Most mindenkinek a saját táborát kell erősítenie
Az MSZP korábbi elnöke továbbra is egy választási párt létrehozását támogatja.
2017. március 23. 10:48

Az eredeti tervekkel ellentétben Botka Lászlónak egyelőre nem sikerült maga mellé állítania a remélt szövetségeseket, és a baloldali pártok között „kissé befagytak” a viszonyok – ismerte el a Magyar Időknek Lendvai Ildikó, aki azt viszont helyesnek tartja, hogy ebben a helyzetben mindenki saját szavazóbázisának a növelésére törekszik.

Annak nincs értelme, hogy a meglévő szavazatmennyiséggel adódjunk össze, hiszen az nem elegendő a kormányváltáshoz – mondta a Magyar Szocialista Párt korábbi elnöke. Szerinte ha a baloldali pártoknak országjárással vagy más módon sikerül a szavazóközönségüket gyarapítaniuk, a figyelmet magukra irányítaniuk, úgy nem nagy baj, ha az eredeti tervekkel szemben nem márciusban, hanem később kerül sor a „megfelelő konstrukció” kialakítására.

A volt szocialista vezető újabb ellenzéki csoportok színre lépését várja

Felvetésünkre, hogy a Gyurcsány Ferenc és Botka László közötti feszültség mikorra rendeződhet, egyáltalán rendeződnie kell-e, Lendvai Ildikó annyit mondott: abból, hogy most minden pártnak a saját táborát kell erősítenie, az következik, hogy ebben a szakaszban nem egymással kell foglalkozni, „aztán majd meglátjuk”.

A kis pártokkal kapcsolatban Lendvai azt mondta, mindenkire szükség van, aki egyetért abban a két alapvetésben, hogy egy demokratikusabb, illetve egy szociálisan érzékenyebb, a társadalmi különbségeket csökkentő modell bevezetése a cél. – Ide nem csak a meglévő kisebb pártokat sorolom. Szinte napról napra új pártok alakulásáról hallani, és nem tudni, kik jelentkeznek még. Jelenleg a párttérkép a demokratikus ellenzéki oldalon még nem végleges, mondhatni, cseppfolyós, érdemes megvárni a viszonyok alakulását – mondta a szocialisták volt vezetője.

Lendvai Ildikó fenntartja, hogy még mindig egy választási mozgalomból kinövő választási párt lenne a győzelemhez vezető legracionálisabb keret. Mint mondta, egy ilyen ideális választási párt nemcsak a pártformációk találkozásának adhat keretet, hanem a különböző szakmai műhelyeknek, civil mozgalmaknak is. – A választási párt csak egy időre szól, így olyanok is részt vehetnek benne, akik egyébként nem pártkeretben akarják hosszú távon formálni a közéletet – mondta Lendvai Ildikó.

Megkezdte a felkészülést a 2018-as országgyűlési választásra a Demokratikus Koalíció – közölte a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Gyurcsány Ferenc elmondta: 108 jelöltünk van a 106 helyre, ami azt mutatja, hogy egy-két helyen még nem született meg a végső döntés.

Puch üzent Gyurcsánynak: Vonulj vissza!

Puch László rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tesz és polgári pert indít Gréczy Zsolt ellen, mert a DK szóvivője kapcsolatba hozta egy céggel, amely támogatást kapott a jegybank egyik alapítványától. Puch közleményében azt is írta: „Én párttisztséget nem viselek, 2014-ben visszavonultam a politikától. Magyarország érdekében ezt ajánlom Gyurcsány Ferencnek is.”

magyaridok.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó