Kínálatiból keresletibe fordult a munkaerőpiac
Bővült tavaly azon ágazatok köre, ahol nagy gondot jelent a szakember-utánpótlás. Ennek részben demográfiai oka van, részben pedig a fellendülő kereslet is kihívás elé állítja a vállalkozásokat a vendéglátástól az autóiparig – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os összefoglalójából. Ugyanakkor rendelkezésre áll az a munkaerő-tartalék, amelynek az integrálásával még orvosolható a probléma.
2017. április 18. 12:16
A szakemberhiány tavalyi súlyosbodásával csökkent az úgynevezett potenciális munkaerő-tartalék hazánkban, tehát azoknak a száma, akik alulfoglalkoztatottak, de dolgoznának, ugyanakkor nem regisztrált álláskeresők, vagy egyéb okokból nem szerepelnek a statisztikákban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os munkaerőpiaci összefoglaló kiadványából.
 
Ők tavaly 421 ezren voltak, 114 ezerrel kevesebben, mint 2015-ben. Nagyon magas viszont azoknak a száma, akik inaktívak, azonban nem számítanak munkaerő-tartaléknak: számuk meghaladta a 2,786 millió főt a 15–74 éves korosztályban, a mutató csökkent 2015-höz képest. Ez elsősorban demográfiai okokra vezethető vissza: a két legnagyobb csoport létszáma – a nyugdíjasoké, illetve a tanulóké – egyaránt jóval elmaradt a tavalyitól. Az előbbiek esetében ez a nyugdíjkorhatár növekedésével, utóbbiaknál pedig az érintett korosztályba tartozók létszámának csökkenésével hozható összefüggésbe. Viszonylag állandó az úgynevezett egyéb inaktívak létszáma, azoké, akik nem tanulnak és állandó (szociális típusú) jövedelemmel sem rendelkeznek. Az idetartozó közel 138 ezer nő jelentős része klasszikus háztartásbeli, aki családi kötelezettségei miatt szorult ki a munkaerőpiacról, míg 15 ezren egészségi állapotukkal indokolták a távolmaradást.
 
A munkaerő-kereslet is folyamatosan nőtt tavaly. Míg tavaly év végén az 5 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások átlagosan 40 ezer főt vettek volna fel összesen, addig 2014-ben ez az adat a 20 ezer főt is alig haladta meg. Tavaly a versenyszférán belül az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ágban volt létszámarányosan a legtöbb betöltetlen állás, több mint másfélszerese a versenyszféra egészére jellemző átlagnak. A feldolgozóipar gazdálkodó szervezetei 2016 negyedik negyedévében 15 ezer betöltésre váró álláshelyet jelentettek, ami 2,2 százaléka volt az összes álláshelynek. A második legnagyobb létszámot foglalkoztató nemzetgazdasági ágban, a kereskedelemben az üres álláshelyek száma 4,1 ezer volt. A feldolgozóiparon belül az év végére az üres álláshelyek aránya kiugróan magas, 4 százalékos volt a gyógyszergyártás vállalkozásainál, ezt a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártását végző csoport követte 3,7 százalékkal. A legnagyobb számú támogatott munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékből érkezett, míg a nem támogatott formában betölteni kívánt állások többsége a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron, Pest és Zala megyében volt.
Magyaridok.hu
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
  • Kórházakat zárna be a szélsőséges gyurcsányi kedvenc
    A gyurcsányi jelölt az egészségügy fizetőssé tétele mellett is kampányol, s ennek jegyében legutóbb azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába.
MTI Hírfelhasználó