Robbanás a szentpétervári metróban, halottak, sérültek
Robbanás történ hétfőn a szentpétervári metró állomásán, az orosz hírügynökségek eddig 10 halálos áldozatról és sok sérültről számoltak be.
Utoljára frissítve: 2017. április 3. 16:19
2017. április 3. 15:28

Tíz halottja és több tucat sérültje van a szentpétervári metróban történt robbanásnak

Orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a robbanásban, amely hétfőn történt a szentpétervári metróban.

Az incidens okát hivatalosan egyelőre nem közölték. Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt, tévékamarák előtt kijelentette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat.

Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Interfax hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok nap folyamán több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is üríttették.

Orosz sajtóorgánumok egy ideig két robbanásról számoltak be. Az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője később az Interfaxnak nyilatkozva hangsúlyozta, csak egy detonáció történt. A robbanás akkor következett be, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A szerelvény harmadik kocsijában történt a detonáció, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba.

A Rosszija 24 televízió szerint az összes szentpétervári metrómegállót lezárták, ami miatt a város urcáin hatalmas közlekedési dugók alakultak ki. Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a robbantások hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is.

Oroszországban legutóbb két csecsen öngyilkos merénylőnő 2010-ben követett el hasonló támadásokat a moszkvai metróban. Az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket és több mint százan megsebesültek.

Robbanás történt Szentpétervár egy metróállomásán – jelentették hétfőn az orosz hírportálok. A sérültek között gyermekek is vannak, korábban már ismeretlen csomag miatt lezárták az egyik metrómegállót. A robbanás egy metróvagonban történt, eddig tíz halálos áldozatról számolt be a Kommersant orosz hírportál.

Magyar sérültről eddig nincs tudomásunk.

A Szentpétervári Főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: külföldről: +7-812-999-0082 , helyben: 8-812-999-0082

15.42 Csak egy robbanás történt hétfőn a szentpétervári metróban - közölte az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel, cáfolva a két robbanásról szóló korábbi sajtóértesüléseket. A tisztségviselő elmondta, hogy a detonáció akkor történt, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A robbanás a szerelvény harmadik kocsijában következett be, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba. A robbanás nem okozott tüzet - tette hozzá.

15.23 Fel nem robbant pokolgépet találtak a szentpétervári metró egy harmadik állomásán hétfőn, miután a földalattin robbanás történt - értesült az Interfax hírügynökség. A fel nem robbant pokolgépet a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson találták.

15:13 – Már mindenkit sikeresen kiszállítottak a robbanás helyszínéről – közölték a terrorellenes alakulatok, ezzel megcáfolva a korábbi feltevést, mi szerint két detonáció történt.

14:50  Legfrissebb értesülések szerint már 50 sérültet ápolnak – írta a Kommersant.

14:48 - Vlagyimir Putyin ma látogatott el Szentpétervárra. A vezető alapos vizsgálat indítását ígérte: “Figyelembe vesszük az összes indítékot, beleértve a terrorizmust is” – nyilatkozott.

14:45 – A Reuters egyik beszámolójában a támadás egyik szemtanúja azt mondta, hogy nyolc mentőautót látott a Sennaya metróállomás közelében, és a helyi televíziós műsorban is az állomás bejárata előtti helyzet képeit mutatják.

14:42 Vlagyimir Putyin, orosz elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és kijelentette, hogy a bűnüldöző szervek és különleges osztagok azon vannak, hogy minél hamarabb azonosítsák a robbanás okát, és elkapják a felelősöket.

14:39 – A kettős robbantásnak immár tíz halottja van.

14:26 – A Veterán “Alpha” egység vezetője, Sergej Goncsarov elmondása szerint a metrós robbantásokat támadásként kezelik.

14:22 – A helyszínre megérkezett a nyomozócsoport. Helyi beszámolók szerint a büntetőeljáráshoz gyűjtik az információkat.

14:21 – Már nyolc metróállomást lezártak a kék metró vonalán.

Jelenleg folyik az emberek mentése, hatalmas a füst a metró körül – írta a Regnum orosz hírportál. A metró vezetősége elmondta, hogy a vagonban egy házi készítésű robbanószerkezetet találtak. Az Interfax hírügynökség is úgy tudja, hogy egy megtöltött robbanószerkezet okozta a detonációt. A másik metrómegállói robbanásról egyelőre még nem érkeztek pontos információk.

MTI/Regnum, RT, Interfax, TASZSZ
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó