Nem adná el Tarlós Lukács György szobrát
Ha Tarlós István főpolgármesteren múlna, ő nem adná át a kommunista diktatúrákat támogató Lukács György filozófus szobrát a XIII. kerületnek. A Szent István parkból március végéig elbontandó szobor későbbi sorsáról csak a Fővárosi Közgyűlés dönthet. Az ügyben Demszky Gábor vádaskodott, Heller Ágnes zsidózott.
2017. február 28. 09:13

Tarlós István főpolgármester megtagadta Tóth József XIII. kerületi polgármester kérését, hogy amennyiben lebontják a Szent István parkban álló Lukács György-szobrot, azt adják a kerületnek, hogy ismét felállíthassák egy közterületen – mondta Demszky Gábor azon az egy-két tucat embert megmozgató megmozduláson, amit a marxista filozófus tisztelői tartottak a hét végén. Heller Ágnes, a filozófus tanítványa azt is felhozta, hogy Lukács zsidó származása miatt is bűnbakká vált. Az 1919-es proletárdiktatúra közoktatási népbiztosát ábrázoló, 1985-ben felállított XIII. kerületi szobornál a szervezők tervei szerint az elkövetkező hetekben minden szombat délután rendezvények lesznek, ahogy fogalmaztak: a demokráciáért. Közben a jobbik fővárosi képviselője, Tokody Marcell nyílt levélben fordult Tóth Józsefhez, hogy a XIII. kerületi polgármester figyelmét felhívja az 1919-ben nyolc ember kivégezését aláíró Lukács György méltatlanságára.

Amint a XIII. kerület hivatalos megkeresése eljut hozzám, akkor a Lukács György-szobor tulajdonának átruházásával kapcsoltban a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni – nyilatkozta a Magyar Időknek Tarlós István. A főpolgármester hozzátette: nagyon csodálkozna, ha többséget kapna egy ilyen előterjesztés. – A Dagály uszoda múlt heti átadásán említette meg nekem nem hivatalosan Tóth József, a kerület polgármestere a szobor átruházását, és erre valóban azt válaszoltam, hogy ezt én személyesen nem támogatom Lukács György munkásságára tekintettel – mondta Tarlós István. A főpolgármester megjegyezte: nem érti, miért kellene neki, vagy másnak Demszky Gáborral – aki amúgy hét éve visszavonult a politikától, nem politikai tényező – a szobor sorsát megtárgyalnia. – Demszky Gábor, ha még nem mondták volna neki, már nem közéleti tényező. Nyugodtan verheti a dobokat, ha úgy gondolja, hogy még mindig a nyolcvanas években járunk, de ahhoz, hogy egy magánbeszélgetésen Tóth Józsefnek mit mondtam, nem sok köze van – jegyezte meg.

A Magyar Idők korábban megírta: a XIII. kerületi önkormányzat azt javasolja képviselő-testületének, hogy az önkormányzat ajánljon fel a Fővárosi Önkormányzatnak a Varga Imre által készített Lukács György-szobor áthelyezésére egy, a kerület tulajdonában álló közterületet. A főváros tulajdonában lévő szobrot először meg kellene vennie a kerületnek.

A Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésén döntött arról, hogy március 31-ig lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol később helyet kap majd egy Szent István királyról készült alkotás.

magyaridok.hu