Kínálatiból keresletibe fordult a munkaerőpiac
Bővült tavaly azon ágazatok köre, ahol nagy gondot jelent a szakember-utánpótlás. Ennek részben demográfiai oka van, részben pedig a fellendülő kereslet is kihívás elé állítja a vállalkozásokat a vendéglátástól az autóiparig – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os összefoglalójából. Ugyanakkor rendelkezésre áll az a munkaerő-tartalék, amelynek az integrálásával még orvosolható a probléma.
2017. április 18. 12:16
A szakemberhiány tavalyi súlyosbodásával csökkent az úgynevezett potenciális munkaerő-tartalék hazánkban, tehát azoknak a száma, akik alulfoglalkoztatottak, de dolgoznának, ugyanakkor nem regisztrált álláskeresők, vagy egyéb okokból nem szerepelnek a statisztikákban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os munkaerőpiaci összefoglaló kiadványából.
 
Ők tavaly 421 ezren voltak, 114 ezerrel kevesebben, mint 2015-ben. Nagyon magas viszont azoknak a száma, akik inaktívak, azonban nem számítanak munkaerő-tartaléknak: számuk meghaladta a 2,786 millió főt a 15–74 éves korosztályban, a mutató csökkent 2015-höz képest. Ez elsősorban demográfiai okokra vezethető vissza: a két legnagyobb csoport létszáma – a nyugdíjasoké, illetve a tanulóké – egyaránt jóval elmaradt a tavalyitól. Az előbbiek esetében ez a nyugdíjkorhatár növekedésével, utóbbiaknál pedig az érintett korosztályba tartozók létszámának csökkenésével hozható összefüggésbe. Viszonylag állandó az úgynevezett egyéb inaktívak létszáma, azoké, akik nem tanulnak és állandó (szociális típusú) jövedelemmel sem rendelkeznek. Az idetartozó közel 138 ezer nő jelentős része klasszikus háztartásbeli, aki családi kötelezettségei miatt szorult ki a munkaerőpiacról, míg 15 ezren egészségi állapotukkal indokolták a távolmaradást.
 
A munkaerő-kereslet is folyamatosan nőtt tavaly. Míg tavaly év végén az 5 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások átlagosan 40 ezer főt vettek volna fel összesen, addig 2014-ben ez az adat a 20 ezer főt is alig haladta meg. Tavaly a versenyszférán belül az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ágban volt létszámarányosan a legtöbb betöltetlen állás, több mint másfélszerese a versenyszféra egészére jellemző átlagnak. A feldolgozóipar gazdálkodó szervezetei 2016 negyedik negyedévében 15 ezer betöltésre váró álláshelyet jelentettek, ami 2,2 százaléka volt az összes álláshelynek. A második legnagyobb létszámot foglalkoztató nemzetgazdasági ágban, a kereskedelemben az üres álláshelyek száma 4,1 ezer volt. A feldolgozóiparon belül az év végére az üres álláshelyek aránya kiugróan magas, 4 százalékos volt a gyógyszergyártás vállalkozásainál, ezt a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártását végző csoport követte 3,7 százalékkal. A legnagyobb számú támogatott munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyékből érkezett, míg a nem támogatott formában betölteni kívánt állások többsége a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron, Pest és Zala megyében volt.
Magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállítják a szállítást a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó