Akadémiai vita a CEU-ról
Továbbra is célzott támadásként értékeli a CEU vezetése a felsőoktatási törvény módosítását. A Magyar Tudományos Akadémia csütörtökön ugyan egy asztalhoz ültette a kormány és a Soros-egyetem képviselőjét, de a vita nem jutott nyugvópontra.
2017. május 12. 09:34

Nem közeledtek az álláspontok a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett tanácskozáson: a Central European University (CEU) továbbra is célzott támadásként értékeli a felsőoktatási törvény módosítását, a kormány pedig kitart amellett, hogy a jogszabállyal csupán tiszta viszonyokat akart teremteni az egyetemi életben. Palkovics László államtitkár többször is hangsúlyozta: a Soros-egyetem vagy bármelyik felsőoktatási intézmény privilegizált helyzete elfogadhatatlan, egyenlő feltételeknek kell érvényesülniük. Bár a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint politikai okból kifejezetten rájuk – pontosabban ellenük – írták a felsőoktatási törvényt, a budapesti McDaniel ­College dékánja, Fonyó László leszögezte: nagy múltú és az Amerikai Egyesült Államokban tényleges oktatási tevékenységet kifejtő egyetemüket tényleg a megszűnés fenyegeti.

A CEU ezzel szemben Közép-európai Egyetemként tovább működhetne, akkor is, ha valamiért a magyar kormánynak nem sikerülne megállapodást kötnie Washingtonnal. Ismert, hogy az új jogi környezetben a külföldi oktatási intézmények működését államközi megállapodásokra kell alapozni, további elvárás, hogy a hazánkban működő intézmény az anyaországban is rendelkezzen campusszal.

 

Forrás: MTI

A Soros-egyetem rektorhelyettese jelezte: ha a kormány nem lép vissza, akkor kénytelenek lesznek elhagyni hazánkat, és külföldre vinni a CEU-t, amely szerinte komolyan hozzájárult a magyar tudományos élet színvonalának emeléséhez. Palkovics László ugyanakkor rámutatott arra, hogy a CEU a Közép-európai Egyetemen keresztül fér hozzá az uniós forrásokhoz, így a kutatások finanszírozása nem került veszélybe, legvégső esetben pedig a kurzusaikat is elindíthatnák a magyar intézmény keretein belül. A meghívott professzorok véleménye megoszlott a kérdést illetően, volt, aki a kiegyezést sürgette, mások azt emelték ki, hogy a törvényeket be kell tartani, s azok keretén belül kellene lehetőséget találni arra, hogy a CEU folytathassa munkáját.

Érdemes megemlíteni, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a Kormányinfón elmondta, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára tárgyalásokat folytat a Magyarországon működő külföldi egyetemek ügyében, Thaifölddel, Malajziával és Kínával már egyeztetett, ezek az országok technikai ügyként kezelik a helyzetet és együttműködésükről biztosították a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök is aláír egy ezzel kapcsolatos szerződést kínai útja során – közölte.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó