Magyar Filmhét - kilenc díjat nyert A martfűi rém
A martfűi rém című alkotás nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmhéten, amelynek vasárnap esti gáláján másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat összesen 23 kategóriában.
2017. március 5. 22:28

A legjobb filmnek járó díjakat öt kategóriában - játékfilm, tévéfilm, dokumentum- és kisjátékfilm, valamint animációs film - kategóriában osztották ki. A legjobb színészi teljesítményt, forgatókönyvet, rendezést a játékfilmek mellett a tévéfilmek között is külön díjazta a Magyar Filmakadémia tagsága.

A legjobb animációs film a Bucsi Réka által rendezett LOVE lett. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést az Oscar-díjas Mindenki című alkotás, Deák Kristóf rendezése kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a Soul Exodust, Bereczki Csaba alkotását választották. A legjobb tévéfilmnek járó díjat a Szürke senkiknek, Kovács István munkájának ítélték oda. A közönségdíjat a #Sohavégetnemérős című film kapta.

A játékfilmes kategóriákban A martfűi rém összesen 9 díjat nyert, míg a Tiszta szívvel pedig öt elismerést kapott. A nyertes film története valós eseményeken alapul: 1957-ben brutálisan megöltek egy nőt Martfűn. A gyilkosságért elítéltek egy férfit, pár évvel később azonban újra megrázó halálesetek történtek. Egy frissen végzett ügyész rájön, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát.

A martfűi rém szereplői és alkotói közül legjobb női főszereplőnek Szamosi Zsófiát választották, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett. Ezért a filmért kapta a legjobb maszkmesternek járó díjat Kriskó Ancsa, a legjobb jelmezért Szakács Györgyit, A martfűi rém zenéjéért Moldvai Márkot, a vágásért Kovács Zoltánt díjazták, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád, vehetett át elismerést.

DBZOL20170305007
A legjobb játékfilmnek járó díjat elnyert alkotás, A martfűi rém című film stábja az elismerés átadása után

A Tiszta szívvel című film öt elismerésben részesült. A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs lett, a legjobb férfi mellékszereplő Fekete Ádám, a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat az alkotás rendezője, Till Attila vehette át. A legjobb sminkért kiosztott díjat Gerő Szandra kapta, legjobb hangmesternek Zányi Tamást választották, aki a Tiszta szívvel mellett a Jutalomjáték című alkotásban is dolgozott.

A legjobb játékfilmes női mellékszereplőnek járó díjat Ónodi Eszter kapta a Halj már meg! című filmben nyújtott alakításáért.

A tévéfilmeknél a legjobb forgatókönyvért Tasnádi Istvánt (Memo), a legjobb rendezésért Kovács István (Szürke senkik) díjazták. A legjobb tévéfilmes női főszereplőnek Kerekes Vicát (Tranzitidő), a legjobb férfi főszerelőnek Kovács Józsefet (Szürke senkik) választották.

A Vígszínházban rendezett gálán megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt egy évben elhunyt személyiségeiről.

 

A díjazottak listája

Második alkalommal osztották ki a Magyar Filmdíjakat vasárnap Budapesten, a Magyar Filmakadémia tagjai összesen 23 kategóriában szavazhattak a legjobbakról. Emellett közönségdíjat is kiosztottak.

Az alábbiakban közöljük a díjazottak listáját:
    
    JÁTÉKFILM KATEGÓRIA: A martfűi rém - producer: Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila (Big Bang Media)
    JÁTÉKFILM NŐI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Szamosi Zsófia (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM FÉRFI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Thuróczy Szabolcs (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM RENDEZŐ KATEGÓRIA: Sopsits Árpád (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM FORGATÓKÖNYV KATEGÓRIA: Till Attila (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM OPERATŐR KATEGÓRIA: Szabó Gábor (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM NŐI MELLÉKSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Ónodi Eszter (Halj már meg!)
    JÁTÉKFILM FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Fekete Ádám (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM MASZKMESTER KATEGÓRIA: Kriskó Ancsa (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM SMINK KATEGÓRIA: Gerő Szandra (Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM JELMEZ KATEGÓRIA: Szakács Györgyi (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM LÁTVÁNYTERVEZŐ KATEGÓRIA: Dévényi Rita, Sopsits Árpád (A martfűi rém)
    JÁTÉKFILM HANGMESTER KATEGÓRIA: Zányi Tamás (Jutalomjáték, Tiszta szívvel)
    JÁTÉKFILM VÁGÓ KATEGÓRIA: Kovács Zoltán (A martfűi rém, Hurok)
    JÁTÉKFILM ZENESZERZŐ KATEGÓRIA: Moldvai Márk (A martfűi rém)
    
    ANIMÁCIÓSFILM KATEGÓRIA: LOVE (rendező: Bucsi Réka)
    KISJÁTÉKFILM KATEGÓRIA: Mindenki (rendező: Deák Kristóf)
    DOKUMENTUMFILM KATEGÓRIA: Soul Exodus (rendező: Bereczki Csaba)
    
    TÉVÉFILM KATEGÓRIA: Szürke senkik - producer: Lajos Tamás (Film Positive Productions)
    TÉVÉFILM RENDEZŐ KATEGÓRIA: Kovács István (Szürke senkik)
    TÉVÉFILM FORGATÓKÖNYV KATEGÓRIA: Tasnádi István (Memo)
    TÉVÉFILM NŐI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Kerekes Vica (Tranzitidő)
    TÉVÉFILM FÉRFI FŐSZEREPLŐ KATEGÓRIA: Kovács József (Szürke senkik)
    
    KÖZÖNSÉGDÍJ: #Sohavégetnemérős - producer: Lévai Balázs (Select)


   

MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó