Keddtől életbe lép a jogi határzár
Már csak pár óra és életbe lép a határvédelmi szigorítás. Hétfő éjféltől a határmenti tranzitzónákban kell megvárniuk kérelmük elbírálását a migránsoknak, így csak akkor léphetnek az ország, és az unió területére, ha arra valóban jogosultak. A szigorítással a korábbi nyílt befogadótáborok is megszűnnek.
2017. március 27. 22:19

Minden készen áll a röszkei és a tompai tranzitzónánál is, hogy keddtől ott fogadják a migránsokat. Összesen 162 konténert pakolnak ki mind a két helyen, ahol egyelőre 50-50 befogadására lesz lehetőség – közölte az M1 Híradójának helyszíni tudósítója. Hozzátette, a tervek szerint a hónap végére 250 férőhelyesre bővül mind a két helyszín.

Jelen pillanatban Magyarországon csaknem 325 migráns tartózkodik, akik arra várnak, hogy elbírálják menedékjogi kérelmüket. Őket minden bizonnyal a két tranzitzónába szállítják majd és feltehetően lesznek Szerbia felől érkezők is.

A határzár már most visszatartó erővel hat az illegálisan hazánkba belépni vágyókra, február óta folyamatosan csökken a próbálkozók száma. Az is mutatja, hogy másfelé próbálkoznak a migránsok, hogy két-három héttel ezelőtt közel 700 fő tartózkodott a Vajdaságban, akik illegálisan akartak átjutni Magyarország területére. Mostanra azonban a többség visszament Belgrádba – magyarázta a tudósító. Nyilván új útvonalakat próbálnak meg majd keresni – tette hozzá. A legtöbben a horvát útvonalat fogják megpróbálni.

A változás jócskán megnehezíti az embercsempészek dolgát is. Az elmúlt két évben amúgy is egymást érték a szigorítások, így csaknem 1500 bűnözőt sikerült elkapni. Év eleje óta továbbcsökkent a bűnszervezetek aktivitása, egyre kevesebb embert tudnak Európába juttatni.

Azok az embercsempész szervezetek, amelyek képesek a továbbiakban is megszervezni a migránsok útját, talpon maradnak – mondta Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője az M1 Híradójának. De sokkal drágább lesz az ár, mint eddig. A többi szervezet, amelyek képtelenek a fizikai határzáron áthatolni, képtelenek arra, hogy hamis okmányokat szerezzenek, tönkremennek – tette hozzá.

Futótűzként terjed a migránsok között a jogi határzár híre

Kedden életbe lépnek a szigorítások a déli határon. Keddtől már a menedékkérőnek a tranzitzónában kell megvárnia, hogy megvizsgálják kérelmét. A Szerbiából érkező hírek alapján úgy tűnik, hogy elrettentő hatása van az újabb magyar szigorításnak, a próbálkozók száma ugyanis egyre csökken.

Idén eddig vasárnap volt a legkisebb mozgás a déli határt védő kerítésnél. Mindössze egy bevándorló próbált meg illegálisan bejutni Magyarországra. A rendőrség összesítése szerint a múlt héten a magyar határ térségében összesen 41 embert tartóztattak fel a rendőrök és kísértek vissza a kerítéshez. Más határszakaszon és az ország belsejében pedig összesen hét határsértőt fogtak el.

Csökken az illegális belépési kísérletek száma

Az illegális belépési kísérletek száma a kerítés építése és az újabb szigorítás bejelentése óta folyamatosan csökken. Az elmúlt napokban sokszor maradt tíz alatt a kísérletezők száma.

Közben Röszkénél és Tompánál már minden készen áll a jogi határzár bevezetéséhez. Helyükön vannak a konténerek, és a bővítés utolsó simításait végzik a fogvatartottak. Az új szabályok életbe lépéséig már csak egy nap maradt. Keddtől már a menekültügyi eljárásokat a határon folytatják le.

A menedékkérelmet benyújtó migránsoknak ott kell majd megvárhatják ügyük jogerős elbírálását. De azokat a bevándorlókat is tranzitzónákba szállítják majd, akiket az országon belül tartóztatnak fel, vagy jelenleg a nyílt befogadó központokban vannak.

Az országban a nyílt táborokban jelenleg a március 21-i adatok szerint 119-en várakoztak. Az elkövetkező napokban várhatóan őket is a határhoz szállítják majd. Ott folytatódik az eljárásuk.

A migránsok tanácstalanok

A szigorításról szóló hírek, a határ túloldalán futótűzként terjednek. Hétfőn is már csak néhány bevándorlót lehetett látni Szabadkán. A többség ugyanis már visszafordult Belgrádba. Aki mégis a határ közelében maradt azt mondja, már szinte lehetetlen átjutni a határon, ezért most tanácstalanok. „Nagyon nehéz nekünk, Magyarország felé szinte lehetetlen átjutni, nem tudjuk, mit csináljunk” – mondta egy migráns.

Szigorították a jogi határzárat

Március 7-én döntött az Országgyűlés a jogi határzárról. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

hirado.hu - M1 Hiradó
MTI Hírfelhasználó