Nagyobb egészségügyi béremelést terveznek
A korábban tervezettnél nagyobb mértékben kell növelni az egészségügyiek jövedelmét az idén annak érdekében, hogy ne vesszenek el a tavalyi bérmegállapodás során kiharcolt előnyök.
2017. április 18. 09:39
A Magyar Idők úgy tudja, a szakállamtitkárság már elkészítette az erre vonatkozó előterjesztését, amely az ápolókra, az orvosokra, a gyógyszerészekre és az egyéb egészségügyi dolgozókra is kiterjed. Emellett arra is javaslatot tesz a kormánynak, hogy a bérmegállapodás valóban ágazati legyen, vagyis attól függetlenül illesse meg az orvosokat, ápolókat, egyéb egészségügyieket, hogy ki a fenntartója a munkahelyüknek.
 
Az egészségügyi államtitkárság a Népszava információi szerint 26,2 milliárd forintot kér a szakdolgozók, 14,9 milliárdot az orvosok, 345 milliót a gyógyszerészek és 741 milliót a nem egészségügyi végzettségű dolgozók jövedelmének rendezésére, míg a gazdasági-műszaki területen dolgozókéra 6,6 milliárdot fordítana. A Magyar Idők információi szerint azonban összessé­gében mintegy 40 milliárd forintról van szó, amelynek körülbelül a fele már rendelkezésre is áll, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem vonja el a kórházaktól azt a 20,8 milliárd forintot, amit éves szinten az idén hatályba lépett járulékcsökkentéssel spórolnak meg.
 

A bérfelzárkóztatás azért sürgető, mert enélkül semmivé olvad az utóbbi évtizedek legjelentősebb, tavaly tető alá hozott, többlépcsős ágazati bérfejlesztése. Ennek köszönhetően 2-3 helyet előre tudott lépni az ágazat, és most már meghaladja a nemzetgazdasági átlagot az egészségügyiek átlagbére. Csakhogy közben az egész munkaerőpiacon volt bérnövekedés, mivel januártól a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal emelkedett, és nőtt a kulturális területen, vagy a kormányhivatalokban dolgozók bére is. Az egészségügyi államtitkárság folyamatosan egyeztetett az elmúlt hónapokban az NGM-mel egy olyan egészségügyi bértábláról, amely visszaállítja a tavaly júniusi bérmegállapodás során kialakult tábla belső arányait az egyes bérkategóriák között. Idén az eredeti tervek szerint november 1-jétől további bruttó 100 ezer forinttal nőne a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére, a szakdolgozók pedig átlagosan 12 százalékos emelésre számíthatnának. Ennél azonban többre lenne szükség a bérfelzárkóztatás megőrzéséhez.

Az államtitkárság, információink szerint, a bérrendezés szektorsemlegessé tételére is javaslatot tesz, amivel eleget tennének az ágazati sztrájktárgyalásokon hangoztatott azon érdekképviseleti követelésnek is, miszerint a bérmegállapodás csak akkor nevezhető ágazatinak, ha az valóban minden egészségügyi dolgozóra kiterjed.

Magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó