Májusban dől el Botka László sorsa
A szocialisták májusban tartanak kongresszust, ahol kimondhatják a végső szót Botka László miniszterelnök-jelöltségéről. Közben az Együtt bejelentette, hogy sem Botkából, sem Gyurcsány Ferencből nem kérnek, és az MSZP-t is a „probléma részének” tartják.
2017. február 27. 09:39

Aktuálpolitikától függetlenül, a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása miatt június 1-jéig minden pártnak össze kell hívnia a legfelső döntéshozó szervét, hogy elfogadják a pénzügyi beszámolót. Az MSZP várhatóan májusban tartja a kongresszust – közölte Hiller István, az MSZP választmányi elnöke a testület ülése után. Mindez azért fontos, mert bár az elnökség és a választmány is felsorakozott mögötte, Botka László miniszterelnök-jelöltségéről a végső szót a kongresszus mondja ki.

Arra a kérdésre, hogy már májusban döntenek a szegedi polgármesterről, Hiller azt mondta: a Ptk. miatt egy napirendi pont biztos, de nyilván lesznek aktuálpolitikai, a választással kapcsolatos napirendek is. Ismertetése szerint Botka László a március 14-én Miskolcon tartandó választmányi ülésen ad tájékoztatást, helyzetértékelést, továbbá részletezi a programját. Az ülés után nagygyűlést tartanak, amelyen felszólalnak a párt vezetői. Odahívják a demokratikus oldal minden támogatóját, ez a rendezvény tehát nem kizárólag az MSZP-seknek szól, hanem a kormányváltás iránt elkötelezettek nagygyűlése lesz, amely fáklyás felvonulással zárul – részletezte Hiller István. Az MSZP választmányának vezetője közölte: a testületben, amelyet a stratégiaalkotás központjaként írt le, folyik a társadalmi alternatíva kidolgozása, ennek részeként foglalkoztak a társadalompolitikával. Szerinte a középosztály meg-, illetve újrateremtését a társadalmi felemelkedéssel kell elérni. Arról folyt a vita, hogy a középosztályból lecsúszottak, illetve az alsóbb osztályok felemelkedését hogyan lehet megteremteni költségvetési eszközökkel és társadalompolitikai felfogással.

– A szocialisták kormányzásuk alatt sorozatos adóemelésekkel és megszorításokkal sújtották, tönkretették a dolgozó, bérből és fizetésből élő középosztályt – reagált a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt hangsúlyozta: az MSZP-s kormányok elvették a középosztálytól a családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatásokat, megduplázták a munkanélküliséget. A fizetéseket magas adókkal terhelték, a béreket befagyasztották, a devizahitelekkel több mint egymillió család otthonát sodorták veszélybe. Hozzátették: a szocialisták ma sem támogatják az adócsökkentéseket, ha rajtuk múlna, ismét több mint duplájára emelnék a személyi jövedelemadót és elvennék a családi adókedvezményt, eltörölnék az otthonteremtési programot és ismét magas adókkal sújtanák a vállalkozásokat.

Mindeközben Szigetvári Viktor bejelentette, hogy „Botka László az MSZP listáját fogja vezetni, az Együtt listáját egy másik politikus fogja vezetni. Nekünk miniszterelnök-jelöltünk Botka László nem lesz”. Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke úgy fogalmazott, hogy az MSZP is „a probléma része”, akárcsak Gyurcsány Ferenc, akivel semmilyen szinten nem hajlandók együttműködni. „A DK lehet a megoldás része, de Gyurcsány Ferenc a probléma része” – szögezte le Szigetvári Viktor.

Magyar Idők
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó