Energetikai óriásberuházás Szlovákiával
Szlovákia és Magyarország közti határkeresztező villamos vezeték építéséről írtak alá szerződést szerdán Pozsonyban; az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az összeköttetések évének nevezte az ideit a magyar-szlovák kapcsolatrendszerben.
Utoljára frissítve: 2017. március 1. 20:17
2017. március 1. 16:55

A szerződést Csomai Kamilla, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító vezérigazgatója, illetve Miroslav Obert, a Szlovák Villamos-energia Átviteli Rendszer (SEPS) vezérigazgatója írták alá. A megvalósuló stratégiai kapcsolat jelentős mértékben hozzájárul majd Közép-Európa energiabiztonságának, illetve a villamos-energia átviteli rendszer stabilitásának növeléséhez, és elősegíti a kereskedelmet a villanyáram nemzetközi piacán – közölték.

2017 az összeköttetés éve

A szerződés az aláírásával világossá vált, hogy 2017 az összeköttetések éve a magyar-szlovák kapcsolatrendszerben – jelentette ki Szijjártó Péter. Rámutatott: ismét bizonyítást nyert, amit Magyarország és Szlovákia az utóbbi években már megmutatott, az, hogy a közös sikertörténetek nyomán a legérzékenyebb kétoldalú kapcsolatrendszerből is egy szövetségesi viszony tud létrejönni.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a fokozódó gazdasági versenyben a két ország nagyon egymásra van utalva és az összeköttetés megteremtése ezért is fontos, mert amellett, hogy mindkét ország energiabiztonságát javítja, hozzájárul versenyképességük növeléséhez is.

Energetika, hidak, utak, komp

A két ország gázvezetékeinek már korábban megvalósított összekötésével most egy teljesen integrált energiarendszer-kapcsolat jön majd létre – mutatott rá. Hozzátette: az idén további infrastrukturális összeköttetések megteremtésére is sor kerül, az idén elkezdődik a Komáromot a szlovákiai Révkomárommal összekötő híd építése, és a gyorsforgalmi úté Rajkánál. Előkészületben van 5 új Ipoly-híd építése, valamint több útkapcsolat és egy kompkapcsolat is.

Fontos országainknak és az uniónak

A szerződés aláírása után Peter Ziga, szlovák gazdasági miniszter hangsúlyozta: hosszú, több éves folyamat vezetett a szerződés aláírásához, amely újabb bizonyítéka a rendkívül jó szlovák-magyar kapcsolatoknak. Rámutatott: az új kapcsolatnak köszönhetően kétszeresére nő majd a két ország közti villamosáram-szállítás kapacitása, ám a határkeresztező vezeték megépítése nem csupán a két ország, hanem az Európai Unió számára is kulcsfontosságú.

Peter Kazimír, szlovák pénzügyminiszter az elmúlt évek egyik legjelentősebb beruházásának nevezte a projektet, amely hozzájárul a magyar-szlovák kapcsolatok további fejlődéséhez, és a régió országai is örömmel fogadják.

A határkeresztező vezeték építéséről szóló szerződés aláírása után Szijjártó Péter és a szlovák szaktárcák vezetői, aláírták a létesítési szerződésről szóló miniszteri levelet is, amelyet Maros Sefcovicnak, az Európai Unió (EU) energetikai unióért felelős biztosának juttatnak el.

A 400 kV-os magyar-szlovák határkeresztező vezeték, amely 69 kilométeres lesz, 80 millió eurós beruházásból valósul majd meg, a tervek szerint beüzemelésére 2020 december végéig kerül sor.

DKRCS20170301006

Csomai Kamilla, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) vezérigazgatója és Miroslav Obert, a Szlovák Villamos-energia Átviteli Rendszer (SEPS) vezérigazgatója aláírja a Szlovákia és Magyarország közti határkeresztező villamosvezeték építéséről szóló szerződést Pozsonyban 2017. március 1-jén

Nemzeti és gazdasági érdek a szövetségesi viszony fenntartása Szlovákiával

Magyarország és Szlovákia vonatkozásában a stratégiai szövetségesi viszony fenntartása nemzeti és gazdasági érdek is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pozsonyban, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) központjában tett látogatása során.

Szijjártó Péter, aki a Szlovákia és Magyarország közti határkeresztező villamos vezeték megépítéséről szóló szerződés aláírása alkalmából járt Pozsonyban, az MKP székházában a felvidéki magyar párt vezetőivel találkozott, majd annak elnökével, Menyhárt Józseffel folytatott megbeszélést, többek közt a helyi magyar közösséget érintő időszerű kérdésekről.

A külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélés után az MKP elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a magyar és a szlovák kormány között kiépített stratégiai kapcsolatok fontosságát méltatta, illetve rámutatott arra is, hogy ennek "a szoros és megbízható" szövetségesi viszonynak a helyi magyar közösség számára is pozitív hozadékai vannak és lehetnek a jövőben is.

"A jövőben is arra fogunk törekedni, hogy Magyarország és Szlovákia között sikertörténetekkel olyan bizalmi alapot hozzunk létre, amely lehetővé teszi, hogy olykor súlyosan érzékeny kérdéseket is a megoldás esélyével vessünk fel" - jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország és Szlovákia együttműködése jó példája annak, hogy egy rendkívül érzékeny kapcsolatból hogyan lehet közös akarattal egy stratégiai szövetségesi viszonyt létrehozni, s ennek fenntartása nemzeti és gazdasági érdek is.

DKRCS20170301015


A miniszter szólt arról is, hogy a magyar kormány tovább folytatja a két ország közti infrastrukturális kapcsolatok fejlesztését. Egyebek mellett konkrétumként említette a Komárom és a szlovákiai Révkomárom közötti új hidat, amelynek építése az idén kezdődik, a Rajkánál készülő gyorsforgalmi utat, valamint azt is, hogy rövidesen 11 újabbal bővítik a két ország között jelenleg meglévő 34 határátkelőt.       

Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány a Felvidéken is gazdaságfejlesztési programot indít a vajdasági, illetve a kárpátaljai minta alapján. Ezt az MKP-val együttműködve készítik elő, s arról a szlovák kormányt is tájékoztatják. A program részletei firtató újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: a programnak konkrét keretösszege még nincs, azt a konkrétumok kidolgozása után pontosítják, azt viszont tudni lehet, hogy erre a célra "jelentős költségvetési forrást" biztosítanak majd.

Menyhárt József örömtelinek nevezte, hogy a magyar kormány számára az MKP az a stratégiai partner, amelynek központjában a magyar kormány képviselői mindig tiszteletüket teszik, ha Pozsonyban járnak. Az ősszel esedékes megyei választásokról szólva azt mondta: a 2017-es év fontos határkő lesz a helyi magyar közösség számára, az MKP pedig "sokat tesz" majd azért, hogy a megyei önkormányzatokban jelenleg meglévő jó pozícióikat - "ezt az erőt" - fenntartsák. A szlovákiai megyei választások kapcsán Szijjártó Péter azt mondta: nem titok, hogy a magyar kormány a magyar érdekképviselet megerősödését akarja, s így magyar pártként az MKP-nak szurkol.

Szijjártó Péter pozsonyi tartózkodása során rövid látogatást tett Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszternél is, akivel többek között a visegrádi országcsoport (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország - V4) nyáron kezdődő magyar elnökségének célkitűzéseiről beszélt.
   

MTI
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Ütközetre készülnek katonáink
  Zászlóaljszintű komplex gyakorlaton vett részt a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj. A feladatba bevonták azokat az alegységeket is, amelyek riasztás estén együttműködnek a magyar katonákkal és különleges képességeikkel hozzájárulnak a feladatok sikeres teljesítéséhez.
 • Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból
  Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét "felszaladjon", ha "észnél van a határvédelemnél", ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy "baleknak" nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból - mondta Orbán Viktor kormányfő a közrádióban.
MTI Hírfelhasználó