Közös sikertörténetet akarunk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felavatta kedden a washingtoni magyar nagykövetség új épületét. Beszédében egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Magyarország közös sikertörténetet akar az Egyesült Államokkal.
2017. március 22. 09:07

A Szemerkényi Réka nagyköveti köszöntője után mondott ünnepi beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta: egy új nagykövetségi épület megnyitásával mindig valami új is elkezdődik, új kezdeményezés születik. Emlékeztetett: nem messze onnan szintén valami új kezdődött el, amely mély változásokat eredményez. Ezzel arra utalt, hogy a nagykövetségi palotához közel van a Fehér Ház, az amerikai elnök hivatala és rezidenciája.

"Az új washingtoni változásoknak mi nagyon örülünk" - jelentette ki a külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Magyarország várakozással tekint az új típusú magyar-amerikai együttműködés elé, és kijelentette: nem túlzás azt állítani, hogy új világrend van kialakulóban, és ez így van még akkor is, ha ezt nem övezi egyetértés. "Ám ha visszatekintünk a történelemre, nem volt olyan valódi nagy változás, amelyet egyetértés övezett volna a kezdetekkor" - mondta.

Megállapítása szerint ennek a kialakuló új világrendnek az egyik legfőbb jellemzője az Egyesült Államok eddiginél hazafiasabb gazdaságpolitikája, hozzátéve, hogy Magyarország szintén erőteljes patrióta politikát próbál megvalósítani.

Szijjártó Péter kifejtette: nagy figyelemmel követik az amerikai fejleményeket, Donald Trump elnök döntéseit. Magyarország szurkol azért, hogy az elnök sikeres legyen, Amerikát biztonságossá és nagyszerű hellyé tegye, hiszen ezzel biztonságosabb és nagyszerűbb lesz az egész világ is - fogalmazott.

"Rendkívüli kihívásokkal nézünk szembe: a terrorfenyegetettség minden korábbinál komolyabb, hiszen az Iszlám Állam az egész civilizált világot fenyegeti" - hangsúlyozta a miniszter. Utalt arra, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen küzdő globális koalíció elkönyvelhetett ugyan nemrég sikereket, de álláspontja szerint az IÁ és általában a terrorizmus elleni harcot folytatni kell a totális megsemmisítésükig. "Úgy gondolom, Donald Trumpnak igaza van, amikor azt mondja, hogy az eddiginél jóval több erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy ez a küzdelem sikeresebb legyen" - mondta Szijjártó Péter. Közölte: az Iszlám Állam leküzdését célul kitűző globális koalíció szerdai tanácskozásán a washingtoni külügyminisztériumban javaslatot terjeszt elő, amely Magyarország iraki jelenlétének növelését szorgalmazza.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország büszke arra, hogy annak a 27 országnak az egyike, amely katonákat küldött a dzsihadisták elleni harcba, és arra is, hogy a magyar katonák az amerikaiakkal vállvetve küzdenek a terrorizmus ellen.

A miniszter kifejezte abbéli reményét, hogy az új nagykövetségi épület megnyitása új kezdetet jelent a magyar-amerikai viszonyban is. Ennek alapja a közös értékrend és a közös érdekek, "a kölcsönös tisztelet és a történelmi barátság alapján készen állunk az újrakezdésre a kétoldalú kapcsolatainkban" - emelte ki.

A külügyminiszter kitért az illegális migráció miatt az Egyesült Államokban is tapasztalható aggodalmakra, és azt mondta, "ezt megértjük, Európának is ilyen gondjai vannak". Hangsúlyozta: természetes, hogy egy nemzet sorsát irányító vezető legfőbb aggodalma az ország és az emberek biztonságának garantálása. "Mi ugyanezt tesszük Magyarországon, amiért sok támadást kellett elszenvednünk" - mondta, és a meghívott vendégek egyetértő nevetésétől kísérve hozzátette: "e tekintetben azonban nem versenyezhetünk az Egyesült Államok új elnökével".

"Közös sikertörténetet akarunk felépíteni az Egyesült Államokkal, tegyük ismét naggyá az amerikai-magyar kapcsolatokat" - fejezte be beszédét Szijjártó Péter.

A beszéd után a külügyminiszter az MTI kérdésére kifejtette: az egész világban új kezdetet tapasztalhatunk. "A világpolitikában jól látszik, hogy a politikai korrektség és a képmutatás időszaka véget ért, a világgazdaságban pedig egészen új követelményrendszer sejlik fel, egészen más tényezők határozzák meg egy-egy ország versenyképességét, mint korábban." Hangsúlyozta, hogy az új amerikai kormányzat Magyarországgal kapcsolatos hozzáállása megváltozott, és kiemelte: "jól látszik, hogy a magyar belpolitikába történő beavatkozási kísérletek megszűntek, sokkal konstruktívabb a hangnem, sokkal korrektebb a hozzáállás amerikai részről".

A magyar nagykövetség új épületét a felavatás előtt megáldotta egy katolikus pap, egy református tiszteletes és egy rabbi.

A követség épülete igazi városi palota: 1879-ben, viktoriánus stílusban épült, később neoklasszicista elemekkel bővítették. Valaha a telefon feltalálója, Graham Bell apósáé volt, de volt New York állam egykori kormányzójáé, Levi P. Mortoné is. Morton 1889 és 1893 között az Egyesült Államok elnöke volt.

A régi nagykövetségi épületben a konzuli hivatal működik tovább.

Donald Trump tanácsadóival tárgyalt Szijjártó Péter Washingtonban

Donald Trump amerikai elnök két befolyásos tanácsadójával is tárgyalt Washingtonban Szijjártó Péter, aki kedden megnyitotta a magyar nagykövetség új épületét, szerdán pedig részt vesz a terrorellenes globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden megbeszélést folytatott Gorka Sebestyénnel, Donald Trump elnök biztonságpolitikai tanácsadójával és Jason Greenblatt tanácsadóval, aki a nemzetközi tárgyalásokért felelős elnöki különmegbízott.

D_MTI20170321003
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én

A magyar miniszter kedd este az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács néhány tagjával - köztük a kereskedelmi minisztérium munkatársával, a Lockheed Martin, a Fedex, a Comcast, a Citibank, a Procter&Gamble és más, Magyarországon jelenlévő amerikai vállalkozások képviselőivel - tartott munkavacsorán vett részt.

A vacsorán elmondott beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta a világban zajló mélyreható változások hatásait a politikai és gazdasági stratégiai döntésekre. "Sok változás éppen az Egyesült Államokból, Washingtonból indul ki, és Magyarország örömmel szemléli az amerikai politika új megközelítéseit" - fogalmazott. Utalt arra, hogy az átalakulóban lévő új amerikai gazdaságpolitika új helyzetet teremt a világgazdaságban is, s ebben a helyzetben, az új körülmények között, Magyarország eltökélt abban, hogy erősítse versenyképességét. Ehhez - mint mondta - a magyar kormány patrióta gazdaságpolitikát választott. Szijjártó Péter "nem hagyományos gazdaságpolitikaként" jellemezte ezt, és fő elemeként az adócsökkentést emelte ki.

Szijjártó Péter szerdán az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és általában a terrorizmus ellen küzdő globális koalíció külügyminiszteri tanácskozásán vesz részt az amerikai külügyminisztériumban.

MTI
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó