Nehezen találnak kivitelezőt a speciális munkákra
A Magyar Zene Háza kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás nem hozott eredményt, ezért a kiíró Városliget Zrt. tárgyalásos eljárásban folytatja a leendő kivitelező kiválasztását. A Liget Budapest projekt sem mentesül az építőipart érintő kihívások alól, nincs elég munkaerő, ami van, az pedig egyre drágább. A Városliget Zrt. mindemellett a parkfejlesztéshez kapcsolódó feladatok felgyorsítását tervezi.
2017. március 30. 10:39

A Magyar Zene Háza megépítése az eredetileg tervezetthez képest később, ez év második felében kezdődhet majd – mondta el a Magyar Időknek Sághi Attila. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója hozzátette: a tervezett összeget meghaladó ajánlatok miatt lett eredménytelen a közbeszerzési pályázat. A kivitelezésre öt hazai építőipari cég adott be pályázatot.

Az április-május fordulóján kezdődő tárgyalásos eljárásra az összes, korábban ajánlatot benyújtó céget meghívjuk, komoly áralkuban bízunk – mondta el a szakember. Az organikus, természetbe simuló épületeiről ismert japán tervező, a világhírű Sou Fujimoto kiemelkedő minőségű épületet tervezett, magasra tette a mércét a kivitelezőknek is, akiknek például négyemeletnyi, azaz 12 méter magas, egybefüggő üvegtáblákkal kell dolgozniuk majd a megvalósításkor. Sághi Attila leszögezte: az áralku folyamatában az ikonikus külső megjelenés, az akusztikai, biztonsági követelmények nem változhatnak. Az egyedi és rendkívül speciális, s ebből következően nagyon költséges technológiai kihívások mellett, mint minden jelenleg futó építőipari beruházást, a Liget projekt kivitelezőit is sújtja a munkaerőhiány, ami árfelhajtó tényező.

További 1300 négyzetméterrel bővül a Városliget zöldfelülete

A Városliget Zrt. szerint az új Nemzeti Galéria építési engedélyének megszerzése a Petőfi Csarnok bontásának befejezéséig, júniusra várható. Jól halad a Néprajzi Múzeum új épületének kiviteli tervezése is, ott az építési munkák akár már a tervezettnél korábban, ez év őszén elkezdődhetnek. A nemzetközi tervpályázaton győztes magyar tervezői csapat dolgozik a terveken, a rendkívül látványos forma ellenére egyszerűbb, hagyományosabb, könnyebben kivitelezhető szerkezeti megoldásokat alkalmaznak – jegyezte meg a műszaki igazgató.

A Néprajzi Múzeum új épületével egy időben kezdődik meg a Dózsa György úttal párhuzamos, az Ötvenhatosok tere alatti mélygarázs kivitelezése és az 1952-ben elbontott Városligeti Színház szecessziós épületének újjáépítése is. Beszámolt arról is, hogy a zrt. felgyorsítja a parkfejlesztést. Például a Vakok kertje és a KRESZ-park a tervezetthez képest korábban készül el. A Liget park fórumon felvetett sok száz lakossági és civil ötletet is beépítik a kiviteli tervekbe. Jó hír, hogy a park szélére tervezett üzemeltetési épület elhagyásával további 1300 négyzetméterrel bővül a Városliget zöldfelülete.

A Kós Károly sétány autómentesítése ügyében is történt előrelépés. A szakmai felmérések, modellek alapján a Vágány utca irányába lehet majd a forgalom jelentős részét elvezetni, amihez a környékbeli csomópontokat átalakítják. Sá­ghi Attila szólt az LMP által indítandó, a zöldfelület további növelését célzó népszavazásról is.

A szakember szerint a Liget projekt megvalósítása révén a jelenlegi állapothoz képest jelentősen nőni fog a Városligetben a zöldfelület aránya, ezt a városligeti építési szabályzat már most is garantálja.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
 • Karácsony Gergely utasításokkal látta el az idősotthonok vezetőit
  Nyilvánosságra hozta a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek adott utasításokat hétfőn. A kilencpontos dokumentumot a koronavírus-járvány eddigi tapasztalatai alapján és a második hullámra való felkészülés jegyében állították össze, és egy hónapja küldték el a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek.
MTI Hírfelhasználó