A kabinet előtt a tömegközlekedés ügye
Az öt megyei jogú város jelentős saját erővel támogatja a helyi közösségi közlekedést.
2017. április 6. 09:13

A kormány tegnapi ülésén napirenden volt Szita Károly kaposvári polgármester levele – közölte a Magyar Idők érdeklődésére Kovács Zoltán kormányszóvivő. A politikus elmondta: a kabinet áttekintette, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak az ügyben, a részletekről ma a Kormányinfón számol be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ismert, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a napokban juttatott el levelet Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Ebben arra kérte a kormányfőt, hogy amennyiben a közösségi közlekedés finanszírozása terén – legyen az a béremelés állami támogatása vagy a működési kiadások többletfinanszírozása – változásokat tervez a kormány, a szolgáltató cégeket fenntartó önkormányzatok essenek azonos elbírálás alá. – Függetlenül attól, hogy a fővárosról vagy a megyei jogú városokról van szó, hiszen a közösségi közlekedés megtartása közös érték és érdek – tette hozzá.

Szita Károly rámutatott: Budapest mellett öt megyei jogú városnak – Miskolcnak, Debrecennek, Pécsnek, Kaposvárnak és Szegednek – van helyi közösségi közlekedést végző vállalata. – Célunk az, hogy e szolgáltatás településeink gazdasági fejlődésének, életminőségének meghatározó elemeként mindenki számára elérhető legyen, és mindenki megelégedésére szolgáljon, ezért az öt megyei jogú város jelentős saját erővel támogatja a helyi közösségi közlekedést – mutatott rá.

Kiemelte, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Kaposvár éves szinten csaknem nyolcmilliárd forintot biztosít a költségvetéséből arra, hogy vállalataik működőképesek tudjanak maradni. – Mindezek felett ebben az évben szintén saját erőből 6 és 16 százalék közötti mértékben finanszíroztuk autóbuszsofőrjeink béremelését is – fűzte hozzá.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó