Egyedülálló a kormány családpolitikája
A Corvinus Egyetemen egy olyan szak indul, mely alapvetően közgazdászdiplomát ad, de a hallgatók választhatják a családpolitikát mesterképzésként, ennek hangsúlyos demográfiai, szociológiai és családtanulmányi aspektusai lesznek – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2017. április 9. 09:05

Hozzátette: tudományos ismereteket nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik felismerték, itt olyan kérdésekről van szó, melyek sorskérdések, és nem csak Magyarország, hanem a világnak a jövőjét határozzák meg.

Fogyatkozik-e hosszú távon Európa népessége vagy képesek vagyunk fenntartani magunkat? Meg tudunk-e újulni vagy maradunk egy elöregedő kontinens? A családokat legyengítjük, csak az egyéni boldogulásra koncentrálunk vagy képesek vagyunk a közösségek érdekeit is szem előtt tartani? Ezek a kérdések az államtitkár szerint az elkövetkező évtizedek sorskérdései lesznek.

Beszélt arról is, hogy liberális körökben sokszor szitokszónak tartják a család fogalmát. Az államtitkár ugyanakkor értékteremtésnek nevezte, ha segítünk valakinek büszkének lenni, mert gyermekeket nevel, gondoskodik a beteg, idős szüleiről, jó kapcsolatot ápol a testvéreivel, ha az ünnepeket családi körben üli meg és nem egy szál magában, ha a családi értékek számára fontosak, és azokat ápolandónak tartja.

Az erős családokon keresztül tudjuk megerősíteni Magyarországot, a magyar nemzetet – szögezte le.

A magyar kormánynak olyan családpolitikája van, ami nemzetközi szinten is egyedülálló, sokoldalú és bőkezű. Mi GDP-arányosan majdnem az OECD-átlag kétszeresét fordítjuk családtámogatásra, 2010-hez képest mostanra majdnem a másfélszeresére sikerült megemelni a családtámogatásra fordítandó kiadásokat – sorolta.

Minden gyermek érték. Érték a család és a társadalom számára. Mi a gyermekvállalást erkölcsi és anyagi értelemben is elismerjük. Igyekszünk megadni minden segítséget azoknak, akik gyermeket vállalnának, de ez valamilyen anyagi akadályba ütközik. Erről szól a családi otthonteremtési kedvezmény, a családi adókedvezmény, a bölcsődék építése, a munkahelyi kedvezmények – hangoztatta.

Mindezek közül kiemelte a csokot, és elmondta, hogy az indulás óta az igénylések már átlépték a 100 milliárd forintos határt. Ez több mint 40 ezer családnak jelent segítséget, 90 ezer gyermek lakhatási körülményei javulnak.

Megemlítette: a csalad.hu-ról elérhető egy oldal, mely a csokkal kapcsolatos fontos információkat, tapasztalatokat tartalmazza.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó