Stockholmi merénylet: Elfogták a gázolót
Mégis a stockholmi terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője - közölte szombaton reggel a svéd rendőrség. A tegnap délutáni merénylet után szombat reggelre a svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is. A legfrissebb hírek szerint egy táskában robbanószereket is találtak a teherautóban.
2017. április 8. 10:46

Megvan a gázoló

A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője – közölte szombaton kora délelőtt a svéd rendőrség. ”A kérdéses személyt tettesként letartóztatásba helyezték (…) mint a teherautó sofőrjét” – mondta el Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.

“Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk” – tette hozzá a szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki merénylettel összefüggésben.

Az ügyész ma délig kérheti a bíróságtól az előzetes letartóztatását.

A svéd rendőrség péntek este erősítette meg, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később azt közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van.

Rendőr- és tűzoltóautók Stockholmban 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában, majd belerohant egy áruházba. (MTI/EPA/Fredrik Sandberg)

Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Feltűnően viselkedett

A rendőrség szóvivője elmondta: a letartóztatott férfira azért figyeltek fel, mert a délután folyamán feltűnően viselkedett egy üzletben. A hatóság szerint azonos azzal, aki a támadás helyszíne közelében egy biztonsági kamerával készült felvételen látható.

“Egy sor személyt ellenőriztünk, akik felkeltették érdeklődésünket, és letartóztattunk egy embert, aki különösen érdekel minket” – tette hozzá a szóvivő.

Korábbi értesülések szerint úgy lehetett tudni: lehetséges, hogy az elkövető volt a felvételen, de a rendőrség akkor csak annyit közölt: a teherautó vezetőjét még keresik.

Az Aftonbladet szerint a férfit Stockholm északi részében fogták el.

A stockholmi hatóságok ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy elgázolt ember a kórházban belehalt sérüléseibe, és még 15-öt ápolnak, közülük 9-nek súlyos az állapota. A rendőrség négy halálos áldozatról adott ki tájékoztatást. Kilétüket nem közölték.

Szombaton Svédország középületein félárbócra eresztik a zászlókat.

Robbanóanyagokat találtak a teherautóban

A svéd közmédia rendőrségi információkra hivatkozva azt közölte szombaton délelőtt, hogy egy táskányi robbanószert találtak abban a teherautóban, amellyel a merénylő a tömegbe hajtott.

Szigorítják a határellenőrzést

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását. A döntés értelmében 10 napig minden, Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést. “Erre azért van szükség, hogy az elkövetőt vagy esetleges segítőit megakadályozzuk az ország elhagyásában, és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól” – tette hozzá.

Svédország egyesült részvétében és haragjában

Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.

Pánikszerűen menekültek az emberek a kamion elől

Nyilvánosságra került egy biztonsági kamerafelvétel, amelyen az látszik, hogy a járókelők egymás után menekülnek be egy üzlet ajtaján, majd pillanatokkal később elszáguld az ajtó előtt a kamion.

Rendőrök a stockholmi központi pályaudvar előtt 2017. április 7-én, miután egy teherautó gyalogosok közé hajtott egy stockholmi sétálóutcában. (MTI/EPA/Jessica Gow)

hirado.hu - MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó