017. május 26. 17:30

A Takarékbank elemzője úgy véli, egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szerkezetében.

Február-áprilisban az előző év azonos időszakához képest 84 ezer fős növekedéssel 4378 millió főre nőtt a foglalkoztatottak száma, a változáshoz az elsődleges munkaerőpiac +104,7 ezer fővel, a közfoglalkoztatottak -10,8 ezer fővel, a külföldi telephelyen dolgozók száma -9,4 ezer fővel járult hozzá. Az előző három havi átlaghoz képest tízzer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 28,5 ezer fővel 4587 millióra növekedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ezzel párhuzamosan 4,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta február-április között az előző három havi 4,5 százalékos átlaghoz képest. A munkanélküliek száma kétezer fővel nőtt az előző három havi átlaghoz képest, míg 56 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A foglalkoztatási ráta ezzel 72,4 százalék volt a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztályban, ami már 1,0 százalékkal meghaladja az EU28-ak 71,4 százalékos átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 77,6 százalékos rátájának eléréséhez.

Kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma szinte minden ágazatban bővülést mutatott 2017. I. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdaságban csökkent egyedül 0.2 ezerrel, míg a feldolgozóiparban 60,9 ezer, az építőiparban 3,5 ezer, a közszolgáltatások területén 19,1 ezer, míg a piaci szolgáltatások területén 24,4 ezer új munkahely keletkezett.

Idén áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 19,1 ezer nem támogatott, versenyszférai új álláshelyet jelentettek be munkaadók, ami növekedés az előző havi 14,2 ezres számhoz képest és a gazdaság erősödő munkahelyteremtő képességét jelzi. Április végén összesen 88,9 ezer munkahely maradt betöltetlen, ami jelentős csökkenés az előző havi 144,7 ezres záróadathoz képest, de a csökkenés jelentős része a közfoglalkoztatás ingadozásához kapcsolódik.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is közel 800 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága problémás így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz. Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében.

Hangsúlyosabbá váló oktatás

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás bővülésének az eddig látottakhoz képesti kisebb mértékű lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szerkezetében. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése, amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez.

A foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt a március-május körüli időszakban lépheti át újból a 4,4 millió főt, majd nyár végére megközelítheti a 4,5 milliót. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére négy százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatás ütemének növekedését tovább fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező képzett szakemberek hiánya, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszerítheti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását is támogatják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium emlékeztetett: a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodással, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülésére számít a következő időszakokban. A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hatnak továbbá a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása - írták.

Továbbra is alacsony a munkanélküliség

A február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezerrel 209 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliség átlagos időtartama 17,0 hónap volt a tárgyidőszakban, a munkanélküliek 44,8 százaléka legalább egy éve keres állást, azaz tartósan munkanélkülinek számít. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma egy év alatt 9,1 százalékkal, 307 ezerre csökkent. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a következő hónapokban az idénymunka-lehetőségek felfutásával a munkanélküliségi ráta újra csökkenésnek indulhat, éves átlagban 4,2 százalékos rátára számít. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint 2017-ben a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns, miközben a foglalkoztatottság emelkedése és a munkanélküliség csökkenése lassabb ütemű lehet, mint korábban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb, a vállalatok folyamatosan keresik a szabad munkaerőt, viszont egyre lassabban találják azt meg vagy a regionális különbségek vagy a képzettségi problémák miatt. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. A friss adatokból az is látszik, hogy az előző évhez képest 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma - tette hozzá.

Hunyor Erna Szofia, KSH/NGM/Takarékbank/hirado.hu