Orbán: kamatoztatni kell a jó magyar-grúz kapcsolatokat
Luxus, hogy nem kamatoztatják a gazdasági együttműködésben a jó magyar-grúz politikai kapcsolatokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tbilisziben.
Utoljára frissítve: 2017. április 21. 12:44
2017. április 21. 10:28

A kormányfő több tárcavezető és egy üzleti delegáció kíséretében kétnapos hivatalos látogatást tesz Grúziában.

Grúz kollégájával folytatott egyeztetését követően sajtónyilatkozatában Orbán Viktor kiemelte: példátlan, hogy miközben két ország politikai kapcsolatai ilyen jók, a kereskedelmi és beruházási számokra nem lehetünk büszkék. Ezen változtatni kell – jelentette ki.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: évek óta folyamatosan jó Magyarország és Grúzia együttműködése, politikai kapcsolataik és közös munkájuk a nemzetközi fórumokon eredményes. A cél most a gazdasági együttműködés bővítése – közölte.

A fórumot lezáró beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek. Továbbá Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz - mutatott rá.

Kifejtette: a grúz kormány hasonló lépéseket tesz, mint Magyarország tett a közelmúltban, hasonló programokat, reformokat valósít meg.

Magyarország gyakran kap híreket Grúzia és Oroszország konfliktusáról, de a gazdasági együttműködés nem függ ettől a konfliktustól - vélekedett. Közölte: a grúz külpolitika stabil és megbízható, és Magyarország támogatja Grúzia területi integritását.

Arról is beszélt, hogy a két ország közelebb van, mint gondolnánk, "Grúzia nem a világ vége".

A miniszterelnök megerősítette, hogy Grúzia azon nagyon kevés országok egyike, amelyről Magyarország elmondhatja: sosem volt konfliktusa vele a múltban, nincs a jelenben sem, és a jövőt illetően is erre törekednek.

Úgy látja, a gazdasági együttműködést segíti az Eximbank hitelkerete, a látogatás alkalmával aláírt megállapodások, valamint a közvetlen légi összeköttetés a két ország között. Ugyancsak előnyös, hogy Grúzia vízummentességet kap az EU-tól - tette hozzá.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: bár országában csak négymillió ember él, ezért kis piacnak tűnhet, de Grúzia regionális szerepe jelentős, fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik Európa és Ázsia között, és az ország dinamikusan fejlődik.

Elmondta: a kétoldalú együttműködés a magyar miniszterelnök látogatásával tovább erősödik. Folytatják a kapcsolatépítést minden területen, így a legfontosabb, a gazdaság területén is - hangoztatta.

A grúz kormányfő országa előnyeit sorolva közölte: az elmúlt években komoly fejlődést értek el, gazdaságpolitikájuk elkötelezett a fejlődés mellett, továbbá eltökéltek a demokrácia erősítése és a gazdasági növekedés serkentése mellett.

Kijelentette: Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik.

Magyarország fontos kereskedelmi és gazdasági partner, amellyel szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani - zárta szavait Giorgi Kvirikasvili.

A kormányfő több tárcavezető és egy üzleti delegáció kíséretében kétnapos hivatalos látogatást tesz Grúziában. Péntek délelőtt megkoszorúzta a Hősi Emlékművet, majd Giorgi Kvirikasvilivel tárgyalt.

Az üzleti fórumot követően, programja végén a magyar miniszterelnök megbeszélést folytat Giorgi Margvelasvili grúz államfővel és Irakli Kobakhidze parlamenti elnökkel.

Minden feltétel adott a gazdasági együttműködéshez

Minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-grúz üzleti fórumon, pénteken Tbilisziben. A fórumot lezáró beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek. Továbbá Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz – mutatott rá.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: bár országában csak négymillió ember él, ezért kis piacnak tűnhet, de Grúzia regionális szerepe jelentős, és az ország dinamikusan fejlődik.

 

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök fogadja Orbán Viktor kormányfőt Tbilisziben 2017. április 21-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Nincs nyitott kérdés a magyar-grúz politikai kapcsolatokban

A magyar és a grúz kormány is azt a stratégiát követi, hogy alkalmazkodik a gyorsan változó világpolitikai és világgazdasági körülményekhez, ami nagyban segíti a két ország vállalatainak együttműködését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-grúz üzleti fórum megnyitóján, pénteken Tbilisziben.

A tárcavezető beszédében kiemelte: nincs nyitott kérdés a magyar-grúz politikai kapcsolatokban, ami szintén kiváló hátteret biztosít a gazdasági együttműködéshez.

Magyarország a legelkötelezettebb támogatója Grúzia euroatlanti integrációjának – közölte, üdvözölve, hogy az EU végre vízummentességet adott Grúziának.

Szijjártó Péter kifejtette: azért is ez a legjobb idő a magyar-grúz gazdasági együttműködésre, mert a magyar gazdaság új szakaszba lép, amelyben az új technológiák, a kutatás-fejlesztés egyre fontosabb, és ennek megfelelő változásokat léptettek életbe, hogy az új technológiákat alkalmazó cégeket az országba vonzzák.

A magyar gazdaságpolitika fontos része a keleti nyitás, ennek keretében a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére törekednek a kaukázusi köztársaságokkal, és Grúzia a második legfontosabb partnere Magyarországnak ebben a térségben – magyarázta.

A miniszter arra is kitért, hogy 57 magyar üzletember érkezett a fórumra, ami az egyik legnagyobb üzleti delegációt jelenti, és ez meglátása szerint jelzi a magyar üzleti szféra érdeklődését Grúzia iránt.

Szijjártó Péter szerint a most aláírandó megállapodások biztos jogi hátteret adnak az együttműködésnek.

A látogatáson egyebek mellett beruházásvédelmi szándéknyilatkozatot, valamint a gazdasági tárcák közötti együttműködési szándéknyilatkozatot írnak alá.

A magyar gazdaságpolitika fontos része a keleti nyitás

A tárcavezető megjegyezte: az Eximbank 85 millió eurós hitelkerettel ösztönzi a magyar és grúz vállalatok együttműködését.

Giorgi Gakharia grúz gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter hangsúlyozta: Grúzia gazdasága dinamikusan fejlődik, a korrupció egyre kisebb problémát jelent az országban.

Mint mondta, várják a magyar cégeket Grúziába, ahol helyi partnereikkel kölcsönösen előnyös projektekben vehetnek részt.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken hivatalos látogatást tesz Grúziában, útjára több tárcavezető és egy üzleti delegáció is elkísérte.

A látogatás alkalmából szervezett üzleti fórumot a kormányfő és grúz kollégája, Giorgi Kvirikasvili zárja le.

Orbán Viktor kormányfő megkoszorúzza a hősi emlékművet Tbilisziben 2017. április 21-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó