Idén fogyjon jojó-effektus nélkül!
Villámdiéta? Káposztaleves-kúra és csodakapszulák? Ha összeszámoljuk, mennyi energiát és pénzt fordítottunk eddig fogyókúrákra, megdöbbentő eredményre juthatunk.
2017. március 25. 10:14

Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője szerint az is döbbenetes, hogy a „kúrázók” 80-90 százaléka annak ellenére újra és újra próbálkozik csodaszerekkel, hogy csak a jojó-effektust tapasztalta meg.

Valójában hogyan fogyunk?

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek szerint élünk, ha a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás belefér a mindennapokba.

Ha megismerjük a fogyás mechanizmusát, érthetővé válik, miért nem válnak be a „csodaszerek”. Egy olyan egyensúlyi rendszerben kell lavírozni, hogy kevesebb energiát vigyen be a fogyókúrázó, mint amennyi energiát elhasznál napközben, miközben ne vigye az energia bevitelét az alapanyagcseréje alá, mert akkor már nem fogyás fog történni, hanem raktározásra áll rá a szervezete. Mindehhez pedig egy szélsőségektől mentes, mérsékelten csökkentett zsír és szénhidrát bevitelre van szükség.

Miért nehezebb fogyni 40 felett?

A harmadik-negyedik X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek feltűnés nélkül kúsznak fel. Könnyű legyinteni évi 1-1,5 kiló hízásra, holott az 10 év alatt 10-15 kiló pluszt eredményez. Az ok egyszerű: idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés - biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A szervezetünkben zajló folyamat hatásai pedig külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább nőni fog az „úszógumi”, a zsírpárnák. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy negyven, ötven, sőt hatvan felett már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, hiszen az hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő.

Éhezés nélkül és alapbetegségekkel is lehet fogyni

Akik kapszulákkal vagy drasztikus diétával szeretnének lefogyni, szinte mindig visszahízzák, amit leadtak, sőt, akár még többet is, amikor kiéhezett szervezettel abbahagyják a hosszútávon tarthatatlan kúrát. Ráadásul az általános ajánlások sosem veszik figyelembe az adott személy állapotát, alapbetegségeit, igényeit, lehetőségeit. Sok diéta egy-egy tápanyagcsoport extrém mértékű lecsökkentésén alapul, így többségük vagy szénhidrátban, vagy zsiradékban nagyon szegény. Vagyis össze sem hasonlíthatók egy személyre szabott programmal, ami az egyéni célokra és adottságokra épül, változatos, nem jár koplalással és még mentális támogatást is biztosít.

– Az életmódprogrammal az idősebbeknek és a krónikus betegséggel élőknek is van esélyük a testsúlyrendezésre, akiknek fokozottan ügyelniük kell a fogyásuk egészséges kivitelezésére – mondja Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője. – A cukorbetegek végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert hozó fogyókúrákba. Nekik folytonos odafigyeléssel és szigorú étrenddel arra kell törekedniük, hogy kivédjék vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan szénhidrát-bevitelüket. Persze ez senkinek nem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.

Ugyanígy különleges figyelmet érdemelnek a szív- és érrendszeri-, vagy éppen a mozgásszervi panaszokkal küzdők, akiknél szintén nem mindegy, mit és milyen intenzitással mozognak, hogyan táplálkoznak. A tartós eredményekhez nekik hatalmas segítség egy személyre szabott életmódprogram, amely természetesen az egészségeseknek is komoly pillér lehet. Hosszútávon pedig anyagilag, egészségileg és esztétikailag is jóval nagyobb a haszon, mint a csodadiétákkal való kísérletezésnél.

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu )

orvoshirkozpont.hu
Címkék:
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó