AK: furcsa lenne szankciókat emlegetni
Várhatóan két tervezet kerül az Európai Parlament elé Magyarországról a jövő héten. Az egyiket a konzervatív pártokat tömörítő Néppárt, a másikat egy négypárti - szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali - alkalmi koalíció készítette. Az EP plenáris ülése szerdán Strasbourgban szavaz az áprilisi vita nyomán készült előterjesztésekről, amelyek a testület honlapján olvashatók.
2017. május 17. 12:42

A Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt javaslata arra utasítaná az EP belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy “folytassa a vitát, és tegye meg a szükséges lépéseket, amennyiben a magyar kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket a helyzet orvoslására a bizottság által megszabott határidőn belül, és megállapították a világos kockázatát az uniós szerződés második cikke szerinti értékek súlyos megsértésének” – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

A néppárti javaslatban a magyarországi helyzet “mélyreható értékelésére” sürgetik az Európai Bizottságot, és arra, hogy segítsen a magyar kormánynak megtalálni a megfelelő megoldást a felmerült aggályokra. A másik előterjesztés készítői megkezdenék az előkészítését az európai uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Ez számos szankció alkalmazását tenné lehetővé az európai uniós szervezeteknek Magyarországgal szemben.

Kovács István azt mondta: a felsőoktatási törvény módosítása véleménye szerint megfelel az európai uniós szabályoknak.

Semmi köze az Európai Uniónak ahhoz, hogy egy Európán kívüli egyetemmel milyen viszonyt alakít ki a magyar állam, ráadásul a törvénymódosítás az összes Magyarországon működő külföldi egyetemre vonatkozik – tette hozzá. Mint mondta, a civil szervezetekkel kapcsolatos szabályozás esetében még nincsen elfogadott jogszabály, de véleménye szerint a jelenlegi tervezet szintén megfelel mindenféle nemzetközi sztenderdnek, beleértve a Velencei Bizottság által felállítottat is, de ebben az esetben furcsa lenne szankciókat emlegetni.

Van egy általános kép, hogy Magyarország megsérti az emberi jogokat és a jogállamiságot, de mikor a konkrétumokra kerül a sor, nem tudják megmondani, mit kellene tenni – fogalmazott az igazgató.

Hozzáfűzte: a “szerződések őre” kifejezés az európai közbeszédben és jogban is az Európai Bizottságra utal, melynek emberi jogi biztosa – aki egyébként a bizottság alelnöke -, Frans Timmermans a legkevésbé sem baráti a magyar kormánnyal. Három héttel ezelőtt azonban a bizottsági meghallgatáson mégis azt mondta, Magyarország nem lépett át egy bizonyos határt, nincsen szükség a hetes cikkely szerinti eljárás megindítására – mutatott rá.

Azokban az európai parlamenti frakciókban, akik kezdeményeznék az eljárást, létezik egy vízió, mely szerint a nemzetállamokat fel kellene számolni és föderális Európának kellene létrejönnie. A magyar kormány épp ezzel szemben fogalmazza meg Európa-politikáját – jelentette ki Kovács István, aki szerint épp azzal van a baj, hogy Magyarország önálló víziót fogalmaz meg szemben az Európa jövőjéről, amely nem egyezik meg azzal, amit az európai föderalisták elképzeltek.

A menekültpolitika kérdésében például Magyarország azt mondja, nincs közös európai megoldás és a nemzetállamoknak kell megoldani a problémát, a föderalisták szerint erőltetni kell a közös európai megoldást – húzta alá Kovács István.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
MTI Hírfelhasználó