Jubileumi programsorozat a Nemzeti Vágtán
A 10 éves évforduló alkalmából jubileumi programsorozattal készülnek a szervezők. 17 elővágta lesz, a döntőt pedig szokás szerint szeptember közepén rendezik Budapesten a Hősök terén. Az a terv, hogy ezúttal minden földrészről hívnak majd indulókat - hangzott el az M1 Híradójában.
2017. április 27. 09:56

Szeptemberben már 10. alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb lovasversenyét, a Nemzeti Vágtát a Hősök terén.

A versenyt beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a versenysorozat elnöke elmondta: a jubileumi születésnapi eseményen kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos, így idén a vágta Lavotta János és Bihari János, a műfaj két kiemelkedő képviselője előtt is tiszteleg.

A korábbi éveknek megfelelően a Hősök tere körüli pályán a két napon 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérkőzik meg a döntőbe jutásért - mondta el Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója, aki kitért az újításokra is. Kiemelte: idén a középdöntő és a döntő háromkörösre bővül, a lovak felszerelésében pedig kötelezővé teszik a szügyhám viselését.

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya elmondta: a lovas program megszületésének 10. évfordulója egybeesik a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség fennállásának 25. évfordulójával.

Ennek alkalmából több száz résztvevővel, különleges történelmi "zászlóerdővel" kísérve nagyszabású jubileumi seregszemlét rendeznek, amely a Kossuth tértől vonul végig a városon a vágta megnyitójára. A Hősök tere közelében a történelem különböző korszakait bemutató lovas táborokat alakítanak ki - tette hozzá.

Az évek óta nagy sikerrel megrendezett nemzetközi futamon kívül lesz többek között jótékonysági sztárfutam, kishuszárvágta és fogatvágta is.

A magyarországi versenyzővel együtt idén is 12 nemzet lovasa verseng a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovain a nemzetközi vágtán, a szervezők tervei szerint idén a világ minden kontinense képviselteti magát a futamon.

72 település lovasa száll majd nyeregbe, köztük címvédőként a tavalyi nyertes Kun Ferenc, aki Füzér község képviseletében emelhette magasba a vándordíjat, a Vágtakardot. A fiatal lovas azt mondja: a győzelem megváltoztatta az életét.

Nagyon jó érzés, mert akármerre megyek mindenki gratulál. Minden nap megnézzük a videókat, örülünk, hogy nyertünk, nagyon jó érzés bajnokként ünnepelni magunkat – mondta el Kun Ferenc.

A kétnapos jubileumi program minden eddiginél látványosabb lesz

A futamok, a huszárbemutatók, gasztronómiai különlegességek és az Andrássy úti vásári forgatag mellett a szervezők az ország legnagyobb táncházával és hagyományőrző lovasfelvonulással is készülnek.

A lelátókra százezreket, a tévé képernyők elé pedig idén is milliókat várnak. A közmédia ezt a szeptemberi hétvégét a Nemzeti Vágtának szenteli. Az MTVA csatornái tematikus műsorokkal, élő bejelentkezésekkel és folyamatos híradásokkal készülnek.

A Nemzeti Vágta egy olyan hagyománnyá nemesedett, hogy idén már a 10. évfordulóját ünnepli. A közmédia nagy örömmel és büszkeséggel közvetíti minden évben. Idén, mivel jubileum lesz, még inkább készülünk rá, beszámolunk és informáljuk a közönséget és a potenciális résztvevőket az eseményekről – mondta el Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója.

A Nemzeti Vágtát 2008-ban rendezték meg először

Mostanra már hagyománnyá vált. Ez a magyarság legnagyobb lovasrendezvénye.

A rendezvény elnöke azt mondta: a nemzeti vágta több mint egy verseny. Olyan rendezvénysorozat, mely összeköti a világ magyarságát. Küldetése az, hogy hazánk lovas hagyományait minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse – hangsúlyozta Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke.

Hozzátette: Sok gyermek ennek hatására kezdett el lovakkal foglalkozni, szüleik a Nemzeti Vágta hatására vitték el őket a lovakhoz. Egy évtized után az mondható el, hogy egy vágta generációja már felnőtt és úgy gondolom, olyan meghatározó élményeket kaptak, ami egész életükön át el tudja őket kísérni – magyarázta.

A Nemzeti Vágta előfutamait májustól rendezik, 11 határon innen, 4 pedig határon túl lesz. A döntőt a Hősök terén szeptember 16-án és 17-én rendezik meg.

hirado.hu - M1 Hiradó - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó