Özönvíz bénította meg Budapestet
A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okoz gondokat – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz. A főváros több kerületében jégeső hullott. Több BKK-járat sem közlekedik Budapesten.
Utoljára frissítve: 2017. május 23. 22:45
2017. május 23. 21:36

A közlemény szerint elsősorban a XIII. és a XIV. kerületben volt dolga a szakembereknek, eddig több mint száz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

Jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztják a fővárosi tűzoltókat – tették hozzá.
A VI. kerületben, a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai vasúti felüljárónál nyolc személyautó és egy trolibusz akadt el az összegyűlt csapadékvíz miatt.

Több helyen a fővárosban borsó nagyságú jég is társult a felhőszakadáshoz.

A Waze online közösségi navigációs rendszer térképe szerint Budapest összes fő közlekedési útvonalán jelentős torlódások alakultak ki; számos mellékút is járhatatlan.

Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. kerületi Lövőház, illetve a Zöldlomb utcát is elöntötte a víz. A III. kerületben víz alatt áll a Lajos utca, illetve a Bécsi út egy része, és beömlött az eső a Westend bevásárlóközpontba. A Béke téren térdig ér a víz. Korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is kisebb fennakadás volt, de a repülőgépek indítása és fogadása már zavartalan.

Nyolc személyautó és egy troli akadt el az összegyűlt víz miatt a 14. kerületben a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai felüljárónál.

A főváros VIII. kerületében két autó, a X. kerületében egy jármű rongálódott meg kedden a viharban – közölte a fővárosi katasztrófavédelem a honlapján. A közlemény szerint a katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a bejelentéseket, a fővárosból már több mint kétszáz érkezett.

Ablakon mentették ki az óvodásokat Péterin

A Pest megyei Péterin lezúduló eső egy óvodát árasztott el – közölte Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. A víz befolyt az épületbe, a szülők sem tudtak bemenni, a tűzoltók az ablakon keresztül mentik az óvodában rekedt gyermekeket, szivattyúzni csak ezután tudnak. A szóvivő szerint az eső először a Petőfi Sándor utcában lévő óvoda udvarát áztatta el, majd a víz befolyt az épületbe.

A gyermekekért érkező szülők nem tudtak bejutni az épületbe, ezért hívták a tűzoltókat. Jelenleg a szakemberek az ablakon keresztül mentik az óvodában rekedt gyermekeket, a szivattyúzást csak ezt követően tudják megkezdeni, addig homokzsákokkal vették körbe az épületet – fűzte hozzá. Elmondta azt is, Péterin több házat és utcát is elárasztott a víz.

Lezárták a 31-es főutat Sülysápnál

Víz- és iszapátfolyás miatt lezárták kedden a 31-es főutat a Pest megyei Sülysáp külterületén – közölte a rendőrség a saját honlapján.A police.hu-n megjelent közlemény szerint a rendőrök a forgalmat Péteri és Gomba irányába terelik. A közleményben azt kérték, hogy lehetőség szerint az autósok keressenek másik útvonalat.

Fennakadások a Budapesti közlekedésben

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint nem jár a 4-es és 6-os villamos a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között, a 17-es villamos a Széll Kálmán tértől egészen a Bécsi úti végállomásig, a 19-es és 41-es villamos a Bécsi út és a Batthyány tér között, a 28A és a 37-es villamos a Kada utca és a Sörgyár között, az 56A és a 61-es Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között. Nem közlekedik a 20E, a 25-ös és 120-as busz, valamint a 75-ös és 79-es trolibusz, és terelve közlekedik a 30-as, valamint 30A busz és a 70-es troli, a Libegő nem jár.

A BKK tájékoztatása szerint a felszíni járatok közlekedésében jelentős fennakadásra kell számítani elsősorban a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy környékén, a Dózsa György úton a Vágány utcánál az aluljárót elöntötte a víz. A Facebookon lévő fotók szerint a Béke téren térdig ér a víz.

Korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is kisebb fennakadás volt, de a repülőgépek indítása és fogadása már zavartalan.

Szünetel a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között

Nem közlekednek a vonatok Rákospalota-Újpest és Fót között, mert zárlatos lett a felsővezeték - tájékoztatta a Mávinform kedd este az MTI-t.

A közlemény szerint a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon jelentős, 30-120 perces késésekre kell számítani az esti és az éjszakai órákban, akár vonatok is kimaradhatnak.

A vasúttársaság pótlóbuszokat rendelt az utasok szállítására Fót és Rákospalota-Újpest között.

Mávinform: újraindult a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között

Újraindult a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között kedden este tíz óra előtt, így az érintett szakaszon már nem kell pótlóbuszokra átszállni - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon néhány vonat menetideje a szokottnál 20-60 perccel hosszabb lehet, de az éjszaka folyamán fokozatosan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés.

A Fót és Rákospalota-Újpest közötti vasúti szakaszon korábban - feltehetően a heves vihar miatt - zárlatos lett a felsővezeték, ezért szünetelt a vonatközlekedés.

Hétfőn előjel sem volt

Legutóbb hétfőn este volt hatalmas eső Budapesten, akkor a város déli részét mosta el a víz. Folyóvá alakult át a Gubacsi út a 9. kerületben. Aki tehette inkább megfordult, nehogy elsüllyedjen a hömpölygő árban.

Egy férfi félreállt, mert semmit nem látott az özönvíztől. Azt mondta: a vihar egyik pillanatról a másikra csapott le, semmi előjele nem volt.

Még nem ült el a veszély

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az ország középső, északkeleti területein jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is várhatók intenzív záporok, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

eső

Azt írták: kedd este főként az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén több helyen, nyugaton és a Tiszántúlon csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A zivatarokhoz jelentős mennyiségű (30-50 milliméter) csapadék, jégeső, egy-egy helyen 70 kilométer/óránál erősebb szélroham is társul. Éjszaka leginkább keleten, északkeleten lehet intenzívebb eső.

MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó