Most mindenkinek a saját táborát kell erősítenie
Az MSZP korábbi elnöke továbbra is egy választási párt létrehozását támogatja.
2017. március 23. 10:48

Az eredeti tervekkel ellentétben Botka Lászlónak egyelőre nem sikerült maga mellé állítania a remélt szövetségeseket, és a baloldali pártok között „kissé befagytak” a viszonyok – ismerte el a Magyar Időknek Lendvai Ildikó, aki azt viszont helyesnek tartja, hogy ebben a helyzetben mindenki saját szavazóbázisának a növelésére törekszik.

Annak nincs értelme, hogy a meglévő szavazatmennyiséggel adódjunk össze, hiszen az nem elegendő a kormányváltáshoz – mondta a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke. Szerinte ha a baloldali pártoknak országjárással vagy más módon sikerül a szavazóközönségüket gyarapítaniuk, a figyelmet magukra irányítaniuk, úgy nem nagy baj, ha az eredeti tervekkel szemben nem márciusban, hanem később kerül sor a „megfelelő konstrukció” kialakítására.

A volt szocialista vezető újabb ellenzéki csoportok színre lépését várja

Felvetésünkre, hogy a Gyurcsány Ferenc és Botka László közötti feszültség mikorra rendeződhet, egyáltalán rendeződnie kell-e, Lendvai Ildikó annyit mondott: abból, hogy most minden pártnak a saját táborát kell erősítenie, az következik, hogy ebben a szakaszban nem egymással kell foglalkozni, „aztán majd meglátjuk”.

A kis pártokkal kapcsolatban Lendvai azt mondta, mindenkire szükség van, aki egyetért abban a két alapvetésben, hogy egy demokratikusabb, illetve egy szociálisan érzékenyebb, a társadalmi különbségeket csökkentő modell bevezetése a cél. – Ide nem csak a meglévő kisebb pártokat sorolom. Szinte napról napra új pártok alakulásáról hallani, és nem tudni, kik jelentkeznek még. Jelenleg a párttérkép a demokratikus ellenzéki oldalon még nem végleges, mondhatni, cseppfolyós, érdemes megvárni a viszonyok alakulását – mondta a szocialisták volt vezetője.

Lendvai Ildikó fenntartja, hogy még mindig egy választási mozgalomból kinövő választási párt lenne a győzelemhez vezető legracionálisabb keret. Mint mondta, egy ilyen ideális választási párt nemcsak a pártformációk találkozásának adhat keretet, hanem a különböző szakmai műhelyeknek, civil mozgalmaknak is. – A választási párt csak egy időre szól, így olyanok is részt vehetnek benne, akik egyébként nem pártkeretben akarják hosszú távon formálni a közéletet – mondta Lendvai Ildikó.

Megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásra a Demokratikus Koalíció – közölte a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Gyurcsány Ferenc elmondta: 108 jelöltünk van a 106 helyre, ami azt mutatja, hogy egy-két helyen még nem született meg a végső döntés.

Puch üzent Gyurcsánynak: Vonulj vissza!

Puch László rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tesz és polgári pert indít Gréczy Zsolt ellen, mert a DK szóvivője kapcsolatba hozta egy céggel, amely támogatást kapott a jegybank egyik alapítványától. Puch közleményében azt is írta: „Én párttisztséget nem viselek, 2014-ben visszavonultam a politikától. Magyarország érdekében ezt ajánlom Gyurcsány Ferencnek is.”

magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó