Átadták a Görögkatolikus Metropólia székházát
Átadták és megáldották a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát szombaton Debrecenben.
2017. április 29. 16:43

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek homíliája után Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter arról beszélt, hogy építeni csak biztos alapokra érdemes. A magyar nemzet több mint ezer éve döntött arról, hogy az igazi alap Krisztus és az ő evangéliuma - tette hozzá.
"Amikor meggyengül az alap, megáll a fejlődés" - mondta Seszták Miklós, megjegyezve: amikor néhány éve azt tapasztalták, hogy az ország, a nemzet újjáépítésre szorul, akkor az alapokat kezdték újraépíteni. A fejlődés ugyanis csak akkor lehet hosszú távú, valóságos eredményt hozó, ha biztos alapokra épül - hangoztatta.A miniszter beszéde végén azt kívánta, hogy a görögkatolikusok debreceni építkezése figyelmeztessen "kormányt, egyházat, nemzetet", a haladás útja nem más, mint a biztos alapok megtalálása, ami pedig nem lehet más, mint megtalálni magát Krisztust.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely összesen 2,3 milliárd forinttal támogatta a metropólia Debrecenbe települését, és a városnak, amiért épületeket biztosított az elhelyezésükhöz.Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszöntőjében az ország egyik legjelentősebb vallási és spirituális központjának nevezte a várost, ahol három felekezet püspöksége székel: a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debrecen-nyíregyházi Római Katolikus Püspökség és a Görögkatolikus Érsekség.

E három egyházon kívül van templomuk a városban az ortodoxoknak, az evangélikusoknak, a baptistáknak, és Debrecenben él az ország egyik legnagyobb zsidó közössége, valamennyiüket a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés, párbeszéd jellemez - tette hozzá.

Kósa Lajos, a város volt polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője azt mondta: azzal, hogy a különböző felekezetek a legteljesebb egyetértésben működnek együtt Debrecenben, "példát adnak maguknak, Magyarországnak, de talán a világnak is".

A politikus utalt a kereszténység speciális helyzetére, amely a világban "a legnagyobb erejű, számú, mégis a leginkább támadott, fenyegetett közösség". Jézus követése azt jelenti, hogy védjük meg a keresztény közösséget - fűzte hozzá.

Kósa Lajos bejelentette: a birtokában van az az oklevél, amellyel II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1704-ben engedélyezte egy görögkatolikus család letelepedését Debrecenben. A jelenleg letétbe lévő oklevelet felajánlotta Kocsis Fülöp érsek-metropolitának azzal, hogy a dokumentumot a metropólia debreceni székházában őrizzék tovább.

Az ünnepségen felolvasták Leonardi Sandri bíboros, a keleti egyházak kongregációja prefektusának köszöntő levelét, amelyben emlékeztetett: a Magyarországi Sajátjogú Metropolita Egyházat (Görögkatolikus Metropólia) 2015-ben alapította Ferenc pápa, központjául Debrecent, főszékesegyházának pedig az Attila téri templomot jelölte meg.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek  homíliát mond a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székházának ünnepélyes átadásán

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentelt olajjal keni meg a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székháza falát az átadási ünnepségen

Szocska Ábel apostoli kormányzó szentelt olajjal keni meg a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székháza falát az átadási ünnepségen

A Görögkatolikus Metropólia debreceni székházának megáldásán ott volt mások mellett Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán görögkatolikus nagyérsek, Djura Dzudzar görögkatolikus püspök (Szerbia és Montenegró), Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára és Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székháza az átadás napján Debrecenben 2017. április 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
   

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Magyarország barátai és ellenségei
  Magyarország mutat példát, hogy igenis ellent lehet állni a gátlástalan globalista leigázási törekvéseknek. Ez persze egy hosszú, nehéz harc, amelyhez szövetségesek, érdekszövetségesek – akik lehetnek azért barátok is –, szabadságban, szuverén módon, élni akaró nemzetek kellenek. És vannak ilyenek – reméli Somogyi János publicista.
MTI Hírfelhasználó