Nem a beilleszkedésre nevelik a muszlimokat
Szélsőséges nézeteket tesznek magukévá a gyerekek Ausztria muszlim óvodáiban, derült ki egy felmérésből. Csak Bécsben közel tízezer gyerek jár ilyen intézménybe, számukra szinte lehetetlen a tökéletes integráció.
2017. április 18. 21:28

A szülők azért küldik a gyermekeiket muszlim óvodákba, hogy a Korán néhány fejezetét megismerjék. Arról viszont fogalmuk sincs, hogy ezzel gyakorlatilag kizárják őket a multikulturális társadalomból – idézi a The Local hírportál Ednan Aslan valláspedagógiával foglalkozó szakembert. A bécsi egyetem professzorának kutatásából kiderül: az Ausztriában működő muszlim óvodák több mint negyedét szalafista, az iszlám konzervatív ágához tartozó szervezetek irányítják. Aslan szerint nem elhanyagolható problémáról van szó, hiszen az osztrák fővárosban mintegy tízezer 2–6 éves gyermek jár ilyen intézménybe. A szóban forgó kutatást a bécsi kormány rendelte meg, amely aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzettel kapcsolatban. Emlékezetes, hogy korábban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is úgy fogalmazott: elébe kell menni a párhuzamos társadalmak kialakulásának, és meg kell akadályozni az óvodákban történő radikalizációt.

Sokan mégsem hisznek Aslan tanulmányának, az elsősorban kisebbségeknek szóló Biber magazin például riporttal próbált a muszlim óvodák védelmére kelni. A magazin egy újságírója óvodát kereső édesanyának álcázta magát, majd tizennégy, iszlámot követő intézménybe látogatott el. A tapasztaltak alapján szó sincs arról, hogy kicsi terroristák rohangálnának az óvodák játszóterein, ugyanakkor a felkeresett helyek közel harmadában valóban fennáll a gyermekek elszigetelődésének veszélye. A beszámoló szerint elsősorban az jelenti a problémát, hogy az óvodákban dolgozók nem elég nyitottak, németül pedig nem jól beszélnek. Erre egyébként már Aslan professzor is figyelmeztetett, aki egy korábbi tanulmányában kifejtette: a nevelők többsége saját anyanyelvén szól a gyermekekhez, általában muszlim öltözetet visel, sőt az óvodai munkához szükséges tudást sem Ausztriában szerzi meg. Hogy tiszta vizet öntsön a pohárba a bécsi önkormányzat, egy újabb, a mostaninál is átfogóbb vizsgálatot rendelt el az ausztriai muszlim óvodák működéséről.

Magyaridok.hu
  • háttérZay
    Bogár László: Magyarországon a globális SZDSZ lokális ügynökhálózata már a hatvanas években elkezdte belső hatalmi struktúrájának a felépítését, amit szimbolikusan az is jelez, hogy az 1966 és 1968 között elindított, a gazdasági mechanizmus reformja nevű akciósorozatuk két meghatározó személyisége az a Nyers Rezső és Tardos Márton volt.
  • A római parlamentben megbukott az LMBTQ-törvény
    Az örök városban üdvrivalgással fogadták a hazafias pártok képviselői az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette az LMBTQ-jogok bővítését.
  • Birodalmi téboly: az EU büntetést rótt ki Lengyelországra
    Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.
MTI Hírfelhasználó