Az AfD nem választható párt
A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx kardinális a radikálisan jobboldali AfD-re vonatkozó döntését csütörtökön így indokolta.
2017. március 11. 11:02

A német püspöki konferencia az Alternatíva Németországért (AfD) pártot hivatalosan a német katolikusok számára nem választhatónak nyilvánította – írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten. (Várjuk a hazai balliberálisok mélyből jövő felháborodását, akik szerint az egyháznak még a látszatát is kerülnie kell, hogy beavatkozzon a politikába.)

Ez nóvum, kommentálja a döntést a független német gazdasági-politikai portál erről szóló tudósításában: a katolikus egyház még soha nem utasított el politikai pártot.

A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx kardinális a radikálisan jobboldali AfD-re vonatkozó döntését csütörtökön így indokolta:

„Mindig felmerül a kérdés, vajon az AfD-t választhatjuk-e vagy sem. Nem az AfD megbélyegzéséről van szó. De egyértelműen elhatároljuk magunkat a párt populista magatartásától és a párt tartalmi kérdésekben mutatott számos állásfoglalásától… Hogy egészen egyértelmű legyek: keresztény nézőszögből a politikai cselekvés nem egyeztethető össze az idegenellenességgel, az elidegenítés elleni szorongások szításával, a nemzeti érdekek egyoldalú hangsúlyozásával, a kultúra nacionalista értelmezésével, az állami ellenőrzés fenntartása melletti vallásszabadsággal vagy a képviseleti demokrácia alapvető megkérdőjelezésével.”

Majd elmondta, hogy a katolikus egyház távol tartja magát a pártpolitikai kérdésektől (jé!). Az kétségtelen, mondta, hogy a katolikus egyház elviekben szoros kapcsolatokat ápol a szövetségi kormánnyal, de az mindegy, hogy a kormány milyen pártokból áll. (Csak az AfD ne legyen.)

A portál megjegyzi, hogy az egyházak Németországban az egyházi adó privilégiumát élvezik, ami az egyházaknak kiváló pénzügyi alapokat biztosít. A DWN szó szerint ismerteti a püspöki konferencia állásfoglalását, amelyet Marx fogalmazott meg.

Néhány mondat belőle: „Tekintettel a jelenleg folyó vitákra, meg vagyok győződve, hogy minden vitát falainkon belül kell lefolytatnunk. Természetesen a politikai beavatkozásnak van legitim sávszélessége, de határok is léteznek, amelyekről keresztényekként azt mondjuk: ezek vörös vonalak. Példának említem az idegenellenességet, más vallási közösségek gyalázását, a saját nemzet túlzott dicsőítését, a rasszizmus, antiszemitizmus, a világ szegénye iránt mutatott érdektelenséget, de az egymással való lekezelő és ellenséges beszédmódot is.”

Ezek voltak Marx szavai. Ámen.

Lovas István

magyaridok.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Beérett Lánczi András igazsága
  A Konzervatív kiáltvány jelenlegi politikai viszonyaink alapító nyilatkozata.
 • Hősies küzdelem után ezüstérem
  A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államoktól a szombati döntőben a Margitszigeten.
 • Segítség a legjobbaknak
  Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.
MTI Hírfelhasználó