Kósa: Majtényi Soros jelöltje
Soros György jelöltjének tartja a Fidesz Majtényi László volt ombudsmant a köztársasági elnöki posztra.
2017. március 7. 13:38

Teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László Soros György jelöltje - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a Soros-alapítvány támogatásával jött létre az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, amit Majtényi László vezet, személyesen több alkalommal támogatta Soros György, és az intézet alapításakor is azt mondták, azt azért hozza létre az amerikai üzletember, hogy ezen keresztül befolyásolja a magyar közéletet.

Egyszerűbb, ha a feladóval beszélünk, tehát Soros Györgyöt szívesen várjuk, sokkal egyszerűbb, ha vele beszéljük meg, mi a szándéka Magyarországgal, mintha Majtényi közvetítését kérjük ehhez - jelentette ki Kósa Lajos.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy köztársaságielnök-jelöltet március 10-én 10 óráig lehet ajánlani, ehhez 40 képviselő támogatása kell. Mint mondta, tekintettel arra, hogy a Fidesz és a KDNP frakcióinak 131 tagja kedden aláírta, hogy Áder Jánost jelölik köztársasági elnöknek, így "a parlamenti matematika szerint" legfeljebb két jelölt lehet a választáson. Hozzátette: ha valóban kettős jelölés lesz, akkor arra tesznek javaslatot, hogy mindkét jelölt beszélhessen az Országgyűlés előtt 15-15 percben.

Az államfőválasztás március 13-án délelőtt lesz a parlamentben.

A frakcióvezető egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: egészen biztos, hogy az ellenzék jelöltje is megkapja a lehetőséget, hogy beszélhessen a Ház előtt. Felidézte: amikor a Fidesz adta a parlamenti többséget, és két jelölt volt a köztársasági elnöki posztra, beszélhetett az ellenzék jelöltje. Mint mondta, 2010-ben Balogh András és Schmitt Pál szólhatott a Ház előtt.

Megjegyezte: amikor több jelölt volt és a szocialisták adták a parlamenti többséget, nem kapott szót az ellenzéki jelölt. Példaként pedig megemlítette a Göncz Árpád és Mádl Ferenc, majd a Szili Katalin és Sólyom László közötti választás idején történteket. Akkor a hallgatás volt a sorsa az ellenzéki jelölteknek - tette hozzá.

A jelöltek beszéde után vita nélkül kerül sor a választásra, az első fordulóban az összes képviselő kétharmada, a második fordulóban pedig a legtöbb érvényes szavazatot kapó jelölt lesz a köztársasági elnök.

Ez azt is jelenti, hogy mivel a Fidesz és a KDNP 131 képviselője Áder János mellett tette le voksát, a második fordulóban majdnem biztos, hogy Áder János kap bizalmat - vetítette előre.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó