Egyre többen ítélik el az Origóhoz betörő Momentumot
Fekete-Győrt balról és jobbról is bírálják
Tiltakozási hullámot váltott ki a Momentum Mozgalom csütörtöki akciója, a Társaság a Szabadságjogokért, a Figyelő, a Híradó.hu, a DK-hoz köthető Nyugatifény.blog.hu és a Magyar Idők is elítéli azt, hogy a párt elnöke és stábja betört az Origó szerkesztőségébe.
2017. május 20. 08:50

A Magyar Idők is csatlakozik a Figyelő szerkesztőségi állásfoglalásához, amelyben elítélték a Momentum Mozgalom csütörtöki akcióját. Mint ismert, Fekete-Győr András, a párt elnöke és stábja két napja betört az Origó szerkesztőségébe, hogy kérdéseket tegyen fel a lapnál újságíróként dolgozó Kovács Andrásnak, akiről később – annak ellenére, hogy nem járult hozzá semmilyen kép- és hanganyag felvételéhez – videót tettek közzé a párt Facebook-oldalán.

A betörést és felvételkészítést Fekete-Győr szerint az indokolta, hogy a portál „propagandagépként” funkcionál. A Momentum csapata körülbelül 10-15 percet töltött jogtalanul a szerkesztőségben, majd a vezérigazgató-helyettes felszólítására távoztak. Az akció miatt a portál feljelentést tesz. A Momentum akciójának feltételezhetően az volt az előzménye, hogy Kovács András e-mailben kérdéseket tett fel a pártnak arról, kapcsolatban állnak-e Soros Györggyel, illetve kapnak-e tőle bármilyen anyagi támogatást.

A történtek után tegnap a Figyelő szerkesztősége állásfoglalást tett közzé, ebben úgy fogalmaztak, hogy 2017. május 18. „ijesztő momentum” a magyar média­történelemben, amelyre még soha a rendszerváltás óta nem volt példa.

– Egy fiatal politikai párt vezetője behatolt az Origó szerkesztőségébe, hogy fenyegető stílusban számon kérje az újságírókat a pártról és annak pénzügyei­ről szóló cikk miatt. A pártemberek a szerkesztőségről, annak munkatársairól engedély nélkül felvételeteket is készítettek. Ez nemcsak törvénytelen, hanem erkölcsileg is védhetetlen, és a XX. század legrosszabb időszakait idézi – tették hozzá.

Arra kértek minden jóérzésű, a sajtószabadság és az újságírás iránt elkötelezett újságírót, szerkesztőt, hogy ítélje el a történteket, és álljon ki az újságírásért. A kezdeményezéssel a Híradó.hu is egyetért, de a Momentum akcióját korábban bírálta egyik írásában az Index is.

Elítélte a Momentum Mozgalmat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is, a civil szervezet szerint politikai párt nem válaszolhat jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja. Azt írták, hogy a momentumosoknak engedély nélkül nem lett volna szabad bemenniük az Origó székházába, mivel az magánte­rület. Egyértelművé tették, hogy az engedély hiányát nem pótolja a közérdekre való hivatkozás.

Egy jó érzésű emberben inkább viszolygást ébreszt, mint szimpá­tiát kelt a momentumosok csütörtöki eljá­rása a Demokratikus Koalícióhoz köthető Nyugatifény.blog.hu szerint is. A portálon megjelent írásban bírál­ták Fekete-Győr fellépését, hozzátéve: tette olyan precedenst teremt, ami után bárki feljogosítva érezheti magát, hogy rárontson egy szerkesztőségre, hogy ott reklamáljon az őt sértő cikkek miatt.

Zavarta a „propaganda”, ezért behatolt a szerkesztőségbe Fotó: Teknős Miklós

Feltették a kérdést, hogy a Momentum ifjú rajongói és kevésbé ifjú értelmi­ségi támogatói vajon annak is ugyanígy tapsolnának, ha holnap a Betyársereg besé­tálna mondjuk a HVG-be és elbeszélgetne az ott dolgozókkal? Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezzel össz­hangban leszögezte: neki sem tetszik az akció, ami szerinte nem megoldás. – Megfélemlítünk, ha valami nem tetszik? Pereld be és nyerj ellene, interjúban cáfold! De ennek így erőszak lesz a vége… – szolgált jó tanáccsal Gréczy.

Kovács Zoltán kormányszóvivő még csütörtökön este az M1-en a témában úgy fogalmazott: fájdalmas látni, hogy egy magát civilnek nevező, de nyilvánvalóan politikai céllal létrejött egyesület rombolással kezdi a működését. Szerinte a Momentum Mozgalomnak ezzel majd el kell számolnia a saját tagsága, támogatói előtt.

A tiltakozóhullám ellenére a Momentum Mozgalom tegnap továbbment a témában, sajtóérdeklődésre közölték, hogy bezáratnák és a társadalommal közösen indítanák újra a közmédiát.
Közben a Momentum Mozgalom nem árulja el, mely hirdetőcégektől bérli a felületeket a legújabb kampányára. Az Origó szerint a plakátok a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahir hirdetőoszlopain is megjelentek.

A Momentum csak annyit közölt, hogy négy társaságról van szó, és a reklámfelületeken is olvasható volt a cégek neve. A Momentum Mozgalom kérdésre elmondta, hogy a kampány pénzügyi fedezete adományokból jött össze. Mint írták, körülbelül 11 millió forintot költöttek el a plakátkampányra, a pénzt pedig több mint ezer „közösségi támogató” adta össze nekik.

Magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó