Eltűnhet a vörös csillag
Szigorodhatnak az önkényuralmi jelképekre vonatkozó hazai szabályok.
2017. március 16. 12:27

Száműzné a kereskedelmi forgalomból az önkényuralmi jelképeket, valamint azok ábrázolásait az a törvénytervezet, amelyet Semjén Zsolt és Lázár János nyújtott be az Országgyűlésnek. A jogszabály megszegőit akár szabadságvesztéssel is lehetne sújtani.

Betilthatják az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználását hazánkban. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János kancelláriaminiszter országgyűlési képviselőként előterjesztett törvényjavaslata két évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné mindazokra, akik horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet árusítanak. Vállalkozás esetén pedig bírságot róhatnak ki, amelynek összege az éves nettó árbevétel öt százaléka, de legalább 500 ezer, legfeljebb kétmilliárd forint lehet.

A kormánypárti politikusok a kezdeményezés általános indoklásában kiemelték, hogy a büntető törvénykönyv jelenleg is tiltja az önkényuralmi jelképek meghatározott formában történő használatát, azonban a kereskedelmük – amely a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek egyfajta legitimációját jelenti – szabályozatlan, és ez szerintük nemkívánatos, sőt kifejezetten káros a kollektív társadalmi emlékezet szempontjából. Felidézték, hogy az önkényuralmi jelképekre vonatkozóan nincs egységes európai joggyakorlat. Az unió legtöbb tagállamában csak a nemzetiszocialista jelképek tiltottak, míg hazánk mellett Lettországban, Litvániában és Csehországban a kommunizmuséi is.

Milliárdos büntetést is kaphat a gyártó és a forgalmazó

Ezt az állapotot konzerválta 2005-ben az Európai Bizottság, amely elvetette a kommunista jelképek használatának általános betiltására vonatkozó kezdeményezést. Érdemes megemlíteni, hogy a tilalom továbbra sem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, valamint tudományos célú felhasználásra, illetve hogy a tiltás alól egyedi döntéssel a kormány felmentést adhat, ha a kérelmező bizonyítja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, és a jelkép használatától való tartózkodás súlyos és aránytalan érdeksérelmet jelent számára.

Semjén Zsolt és Lázár János tervezete azt is kimondja, hogy nem minősül különös méltánylást érdemlő magánérdeknek és nem jogosít az aránytalan érdeksérelemre történő hivatkozásra pusztán az a tény, hogy egy kérelmező önkényuralmi jelképet is tartalmazó védjegy jogosultja. Az előterjesztők végül leszögezték: az intézkedést nem tartják eltúlzottnak, ugyanis a jogszabály mindössze azt követelné meg, hogy az önkényuralmi jelképet valamilyen módon eltüntesse a felhasználó a kereskedelmi forgalomból, azaz nem magát a terméket vagy szolgáltatást kell kivezetni.

magyaridok.hu
  • Orbán Viktor: Mi, magyarok, kultúrnemzet vagyunk
    – A Magyar Zene Házához hasonló intézményeket máshol a járványra hivatkozva inkább bezárják vagy leépítik, ám Magyarországon kulturális expanzió figyelhető meg – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Liget projekt részeként megépült létesítmény ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon jelentős a kultúra támogatása, majd emlékeztetett, hogy a baloldal folyamatosan támadta a beruházást, ám a magyar kultúra napja helyett inkább április 3-án kell rajtuk revansot venni.
  • Minden egyes hungarikum híd az emberek között
    A Hungarikum kiállítóházban a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez, ugyanis minden egyes hungarikum híd az emberek között - fogalmazott az agrárminiszter szombaton a Lakitelek Népfőiskolán.
  • A magyar kultúra napja – 199 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt
    1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket is – írja a Híradó.hu.
MTI Hírfelhasználó