Sztalint még mindig szeretik
Az oroszok 50 százaléka pozitívan értékeli Sztálinnak a Nagy Honvédő Háború idején, azaz a második világháborúnak a Szovjetunió náci megtámadása utáni időszakában betöltött vezetői szerepét - derült ki a főleg a Kreml megrendelésére dolgozó orosz Közvélemény Alap (FOM) hétfőn ismertetett felméréséből.
2017. május 8. 22:13

A megkérdezettek 32 százaléka szerint a szovjet diktátor részben pozitív, részben pedig negatív szerepet játszott a háború idején, 8 százaléka elítélte Sztálin ténykedését, 11 százaléka pedig nem tudott választ adni a kérdésre. 2015-ben még 46 százalék, 2000-ben pedig csak 40 százalék gondolkodott ebben a viszonylatban pozitívan "a népek atyjáról". Ugyanezekben az években az őt negatívan értékelők aránya 30, illetve 31 százalék volt.

A válaszadók 55 százaléka szerint Oroszországban méltányosan ítélik meg azt a szerepet, amelyet Sztálin a háborús győzelemben játszott, 19 százalék pedig ezzel ellentétes álláspontot vall. 56 százalékuk a nép ünnepének tartja győzelem napját, 35 százalékuk állami, 6 százalékuk pedig családi ünnepnek tartja azt. A felmérés részvevőinek 87 százaléka úgy nyilatkozott, hogy családjának van olyan tagja, aki részt vett a háborúban.

A FOM szerint az oroszok 29 százalékát büszkeség és hazafias érzés tölti el a "Nagy Honvédő Háború" kifejezés hallatán, 18 százalék a gyászra, a fájdalomra és a könnyekre asszociál azzal kapcsolatban, és 13 százalék gondol elsősorban a győzelem miatt érzet örömre.

A válaszadók 69 százaléka érzi úgy, hogy a háború története objektív megvilágításba kerül Oroszországban, amivel ellentétes álláspontot 19 százalék vall. 39 százalék szerint ma valósabb a háborúról alkotott kép, mint amilyen a szovjet időkben volt, 23 százalék ezzel nem ért egyet, 24 százalék szerint pedig semmi sem változott. A FOM anyaga szerint az oroszok 79 százaléka készül arra, hogy részt vegyen az Oroszországban május 9-én tartandó győzelem-napi rendezvényeken.

A másfél ezres országos mintán elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 3,6 százalékpont.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont múlt héten közzétett adatai szerint az oroszok 76 százaléka készül megünnepelni a győzelem napját, ami a legmagasabb arány a 2000-ben mért 67 százalékhoz képest. A Levada-központ egy februári felméréséből az derült ki, hogy Sztálin szerepének helyeslése 46 százalékkal 16 éves történelmi maximumot ért el. Egy évvel korábban "csak" 37 százalék viszonyult hozzá elragadtatással, tisztelettel vagy rokonszenvvel.

MTI
  • Visszataszító volt Márki-Zay legújabb kijelentése
    A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené – kommentálta a Magyar Nemzet kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
  • Ismét igazolódott, a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök
    Az ellenzéki pártok próbálják csökkenteni a Márki-Zay Péter által okozott kárt azzal, hogy gyámság alá helyezik a kapitányt, ami azt is jelenti, hogy ismét bebizonyosodott, hogy Gyurcsány a főnök – értékelte az elmúlt hetet a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, aki kitért arra is, hogy miért lett kudarcos a baloldal nép­szavazási kezdeményezése, illetve a polgári kormánynak miért fontos a kultúra és a tudomány.
  • A többség szerint Orbán Viktor jobban képviseli az emberek érdekeit, mint Márki-Zay Péter
    Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése - mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.
MTI Hírfelhasználó