Áder: Arany János megkerülhetetlen a költészetben
Arany János szerepe megkerülhetetlen a magyar költészet, irodalmi élet megújításában.
2017. március 2. 19:42

Arany János szerepe éppúgy megkerülhetetlen a magyar költészet, irodalmi élet megújításában, mint ahogy mérföldkőnek tekinthető Bolyai János munkássága a modern matematikai gondolkodásban, Széchenyi István szerepe az ország polgárosodásában vagy Deák Ferenc teljesítménye a politikában - mondta Áder János államfő csütörtökön a Nemzeti Színházban, Budapesten.

A köztársasági elnök az Arany János-emlékév hivatalos megnyitóján, a Toldi című előadás előtt elmondta, a költőnek olyan idők jutottak osztályrészül, amelyek alapvetően határozták meg Magyarország sorsát.

"Olyan idők, amelyek még a legkiválóbbak közül is nem egyet megroppantottak, kétségbeesésbe, önfeladásba, emigrációba vagy halálba sodortak. Ő azonban egész életében rendületlenül őrizte hitét, emberi méltóságát, hazafiságát, erkölcsiségét, alkotói tisztességét és költői hitelességét" - fogalmazott Áder János.

Hozzátette, hogy bár a történelmi idő nem egyszer fojtogatóvá sűrűsödött életében, Arany János kora mégis aranykor volt költészetben, a szellemi, művészeti és a tudományos életben.

Rámutatott, hogy Arany Jánost szinte minden érdekelte: a festészet, a szobrászat, a színház világa, de zongorázott, gitározott és dalokat is írt, illetve verseket zenésített meg. Népdalgyűjteménye előtt pedig Kodály Zoltán is fejet hajtott.

Az államfő szerint Arany János a művészetnél csak egy valamit becsült jobban: az emberi tisztességet, ami számára egyet jelentett a hazafisággal, a haza bölcs, csendes és cselekvő szeretetével.

"A mai napon - Arany János születésének 200. évfordulóján - kezdetét veszi az "Aranykor" címmel meghirdetett emlékév. Váljék mindannyiunk személyes élményévé minden róla szóló megemlékezés. Fedezzük fel újra Arany Jánost!" - zárta beszédét a köztársasági elnök.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója rövid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a színház, a színházi emberek is sokat köszönhetnek Arany Jánosnak. Kiemelte William Shakespeare drámáinak "felülmúlhatatlan, örökérvényű" fordításait. Arról is beszélt, hogy nincs színészképzés Arany nélkül, mert az ő versei a legalkalmasabbak a beszéd tanítására. Szerinte minden fiatal magyar rendezőnek követendő példa, ahogy Arany János mesélt, ahogy balladáiban összesűrítette a történetet, valamint tanulandó műveinek drámaisága, zeneisége.

A Nemzeti Színházban tartott ünnepi előadásra általános és középiskolák tanulóit, tanáraikat hívták meg a szervezők.

MTI
MTI Hírfelhasználó