Nógrádi: kimerülőben a Schulz-effektus
Ha Angela Merkel a három tartományból – Észak-Rajna Vesztfália, Saar-vidék és Schleswig-Holstein – kettőt nyer, akkor egyenesben van – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.
2017. május 7. 10:09

Észak-Rajna-Vesztfália Németország legfontosabb tartománya, a kérdés az, ott le lehet-e váltani a szociáldemokrata vezetést. A döntő jövő vasárnap lesz. Attól kezdve mindenki készül a szeptemberi választásra, ahol eldől majd minden, Németországról és Európáról is – tette hozzá.

A mai franciaországi eredmény nagyon komolyan befolyásolja a német választásokat. Emmanuel Macron egyértelműen Merkelre tett, és fordítva – hívta fel a figyelmet.

A szakértő idézte Marine Le Pen kijelentését, miszerint egy hét múlva egy nő fogja vezetni Franciaországot: vagy ő, vagy Angela Merkel.

Németországban a lakosság középre szeretne menni, a kérdés így mindig az, melyik nagy párt van inkább középen.  A CDU középre pozicionálta magát, míg Schulz elment balra. Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai pedig azt mutatják, hogy az utóbbi nem tetszik a lakosságnak – mutatott rá.

A Schulz-effektus kimerülőben van, kiváló szónok, de Európát nem vezetheti az, akinek nincs érettségije – ismételte meg.

Elkezdődött a választás a németországi Schleswig-Holstein tartományban 

Elkezdődött vasárnap reggel a helyi törvényhozási (Landtag-) választás a németországi Schleswig-Holstein tartományban.

Alig négy hónappal a szeptember 24-re kiírt szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt a schleswig-holsteini Landtag-választás fontos erőpróbának számít.

A két nagy néppárt, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU és az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) szinte fej-fej mellett áll az utolsó felmérések szerint: a CDU a szavazatok 32-33 százalékára számíthat, az SPD támogatottsága 29-31 százalék között van.

A CDU a legutóbbi, 2012-ben tartott helyi választáson alig ötezer szavazattal előzte meg a szociáldemokratákat, a voksok 30,8 százalékát szerezte meg. Az SPD 30,4 százalékkal végzett a második helyen.

Azonban a CDU és addigi koalíciós partnere, a liberális FDP nem tudta megőrizni többségét a kieli Landtagban, így az SPD került kormányra a Zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel. Az utolsó közvélemény-kutatások alapján meglehet, hogy koalíciójuk elveszíti a többséget, és ismét más összetételű kormány alakul

A CDU és az SPD után, a harmadik helyen a Zöldek végezhetnek, a szavazatok 12 százalékával, a 2012-ben elért 13,2 százalék után.

Az FDP támogatottsága az öt évvel ezelőtti 8,2 százalékról 11 százalékra emelkedhet.

A Kalózpárt várhatóan kiesik a tartományi gyűléséből, támogatottsága kimutathatatlan. Azonban újabb párt debütálhat a Landtagban: a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 5-6 százalékon áll, visszaesett az utóbbi hónapokban mért 8-9 százalékos szintről, de így is van esélye az 5 százalékos bejutási küszöb átlépésére.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) várhatóan megint nem lépi át a bejutási küszöböt, az utolsó közvélemény-kutatások szerint 4,5 százalékon áll.

Az SSW-re egy dán-német megállapodás alapján nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb, a pártnak így biztos helye van a tartományi gyűlésben, a szavazatok 3 százalékát nyerheti el a 2012-es 4,6 százalék után.

A Németország északi részén fekvő, a Balti-tengerrel, az Északi-tengerrel és Dániával határos tartományban most először 18 év helyett 16 év a választási részvétel alsó korhatára. A fiatalokkal együtt 2,3 millióan voksolhatnak, este 18 óráig. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény éjfél előtt várható.

hirado.hu - M1 - Ma reggel - MTI
  • 78 EP-képviselő a brüsszeli klímahisztéria ellen
    A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől.
  • Jelentősen bővültek a szociális támogatások
    Az elmúlt években nagyobb mértékben bővültek a szociális támogatások, mint amilyen mértékben bővült a magyar gazdaság - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, ahol átadta a családok felújított átmeneti otthonát.
  • Átadták a Károli Gáspár-díjakat
    Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Imre László Széchenyi-díjas egyetemi tanárt és Reuss Andrást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektorát.
MTI Hírfelhasználó