Államfői és ellenzéki aktivista beszéd
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint míg Áder János államfői beszédet mondott hétfőn a parlamentben, addig Majtényi Lászlótól "virtigli ellenzéki aktivista" felszólalást hallhattak.
2017. március 13. 22:34

Kósa: Áder államfői, Majtényi ellenzéki aktivista beszédet mondott

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint míg Áder János államfői beszédet mondott hétfőn a parlamentben, addig Majtényi Lászlótól "virtigli ellenzéki aktivista" felszólalást hallhattak.

A kormánypárti politikus hétfőn az államfőválasztás utáni sajtótájékoztatóján értékelte a két köztársaságielnök-jelölt - még a titkos voksolások előtt tartott - beszédét.

Áder János köztársasági elnök, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje a nemzet egységének kifejezésére hozott példákat, egyebek mellett a szerb-magyar történelmi megbékélésről - mondta Kósa Lajos, hangsúlyozva: a köztársasági elnöknek feladata, hogy a minden magyar szempontjából fontos ügyekben fellépjen. Közölte: az államfővé újraválasztott Áder János május 8-án tesz esküt.

Ezzel szemben a baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László - noha a nemzet megosztásának elkerülését szorgalmazta - mindenkihez szólt, kivéve a kormány politikáját támogatókat - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte Majtényi László "csak az ellenzékről, sőt még a szélsőségesekről is beszélt, akikről azt mondta, hogy be kell emelni őket az alkotmányos keretek közé".

A politikus hozzáfűzte: a köztársaságielnök-választás első - eredménytelen - fordulójában még 44-en, a második körben viszont már 5-tel kevesebben, csak 39-en szavaztak a volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére. A két forduló között, "80 perc alatt 5-en ábrándultak ki" belőle - fogalmazott.

Kósa Lajos azt is kiemelte: Majtényi László ellenzéki jelöltként nem csak hogy felszólalhatott az Országgyűlésben, de a közszolgálati televízió azt élőben közvetítette. Majtényi László "ehhez képest azt mondta, hogy Magyarországon nincs szólásszabadság, és súlyosan korlátozzák a (...) vélemények megjelenését" - jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy Tarlós István főpolgármester - mint arról az ATV-ben nyilatkozott - jelenleg nem tervezi az indulást a következő, 2019-es főpolgármester-választáson, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: "ha Tarlós István azt akarta mondani, hogy szerinte nem fog elindulni 2019-ben, akkor azzal kapcsolatban óvatos vagyok, mert majd 2018-ban vagy 2019 elején kell erről döntést hozni, addig pedig kár ilyesmin lamentálni".

D_MTZ20170313036


A nagyáruházak parkolóinak, illetve a házhozszállításnak az esetleges megadóztatását firtató kérdésre Kósa Lajos azt válaszolta: "látatlanban" nem akar állást foglalni a témában, de általános politikájuk a közösségi közlekedés segítése, és ennek részeként kell értelmezni a parkolási rendszert is. Az önmagában helyes - tette hozzá -, ha arra ösztönzik az embereket, hogy válasszák inkább a közösségi közlekedést. Azt is mondta ugyanakkor, hogy általában véve nem támogatja a kisadókat.

KDNP: az államfő eddigi tevékenység biztosíték

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára az államfő eddigi tevékenysége a biztosíték, hogy munkájában továbbra is mindenekelőtt a magyarság helyzetének javítását és a teremtett környezetünk védelmét helyezi a középpontba.

 A kisebbik kormánypárt hétfőn így értékelte Áder János újraválasztását az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben gratulációját fejezte ki.

Kiemelték: olyan világban élünk, amikor megannyi váratlan és kiszámíthatatlan kihívással kell megküzdeni nap mint nap. Ebben a közös helytállásban számítanak az ismét bizalmat kapott államfő együttműködésére. A köztársasági elnök hallassa hangját és őrködjön hazánk jogállami működése fölött! - írták.

Hétfőn újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

Majtényi nem kínált alternatívát

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint nem kínált alternatívát Majtényi László, a baloldali ellenzék által támogatott köztársaságielnök-jelölt, inkább a kritikára helyezte a hangsúlyt a parlamentben az elnökválasztás előtt elmondott beszédében.

Az elemző az M1 aktuális csatornán hétfő este azt mondta: a volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke nem vázolt fel víziót, ami egy "kihagyott ziccer volt".

Ahelyett, hogy a jövőről beszélt volna Majtényi, arról beszélt, hogyan lehetne visszatérni ahhoz a politikához, ahhoz a hatalomgyakorláshoz, amely 2010 előtt jellemezte Magyarországot - tette hozzá.

Szerinte Majtényi László azzal, hogy az új alaptörvényt kritizálta, egy "lejárt szavatosságú politikai terméket vett elő", mert ezen már a magyar társadalom túl van.

Az Országgyűlés hétfőn újabb öt évre Áder Jánost választotta köztársasági elnökké. A titkos szavazáson 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak. Áder János, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. Majtényi Lászlóra 39-en szavaztak.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Aradi vértanúk - Félárbócon a nemzeti lobogó
  Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
MTI Hírfelhasználó