Folytatódnak a fizetésemelések
A szakmunkás-bérminimum a 2010-es összeg duplájára növekszik jövőre.
2017. május 4. 09:49

A dolgozók anyagi biztonságát, a munkahelyek megőrzését se­gítő intézkedéseket tartalmaz a jövő évi költségvetés tervezete. A munka­vállalók támogatják a csomagot, mivel a béremeléseknek köszönhetően a vásárlóerő növekedése, ezzel együtt a fogyasztás bővülése hozzájárul a gazdasági növekedéshez, lehetővé teszi a további bérfelzárkóztatást és a járulékok csökkentését.

Bemutatta a kormány a munka­adói, valamint a munkavállalói oldalnak a 2018-as költségvetést a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma (vkf) keretében. A több mint háromszáz oldalas dokumentum részletes áttekintéséhez még időre van szükségük az érdekképviseleteknek, de a felek egyetértettek abban, hogy a tervezet a korábbi bértárgyalásokon született megállapodásokat maradéktalanul tartalmazza.

– A keretszámok alapján reális, tartható költségvetési tervezetet nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek, a bérfejlesztés pedig többletbevételeket hozhat – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A szakszervezet szerint egyértelműen érződik majd a pénztárcánkon is a béremelési program, a minimálbér további 8 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal nő. A bérminimum 180 ezer forint fölé emelkedik, ezzel a 2010-es összeg duplájára nő.

Folytatódik a járulékcsökkentés is, a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó az idei 5 százalékos mérséklés után további 2 százalékponttal, 20 százalékra csökken. Az intézkedés lehetőséget teremt a vállalkozói szférában is a további bérfelzárkóztatá­sokra. A közszféra béremelési programjai is folytatódnak, emellett nő a családok támogatása, valamint az otthon­teremtési intézkedésekre elkülönített összeg is. – A béremelésnek, valamint az áfacsökkentésnek köszönhetően jelentősen bővülhet a fogyasztás is, ami többletbevételt hozhat a költségvetésnek – tette hozzá Palkovics.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke arra emlékeztetett: a költségvetés tartalmazza azokat a megállapodásokat, amelyekről korábban megegyezett a kormányoldal a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Szerdán a felek részletes tájékoztatást kaptak a vkf ülésén a büdzséről, mindenkinek lehetősége lesz megfogalmaznia megállapításait. A szakszervezeti vezető hozzátette: a következő időszakban a munkaadói és a munkavállalói oldal is részletesen áttekinti a költségvetés tervezetét, ezt követően lehetőségük lesz megfogalmazni javaslataikat.

– A jövő évi költségvetésben újabb intézkedésekkel segítik a foglalkoztatás bővülését, nő a minimálbér, a garantált bérminimum és a munkát terhelő adók tovább csökkennek – mondta tegnap Cseresnyés Péter. A Nemzetgazda­sági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára ki­emelte: ez a munkából élők költségvetése lesz, mert továbbra is szeretnék elérni, hogy minden magyar ember, a családok, és a vállalkozások is érezhessék az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések pozitív hatását.

Emlékeztetett: nemcsak a bérek emelkednek, de tovább nő a munkavállalók lakhatásának támogatása. Jövőre a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40, a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka lesz. A munkaerő mobilitása nem mutat érzékelhető javulást, ezért merült fel a támogatás növelésének igénye.

Folytatódik a munkahelyvédelmi akció is, az NGM számításai szerint 2018-ban 100 milliárd forint marad a vállalkozásoknál a program révén. Az adókedvezménnyel érintett létszám havonta átlagosan 900 ezer, ami a versenyszférában dolgozók több mint egynegyede. Jövő nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státuszban maradni, 40 milliárd forintból a közfoglalkoztatásból kivezető gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedéseket terveznek bevezetni, ezek nagy része idén elindul – tette hozzá Cseresnyés Péter.

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó