Műbalhénak tartják a CEU-ügyet
Támogatja a kormány külföldi egyetemek működését szigorító törekvéseit a Jobbik politikáját már többször bíráló nemzeti radikális értelmiség.
2017. április 11. 10:58

Többük már korábban elmarasztalta a pártot, amikor a jobbikos képviselők tavaly nem szavazták meg az alaptörvény módosítását, amely megtiltotta volna idegen népesség telepítését Magyarországra.

Teljes mértékben egyetértek a felsőoktatási törvény szigorításával – jelentette ki a Magyar Időknek Raffay Ernő történész, aki hozzátette: a Közép-európai Egyetem egy nemzet- és államidegen társaság.

– Az intézmény vonzereje, hogy nemzetközi diplomát is ad a hallgatóknak, a csalétek arra, hogy a klasszikus baloldal legszélsőségesebb irányzatait az egyetemen tanuló nemzetközi értelmiség fejébe beletegyék. Az úgynevezett tudományegyetemi képzés mögött ott van a cél, hogy a végzett – liberális vagy szocialista nézeteket képviselő – emberek a saját országukban vezető pozícióba kerüljenek. A klasszikus tudományegyetemi képzés ehhez csak álcaháló – hangsúlyozta.

A történész megjegyezte: erre a tevékenységre nem sajnálják a pénzt, mert a CEU-n négy-ötször akkora fizetéseket adtak és adnak, mint például a Károli Gáspár Református Egyetemen. A szakember úgy véli, hogy a Közép-európai Egyetem két dolgot tehet: beáll a klasszikus képzésbe – szerinte erre nem lesz képes –, vagy menjen oda, ahol szívesen fogadják ezt a behatolási kísérletet.

Tóth Gy. László politológus szerint erősen átpolitizált ügyről van szó. – Olyan oktatási intézmény előjogai sérülnek egy kicsit, amely a nemzetállamok tagadására épülő liberális eszmei-séget képvisel és közvetít. Ez az irányzat világszerte jelentős támogatottsággal bír. Most azok a hazai és nemzetközi erők, amelyek az emberi jogi fundamentalizmust, a másság kultuszát és minden egyebet – ami a nyitott társadalommal, Soros György rögeszméjével összefügg – képviselnek, úgy gondolják, hogy valami rendkívüli méltánytalanság éri őket. Ez egy műbalhé – mutatott rá Tóth. Gy László.

Műbalhénak tartja a CEU-ügyet Vincze Gábor történész is. – Nem gondolnám, hogy a kormányzatnak az lenne a fő célja, hogy a CEU-t mindenáron felszámolja. Nem érdemes ekkora feneket keríteni a dolognak – fűzte hozzá.

Borbély Zsolt Attila politológus azt hangsúlyozta, hogy a CEU elleni kormányzati fellépés nemzetpolitikailag hasznos, előremutató és bátor. Megjegyezte: úgy tűnik a Jobbik kommunikáció­jából, hogy a kormány és Soros György közül előbbit tartják fő ellenségnek, ami evidens jele annak, hogy a párt teljesen kifordult önmagából. Szerinte a Közép-európai Egyetem egy kozmopolita-libertinus agymosoda.

– Az olyan intézmények működését lehetetlenné kell tenni, ahol kifejezetten a nemzeti gondolkodást ássák alá (ál)tudományos eszközökkel, sorozatban gyártva a nemzetellenes véleménymultiplikátorokat – mutatott rá. A politológus megemlítette Toroczkai Lászlónak a témában tett nyilatkozatát is. Ismert, a Jobbik alelnöke a Face­book-bejegyzésében így fogalmazott: „Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni.” Úgy véli: rendszerváltozás csak úgy lehet, ha Soros minden csápját levágjuk, a méregkeverő egyetemét és agymosó médiumait éppúgy, mint a törvénytelen és erőszakos migrációt segítő szervezeteit.

Nem ez az első eset, hogy a radikális Jobbik értelmiségi holdudvara más állásponton van, mint a párt vezetőinek többsége.

Emlékezetes, felemelték a szavukat akkor is, amikor a Jobbik tavaly nem szavazta meg az alaptörvény módosítását, amely megtiltotta volna idegen népesség betelepítését, vagy akkor, amikor felmerült, a Jobbiknak a balliberális pártokkal össze kellene fognia. Emlékezetes, a párt nem szavazta meg a CEU kiváltságait megszüntető törvénymódosítást.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó