Kallós Zoltán az Europa Nostra idei közönségdíjasa
Elsődleges szerepet játszott abban is, hogy a magyar népi kultúra, néptánc átmentését és népszerűsítését célzó táncházmozgalom 2011-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.
2017. május 17. 10:54

Hétfőn este a finnországi Turkuban jelentették be, hogy az internetes szavazás eredményeként Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi néprajzkutató lett az Europa Nostra-díj idei közönségdíjasa. Mint arról korábban beszámoltunk, április 5-én hozták nyilvánosságra az idei díjazottak névsorát, de az azóta tartó online szavazással kiválasztott közönségdíjas kilétét csak a hétfői ünnepségen fedték fel. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból 29-en vehették át az Európai Unió kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító elismerését Turkuban.

Kallós Zoltán népzenegyűjtései elénk tárják az erdélyi magyar, román, szász és roma közösségek kulturális értékeit, tevékenysége nélkülözhetetlen eleme az európai népi kultúra megőrzésének. Elsődleges szerepet játszott abban is, hogy a magyar népi kultúra, néptánc átmentését és népszerűsítését célzó táncházmozgalom 2011-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett néprajztudós, népzenegyűjtő saját vagyonából 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amely a szórványvidéken élő magyar gyermekek oktatására Válaszúton bentlakásos kollégiumot is működtet.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó