Rétvári: Magyarországon 1956-ban megvalósult a nemzeti egység
Magyarországon 1956 októbere egy olyan pillanat volt, amikor mindenki egy emberként akart szabadságot és megvalósult a nemzeti egység.
2017. március 3. 19:02

Ezt mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Kisbéren, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző "Büszkeségpont" átadásán.

Rétvári Bence hozzátette, az ide benyomuló hatalom olyan embereket keresett, akiknek nincs erkölcse, mert erkölcstelen emberekkel lehetett a közízlést, a közelvárást is erkölcstelenné tenni.

"A diktatúra nem az emberekben lévő jót hozta ki, hanem a rosszabbik oldalukat szólította meg. Megtalálta azt a szűk közösséget, akik ezt a rendszert üzemeltetni tudták és hasznait élvezték" - fogalmazott az államtitkár.

A politikus emlékeztetett arra, hogy magyar forradalom leverésével vált világossá a nyugati baloldali gondolkodóknak, hogy a kelet-európai népek a kommunizmust nem önként vállalták, hanem hatalmi elnyomás következtében viselték el.

"A magyar forradalomban nem akart senki semmit elvenni, csak szabadon akart élni, beszélni, írni, politikai véleményt megfogalmazni" - jelentette ki Rétvári Bence.

Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, a most megvalósult kiállítás átadja az 1956-os események érzését és az emlékek állításával a lelkiismeret ébresztését szolgálja.

Sinkovicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatása szerint a Kiskastélyban található városi honismereti gyűjtemény pályázati támogatásból bővült ki az 1956-os eseményeket bemutató három teremmel, valamint egy, a pincében berendezett kínzókamrával. A katonai múltat felidéző tárgyak nagy része Békási Imre amatőr helytörténész gyűjteményéből származik.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó