Külföldről folytatják a lejárató akciót
Egykori titkosszolgák köré szerveződött csoport állhat az ügy mögött.
2017. április 5. 09:52

Egy jól körülhatárolható, volt titkosszolgálati vezetők köré verbuvált csoport a nemzetközi sajtóban szellőztethet meg olyan információkat, amelyeket még főként Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején gyűjtöttek a cég megbízható munkatársai fideszes felső vezetőkről és azok családtagjairól – értesült a Magyar Idők.

Az már korábban egyértelműen kiderült, hogy fideszesekről keletkeztek információk a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH). Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy éppen Laborc Sándor volt NBH-vezér hivatali laptopján találták meg az Ovi és a Bajusz nevű mappákat, amelyek arról árulkodtak, hogy mind Orbán Viktorról, mind Kövér Lászlóról gyűjtötték és rendszerezték az információkat. Úgy tudjuk azonban, hogy a megfigyelések során keletkezett dokumentumoknak a hivatalban nyomuk sincs, azokat szisztematikusan kimenekítették.

Nemzetbiztonsági forrásaink szerint több jel utal arra is, hogy az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását követő fideszes egyeztetésekről keletkezett adat a szolgálatoknál.

Ez több módon lehetséges. Az egyik, hogy egy már megfigyelt célszemélyhez kapcsoltak másokat is. Ilyen volt ­például Rózsa-Flores Eduardo, akit egy bolíviai kommandós akcióban végeztek ki évekkel ezelőtt a helyi hatóságok.

Máig nem tisztázott ugyanakkor, hogy pontosan kik és miért csatolták a Rózsa-Flores ellenőrzéséhez szükséges telefonlistához a Fidesz egyik központi számát, illetve Orbán Viktor lányának a mobilelérhetőségét. Ő egyébként Rasi néven szerepelt a nyilvántartásban. Nem kell sokat gondolkodni azon, kit rejthetett a név: Orbán Ráhelről van szó.

A még Galambos Lajos főigazgató idején kezdődött adatgyűjtés természetesen nem fejeződött be 2006-ban. Ellenkezőleg, felpörgették a fellelhető információk beszerzését. Olyannyira, hogy Galambos utóda, Laborc Sándor a hazai alvilág meghatározó személyiségének, Portik Tamásnak a szolgálatait is elfogadta a fideszes vezetők lejáratásához.

A megfelelő kapcsolattartás érdekében még telefont is biztosított a maffiózónak. (Külön érdekesség, hogy – információink szerint – a két Laborc–Portik-találkozó hanganyagának leirata Laborc már említett laptopjáról került elő. Laborc az NBH-ból való távozásakor – miután rendszergazdával töröltette a rajta lévő fájlokat – leadta a számítógépét. Az eltávolított adatok visszaállítása azonban rutinmunka volt.)

Információink szerint egyébként Laborc Sándor és Gyurcsány Ferenc korántsem távolodott el egymástól. Az elhárítás egykori vezetője és a volt kormányfő között jelenleg is komoly együttműködés zajlik. Mi több, Laborc a Demokratikus Koalíció (DK) rendezvényein is rendszeresen felbukkan.

Azt természetesen nem lehet tudni, hogy a tervezett kiszivárogtatás során milyen természetű információk milyen torzításokkal kerülhetnek nyilvánosságra, ám tény, Orbán Viktor és a Fidesz vezető politikusai folyamatosan az ellenzék célkeresztjében vannak, és az sem titok, hogy a Gyurcsány-féle kör érdekei lényegében egybeesnek a Jobbik mögé besoroló Simicska Lajoséval.

Laborc Sándor és Szilvásy György a bírósági folyosón a kémper tárgyalásán

Forrásaink úgy vélik: Laborcék jelenleg is dolgoznak. Szerintük ezt támasztja alá, hogy a közelmúltban – Magyarországon eddig példátlan módon – érzékeny titkosszolgálati információkkal tűzdelt interjút adott az Index című internetes portálnak Katrein Ferenc, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi műveleti igazgatója.

A jelenleg külföldön tevékenykedő férfi egyebek mellett az általa Magyarországon mind jobban érzékelhető orosz befolyásról beszélt. A cégiratok szerint a Spéder Zoltán tulajdonában lévő Index az elmúlt években tendenciózusan közölt titkosszolgálati tematikájú, orosz térnyerést mantrázó írásokat.

Háttérbeszélgetéseink során világossá vált, hogy Katrein Ferencet egyértelműen Laborc köréhez sorolják. 2007-ben Laborc kezdeményezésére nevezték ki műveleti igazgatónak is, aki így az elhárítási és a terrorelhárítási akciókat irányíthatta. (A két területet a szakma általános elképedésére összevonták.) Kiderült az is, hogy Katrein 2000 körül került a céghez, ezután garázsmesterként tevékenykedett. A ranglétrán szaporán lépkedő férfi Gyarmati György osztályvezető beosztottjaként is gyarapította a tudását, ám 2013-ban érzékeny búcsút vettek tőle.

Gyarmati György neve sokaknak ismerős lehet, hiszen ő Galambos Lajos, Földesi-Szabó László és Jakubinyi Róbert mellett a titkosszolgálati háttérrel létrehozott és működtetett Egymásért, Egy-másért Alapítvány milliárdos csalási ügyének egyik meghatározó szereplője. Jakubinyi éppen a napokban került előzetes letartóztatásba, mivel a gyanú szerint egy ügyvédnőn keresztül a házi őrizetben lévő nehézfiút, Tanyi Györgyöt arra akarta rávenni, hogy kreált dokumentumokat vigyen külföldre, és azokat adja át a nemzetközi sajtónak. A kozmetikázott iratokkal állítólag Pintér Sándor belügyminisztert szerették volna kompromittálni.

Jakubinyi Róbert: az Egymásért, Egy-másért Alapítványt Földesi-Szabó Lászlóval és néhai Nagy Lajossal, az NBH első főigazgatójával hozta létre. Jakubinyi ellen két per folyik jelenleg. Az egyik ügyben a vád szerint az utasítására az alapítvány pénztárából csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ami hozzá került, és az ellopott összeget a saját céljaira fordította. Felelnie kell az alapítvány jótékony célra behozott, majd értékesített adományai után be nem fizetett adók ­miatt is. A másik ügyben a vád szerint az alapítvány a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkos­szolgálati vezetőinek – Galambos Lajos és Gyarmati György is vádlott – a kifizetőhelyeként működött évekig, cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi büntetőügyeit.

Földesi-Szabó László: az alapítvány másik fő vezetője. Még rendőrtisztként nyomozott a ­90-es években Jakubinyi Róbert Merkantil bankos, több százmilliós csalása ügyében. Elítéltette Jakubinyit, majd az ő javaslatára járták ki az NBH részéről, hogy Dávid Ibolya igazságügyi miniszter 1999-ben kegyelemre ajánlja a férfit Göncz Árpád köztársasági elnöknek. Az alapítványi botrány miatt 6 évet kapott.

Gyarmati György: az NBH volt műveleti osztályvezetője, Galambos bizalmi embere. Katrein Ferenc egykori főnöke. A Jakubinyivel és Galambossal közös perben vádlott.

Galambos Lajos: a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója 2004. július 27-től 2007. május ­31-ig. Vélhetőleg politikai utasításra helyezte el az alapítvány kuratóriumába a tényleges szolgálatban lévő Gyarmati Györgyöt és Simon Ibolya jogászt. Bár a megismételt első fokon tavaly őt, valamint egykori miniszterét, Szilvásy Györgyöt és Laborc Sándort felmentették a kémkedés vádja alól, a fellebbviteli főügyészség másodfokon a bűnösségük megállapítását indítványozta. A Jakubinyivel és Gyarmatival közös perben is vádlott.

Laborc Sándor: 2007. június 1-jétől 2007. december 16-ig az NBH megbízott, majd 2009. ­augusztus 31-ig kinevezett főigazgatója. A Szovjetunióban, a KGB-egyetemen végzett, évekig az Információs Hivatal munkatársából lett az elhárítás főnöke. Gyurcsány Ferenc – állítólag családi ismeretség, így megbízhatósága miatt – ragaszkodott hozzá. Számos büntetőeljárás indult ellene, többször elítélték, illetve felmentették, valamint lefokozták tábornokból honvéddé. Jelenleg a kémügy vádlottja.

Katrein Ferenc: az Indexnek adott interjú nyomán hazaárulásért feljelentették. Úgy támadta a jelenlegi kormányt, hogy – látszólag – elítélte Galambos Lajost a kémkedési botrányban játszott szerepe miatt, nevezetesen, hogy bolgároknak álcázott orosz ügynökök vizsgálhatták az NBH 11 vezetőjét a cég központjában, közben hozzáférhettek akár a központi szerverhez is. Vélhetőleg elhagyta a kontinenst.

Portik Tamás: a 90-es évek olajbűnözése egyik zászlóshajójának, az Energol Rt. marketingigazgatója volt. Milliárdos vagyonát ekkor alapozta meg az egykori betörő. Jogerősen 15 év fegyházra ítélték Prisztás József megöleté-séért. Másodfokon életfogytiglant kért rá az ügyészség Boros Tamás és három ártatlan ember Aranykéz utcai felrobbantása miatt.

Tanyi György: Közismert résztvevője az éjszakai életnek. Az egyebek mellett adócsalásért, illetve magas rangú rendőrök megvesztegetéséért is bíróság előtt álló Vizoviczki László belvárosi érdekeltségeit is védte. A Lakatos Csaba ügetőhajtó ellen 1996-ban elkövetett támadással vádolják, házi őrizetben van.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
MTI Hírfelhasználó