A forradalom hőseire emlékezünk
Orbán Viktor beszédet mond, az ellenzék egy része ünnepel, mások pedig tiltakoznak.
Utoljára frissítve: 2017. március 14. 10:37
2017. március 14. 09:36

Politikai rendezvények, ünnepi megemlékezések és színes családi programok várják az érdeklődőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján március 15-én országszerte. A budapesti Múzeumkertben Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester mond beszédet, az ellenzéki pártok a város különböző pontjain ünnepelnek, az Együtt aktivistái ismét fütyüléssel készülnek.

A hivatalos állami megemlékezés szerda reggel kilenc órakor Budapesten a Kossuth téri ünnepi zászlófelvonással veszi kezdetét, amelyen Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vesz.

Ezután ünnepi menet indul – az Astoria érintésével – a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. Itt fél 11-kor megemlékezés kezdődik autentikus népdalokkal, amelyek hitelesen mesélik el az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történetét. A fellépők között szerepel a Csík zenekar, és elhangzik Petőfi Sándor Nemzeti Dal című forradalmi költeménye a Jászai-díjas Rácz József színművész előadásában.

Köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere, és itt hangzik el Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi szónoklata is.

Ezután díszmenet indul a budai Várba zenekari kísérettel, amelyhez szintén lehet csatlakozni. A menet a Nemzeti Múzeumtól az Astoria érintésével a Szabad sajtó úton és a Március 15. téren keresztül vezet a Várba, ahol a Dísz téren áll meg.

Budapesten több párt is azonos helyen tartja majd megemlékezését. A Jobbik délután fél kettőkor kezdi központi ünnepségét az V. kerületi Március 15. téren. A rendezvényen felszólal majd Vona Gábor pártelnök, és beszél Z. Kárpát Dániel, illetve Fülöp Erik alelnök.

Ugyanott kerül sor az Együtt megemlékezésére is reggel kilenc órától, ahol a párt alelnöke, Berkecz Balázs tart majd beszédet. A párt fél 11-től a Múzeumkertben fütyülős akcióval tervez tiltakozni a kormány ellen az állami ünnepséggel egy időben.

Az LMP társelnökeinek beszédét követően mondja el Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a maga ünnepi köszöntőjét a Pilvax kávéháznál. Szél Bernadett és Hadházy Ákos tíz órakor, a DK-pártelnök negyedórával később tart beszédet. Gyurcsányék koszorút is elhelyeznek a helyszínen.

Az MSZP délelőtt 11 órakor az Újbudán található Hotel Flamencóban emlékezik meg a forradalomra, ünnepi beszédet pedig Molnár Gyula, a szocialisták első embere fog mondani.

A PM délután egy órakor tartja emléknapi rendezvényét a Várban található Táncsics Mihály utcában. A párt nevében Szabó Tímea társelnök, országgyűlési képviselő mond majd beszédet. A Momentum Mozgalom kettőtől háromnegyed kilencig tartó pikniket tervez a Városligetben. Majtényi László pedig az Operaháztól szervez vonulást a Kossuth térre, ahol beszédet tart majd a volt ombudsman.

A kisebbik kormánypárt jubileumi ünnepségén Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője mond majd beszédet, a Pest megyei Márianosztrán, a Virág Benedek általános iskolában.

A nemzeti ünnep alkalmából a budai Vár egész nap ingyenes családi programokkal várja az érdeklődőket. Többek között a Várkert Bazárban és a Dísz téren lesznek zenés rendezvények.

Utóbbi helyszínen és környékén pedig a tízéves hagyományra visszatekintő Budai vásári forgatagot is megrendezik.

Európának is üzennek a magyar ifjak

Méltóképpen és biztonsággal ünnepelhessen mindenki március 15-én, ez a kormány célja: hogy mi lesz még a hagyományos programok, így a kormányfő felszólalása mellett még szerdán, arról Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1 kedd reggeli műsorában. A nemzeti ünnep hivatalos programjai a marcius15.kormány.hu webcímen található meg.

Az ünnepi rendezvények szerda 9 órakor, Magyarország lobogójának ünnepi felhúzásával kezdődnek. A Kossuth térről ezután az ünneplők az Astorián át a Múzeumkertbe mehetnek a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével, „a legendás helyszínre, a Nemzeti Múzeum elé” – ismertette a nemzeti ünnep programjainak hagyományos nyitányát a parlamenti államtitkár.

Úgy fogalmazott: azt a forradalmat és szabadságharcot ünnepeljük, amely örökérvényű példája a magyarok függetlenségpéldájának, szabadságvágyának, bátorságának, kitartásának, merészségének. Hozzátette: az elmúlt évszázadokból kiderült, hogy a tiszteletet a bátrak érdemlik ki.

Új útvonal a Várba

Fővárosiakat és vidékieket is egyaránt várnak a Nemzeti Múzeum elé, ahol Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor kormányfő is ünnepi beszédet fog mondani – ismertette Vargha Tamás. Az ünnepség után az ünnepi menet mint minden évben, idén is a Várba indul, de új útvonalon, a Lánchídon keresztül, jelentette ki a parlamenti államtitkár.

Március 15-én reggel 8-tól déli 12-ig ingyenesen lesz látogatható a Parlament, és azon belül a kupolaterem, és a Szent Korona is – közölte Vargha Tamás.

Mindenkihez szól ’48 üzenete

’48 Európának is üzen – jelentette ki a HM parlamenti államtitkára. Ismét fontos lett a haza védelme, jelentette ki, „hiszen a rendőrök, katonák ott járőröznek a magyar határon, ezt három évvel ezelőtt nem gondoltuk volna.”

A 1848-as ifjakban meglévő bátorságnak, merészségnek akkor volt helye, és most is volt bátorsága a magyaroknak megvédeni Magyarországot, és Európát, ma is kell bátorság ahhoz, hogy „kiálljunk az értékeinkért, az érdekeinkért, a gondolatainkért” – vont párhuzamot Vargha Tamás a 169 évvel ezelőtti események és a jelen között.

Hozzátette: fontos hogy ne politikailag korrekten, hanem őszintén mondják el az embereknek, hogy miről mit gondolnak.

Különleges rendezvények, hivatalos program:

A honvédségi díszszázad Kossuth téri közreműködése mellett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Forradalmi Forgatagát, Táncsics börtönének megnyitását, valamint az első felelős magyar kormánnyal kapcsolatos, a Nemzeti Levéltárban megrendezésre kerülő rendezvényt emelte ki végezetül a szerdai programok közül a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A hivatalos programot itt találhatja.

magyaridok.hu - hirado.hu - M1
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó