Havas Szófia nem bűnös
Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Havas Szófia szocialista politikus ügyében.
2017. május 17. 13:19

A Fővárosi Főügyészség közleményben azt írta: a tényállásszerűséghez, azaz a bűncselekmény megvalósulásához nem elegendő általánosságban a hatalom erőszakos úton történő megszerzésével kapcsolatos kommunista bűnöket tagadni. A bűncselekményt azzal lehet elkövetni, ha valaki konkrétan a diktatúrákhoz kapcsolódó népirtás, vagy súlyukban ehhez hasonló bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel.

Emlékezetes, Havas Szófia ellen azért indult eljárás, mert tavaly október 23-án az orosz állami televízió­ban az ’56-os szabadságharc résztvevőiről úgy fogalmazott: „Ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem a legvalódibb fasiszták.”

Forrás: MTI

A Jobbik emiatt tett feljelentést, ám a főügyészség szerint Havas Szófia nem vonható büntetőjogi felelősségre még akkor sem, ha idézett mondatai egyébként az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét sértik.

A most lezárult nyomozás eredményéről Szávay István jobbikos ország­gyűlési képviselő a Magyar Időknek úgy reagált: megdöbbent, hogy bárki kedvére gyalázhatja az ’56-os hősöket, ugyanakkor érdekes kérdés, hogy a történelmi tények megítélésében a büntetőjognak van-e felelőssége, vagy az oktatásnak. „Ebből az eljárásból számunkra az derült ki, hogy hiába él ez a törvény, nem működik jól” – mondta.

magyaridok.hu
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó