Mansfeld sorsában tükröződik Magyarország akkori sorsa
Mansfeld Péter sorsában jelképesen tükröződik Magyarország sorsa a kommunizmus idején.
2017. március 21. 17:26

Ezt mondta az Országgyűlés elnöke, a forradalmár kivégzésének 58. évfordulóján Balatonfőkajáron, az 1956-os forradalom tiszteletére állított emlékmű avatásán.

Kövér László azt mondta: Mansfeld Péter ma lenne 76 éves, megérhette volna a nagyapját és édesapját 1944-ben szovjet kényszermunkára hurcoló kommunista rendszer “magyarországi kimúlását” 1990-ben, valamint azt, hogy az 1956-os magyar hősiességet államilag forradalomként és szabadságharcként ismerték el.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) átvágja a nemzetiszínű szalagot az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékmű átadásán Balatonfőkajáron 2017. március 21-én. Mellette Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Bodnár BoglárkaKövér László, az Országgyűlés elnöke átvágja a nemzetiszínű szalagot az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékmű átadásán Balatonfőkajáron. Mellette Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Hozzátette: Mansfeld Pétert 1959 március 21-én azért végezték ki, mert 1956 október 23-a és november 4-e között 15 esztendősen harcolt a Széna téren, és “egyike volt azoknak a pesti srácoknak, akik szerették a szabadságot és nem szerették a kommunistákat”.

Kövér László kiemelte: 1956-ban a magyarság egy olyan rendszerrel szállt szembe, amely “a nemzeti önazonosság megtaposásán, az állami önrendelkezés felszámolásán és az önbecsülést romboló társadalmi-gazdasági megalázáson és méltánytalanságon” alapult. A magyarok erre a rendszerre mondtak nemet 1956. október 23-án, és válaszként november 4-én a Szovjetunió “több harckocsival támadt Magyarországra, mint 1939-ben Hitler Lengyelországra” – mondta.

Több mint háromezer halott az utcákon, 20 ezer sebesült, 20 ezer koncepciós per, több mint 200 végrehajtott halálos ítélet, ezer Szovjetunióba hurcolt magyar ember, 13 ezer internált belföldön, 200 ezer szülőföldjét elhagyni kényszerülő menekült és egy több mint 30 esztendőre újra berendezkedő “hazaárulásban és emberölésben fogant, nemzetellenes és a magyar emlékezetet eltörölni akaró” kommunista diktatúra – ezt kapta a magyar nép 1956-ért – emlékeztetett a házelnök.

Hozzátette: a magyarok azonban a 12 nap alatt – és nem csak erre a 12 napra – visszanyerték a szabadság, a méltóság és a felelősségvállalás lélekemelő erejét. Forró Zsolt (független), Balatonfőkajár polgármestere szerint az emlékművel 1956 áldozatai előtt tisztelegnek, de a kopjafa a jövőnek is szól, azoknak a gyermekeknek, akiknek nem szabad elfelejteniük, hogy hatvan évvel ezelőtt milyen áldozatot hoztak elődeik.

A Balatonfőkajáron felavatott emlékmű Igaz Lajos tervei alapján készült, a hozzá tartozó faragott kopjafa Horváth Lajos munkája. Az emlékmű hárommillió forintból, 2,2 millió forintos kormányzati támogatással valósult meg, a fennmaradó 800 ezer forintot a település önkormányzata biztosította.

MTI
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó