Májusban dől el Botka László sorsa
A szocialisták májusban tartanak kongresszust, ahol kimondhatják a végső szót Botka László miniszterelnök-jelöltségéről. Közben az Együtt bejelentette, hogy sem Botkából, sem Gyurcsány Ferencből nem kérnek, és az MSZP-t is a „probléma részének” tartják.
2017. február 27. 09:39

Aktuálpolitikától függetlenül, a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása miatt június 1-jéig minden pártnak össze kell hívnia a legfelső döntéshozó szervét, hogy elfogadják a pénzügyi beszámolót. Az MSZP várhatóan májusban tartja a kongresszust – közölte Hiller István, az MSZP választmányi elnöke a testület ülése után. Mindez azért fontos, mert bár az elnökség és a választmány is felsorakozott mögötte, Botka László miniszterelnök-jelöltségéről a végső szót a kongresszus mondja ki.

Arra a kérdésre, hogy már májusban döntenek a szegedi polgármesterről, Hiller azt mondta: a Ptk. miatt egy napirendi pont biztos, de nyilván lesznek aktuálpolitikai, a választással kapcsolatos napirendek is. Ismertetése szerint Botka László a március 14-én Miskolcon tartandó választmányi ülésen ad tájékoztatást, helyzetértékelést, továbbá részletezi a programját. Az ülés után nagygyűlést tartanak, amelyen felszólalnak a párt vezetői. Odahívják a demokratikus oldal minden támogatóját, ez a rendezvény tehát nem kizárólag az MSZP-seknek szól, hanem a kormányváltás iránt elkötelezettek nagygyűlése lesz, amely fáklyás felvonulással zárul – részletezte Hiller István. Az MSZP választmányának vezetője közölte: a testületben, amelyet a stratégiaalkotás központjaként írt le, folyik a társadalmi alternatíva kidolgozása, ennek részeként foglalkoztak a társadalompolitikával. Szerinte a középosztály meg-, illetve újrateremtését a társadalmi felemelkedéssel kell elérni. Arról folyt a vita, hogy a középosztályból lecsúszottak, illetve az alsóbb osztályok felemelkedését hogyan lehet megteremteni költségvetési eszközökkel és társadalompolitikai felfogással.

– A szocialisták kormányzásuk alatt sorozatos adóemelésekkel és megszorításokkal sújtották, tönkretették a dolgozó, bérből és fizetésből élő középosztályt – reagált a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt hangsúlyozta: az MSZP-s kormányok elvették a középosztálytól a családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatásokat, megduplázták a munkanélküliséget. A fizetéseket magas adókkal terhelték, a béreket befagyasztották, a devizahitelekkel több mint egymillió család otthonát sodorták veszélybe. Hozzátették: a szocialisták ma sem támogatják az adócsökkentéseket, ha rajtuk múlna, ismét több mint duplájára emelnék a személyi jövedelemadót és elvennék a családi adókedvezményt, eltörölnék az otthonteremtési programot és ismét magas adókkal sújtanák a vállalkozásokat.

Mindeközben Szigetvári Viktor bejelentette, hogy „Botka László az MSZP listáját fogja vezetni, az Együtt listáját egy másik politikus fogja vezetni. Nekünk miniszterelnök-jelöltünk Botka László nem lesz”. Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke úgy fogalmazott, hogy az MSZP is „a probléma része”, akárcsak Gyurcsány Ferenc, akivel semmilyen szinten nem hajlandók együttműködni. „A DK lehet a megoldás része, de Gyurcsány Ferenc a probléma része” – szögezte le Szigetvári Viktor.

Magyar Idők
  • A Brezsnyev-doktrína kísértete járja be Európát
    A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.
  • A magyarságnak az értéket kell képviselnie
    A magyaroknak az élet minden területén az értéket kell képviselniük az értéktelenséggel szemben - mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként a házelnök.
  • Húszéves a nemzeti lovas díszegység
    Húszéves a nemzeti lovas díszegység, ebből az alkalomból díszszemlét tartottak kedden a Készenléti Rendőrségnél, amelyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó