Stratégiai megállapodás újabb kínai óriáscéggel
Immár a hatodik kínai nagyvállalattal kötött hazánk stratégiai megállapodást, egy másik egyezmény pedig arról szól, hogy a Csungkingból Európába irányuló export egy része Magyarországon keresztül érkezik majd.
2017. május 17. 09:55

Stratégiai megállapodást kötött kedden Csungkingban Magyarország a Bohong-csoporttal, amely a világ legnagyobb kipufogógyártója – közölte az MTI-vel telefonon Kínából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető elmondta: a Bohong a hatodik kínai vállalat, amellyel a kormány stratégiai megállapodást kötött. A kínai nagyvállalat a kanadai Wescast felvásárlása révén 1200 embert foglalkoztat oroszlányi üzemében.

A miniszter arról is szót ejtett, hogy a Bohong-csoport 9 milliárd forintos új beruházást hajt végre Magyarországon, amellyel a világ legmodernebb kipufogógyártó-technológiáját telepítik Oroszlányba, és ez eddig a legnagyobb kínai autóipari beruházás Magyarországon.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy 69 magyar vállalat 118 képviselője kísérte el, mert a kínai nagyvárosban csungkingi–magyar üzleti fórumot is tartanak, amelynek során 13 gazdasági megállapodás köttetik majd, elsősorban informatikai, logisztikai és élelmiszeripari területen. Emellett magyar élelmiszer-biztonsági kutatóközpont jön létre a helyi egyetemen, mert a magas szintű magyarországi élelmiszer-biztonsági előírások miatt egyre növekednek a kínai piaci igények a magyar élelmiszeripari termékek iránt.

Csungking a leggyorsabban fejlődő kínai tartomány, autóipari és informatikai központ; a világ minden 3. laptopja itt készül, és 400 autóipari vállalat működik itt. Az azonos gazdasági profil alapozza meg a magyar–csungkingi együttműködést – fogalmazott Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy a tartomány és Magyarország kereskedelmi forgalma robbanásszerű növekedésnek indult; tavaly 170 millió dollárt tett ki, ami 57 százalékos növekedést jelent, a magyar export pedig több mint a duplájára nőtt.

A miniszter kiemelte, hogy a tartomány a Csungking–Duisburg vasútvonalon keresztül közvetlen összeköttetésben áll Nyugat-Európával, és ezen a vonalon nemrég érkezett meg az első Magyarországra indított szerelvény.

Szijjártó Péter egy olyan logisztikai megállapodás aláírásáról is szólt, amelynek köszönhetően a Csungkingból Európába irányuló export egy része Magyarországon keresztül érkezik majd.

A tárcavezető kitért arra is, hogy küldöttsége a Szecsuani Nemzetközi Tanulmányok Egyetemével is megállapodást kötött, ahol magyar tanszék jön létre, és minden évben indul majd magyar nyelvi képzés, amelynek hallgatói egy évet Szecsuanban, hármat pedig Budapesten fognak tölteni.

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó