Nagy a nyomás déli határszakaszon
Volt dolguk éjszaka a határőröknek a déli határszakaszon. Kelebiánál 48, magukat afgánnak mondó férfi próbált meg illegálisan beszökni Magyarországra.
2017. február 28. 18:22

A határ szerbiai oldalán arról beszéltek a migránsok az M1-nek, hogy minden este kimennek a határzárhoz, és keresik a gyenge pontjait. A Vajdaságban egyre többen panaszkodnak arra, hogy a migránsok bemennek a tanyájukra, ezzel jelentős károkat okozva a tulajdonosoknak. Mivel a nyomás nem csökken, Magyarország már építi a második határzárat, amely a tervek szerint 3 hónap alatt elkészülhet.

A Horgos környéki elhagyatott tanyák hónapok óta tele vannak bevándorlókkal. Többségük afganisztáni, akik minden éjjel kimennek a magyar határzárhoz. Itt várják a kedvező alkalmat, hogy átjussanak rajta. Egy fiú azt mondta, már három hónapja ezt csinálják.

„Vannak olyanok is, akik feladták. Visszamentek Szabadkára vagy Belgrádba néhány hétre pihenni, és azután újra visszajönnek” – magyarázta az afgán bevándorló.

Tömegek érkeznek

Szinte nincs olyan nap, hogy ne érkeznének újabb csoportok Szabadka felől. Főként autóbusszal, de vannak, akik kocsikkal jönnek.

A Híradóban bemutatott egyik tanyának minden ajtaja le volt lakatolva. A tulajdonosok azt mondták, többször is megpróbáltak már betörni hozzájuk, de ők igyekeznek megvédeni a vagyonukat. Úgy érzik, a migránsok pontosan tudják, melyik házakba könnyű bejutni.

Hétfő este Kelebiánál tartóztattak fel a rendőrök egy 48 fős csoportot. Mindannyian magukat afgán állampolgárnak valló férfiak voltak. Magyarország területére az elmúlt napon összesen 92-en próbáltak illegálisan bejutni.

Épül az újabb védelmi vonal

Közben a déli határnál már napok óta dolgoznak a fogvatartottak. A második határzár építése nagy erőkkel zajlik. A Bács-Kiskun megyei szakasznál már állnak a tartóoszlopok – azokra erősítik először a vezérdrótokat, majd pedig a dróthálót.

A Csongrád megyei részen jelenleg is a tartóoszlopok leverésén dolgoznak, ahol már korábban kijelölték a második kerítés nyomvonalát.

A határon úgynevezett okoskerítés épül, amely többek között azt jelenti, hogy például hőkamerákkal is felszerelik – mondta az M1-nek a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta: a dróthálón érzékelőket helyeznek el, amelyek riasztanak, ha valaki hozzájuk ér.

„A beépített fémszerkezet miatt erősebb a műszaki létesítmény, mint az eredeti kerítés. Ezáltal az átvágása egyszerű eszközökkel nem oldható meg. Mire az első kerítésen át is hatol valaki, és megkísérli a továbbjutást a másodikon, addigra a műveletirányító központból gyorsan járőr irányítható a helyszínre” – magyarázta Bakondi.

Az új határzár a tervek szerint májusra készülhet el. E mellet a röszkei és a tompai tranzitzónákat is bővítik majd.

M1Híradó
MTI Hírfelhasználó