Demszky Gábor nem érintett
De azért putyinozott, trumpozott, orbánozott
Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentése egyoldalú és megalapozatlan.
2017. február 14. 08:33

Demszky Gábor a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén kijelentette: az OLAF-jelentés "egyoldalú, megalapozatlan és meghatározóan" egy olyan - 2010-ben - elkészített állami számvevőszéki jelentésre épül, amely Orbán Viktor miniszterelnök "szája íze szerint íródott" azért, hogy a 4-es metró beruházását kriminalizálni lehessen. Mindazonáltal Demszky Gábor "a magyar érdekeket védve" az ügyben felajánlotta segítségét a kormányzatnak.

Szerinte Putyin, Trump és Orbán Viktor nevével fémjelzett, "igazságon túli világra" jellemző az OLAF-dokumentum. Hozzátette, "megdöbbentő tapasztalat" volt számára, hogy valamennyi főbb állítást ismerte korábbról.

Kifejtette, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010-ben, a metróról készült jelentése "egy az egyben véletlenül visszaköszön az OLAF-jelentésben". Előadják, hogy nincs fővállalkozó, továbbá, hogy 11 szerződés szabálytalan, és ezért 53 milliárd forint elúszott. A valóság az, hogy az ÁSZ feljelentette a fővárost, az ügyészség vizsgálódott, a Budapesti Rendőr-főkapitányság két éven keresztül nyomozott, és arra jutott: 11 közbeszerzési eljárás esetében valóban szabálytalanságok történtek. Ezek a tételek kikerültek az elszámolható költségek közül, ezeknek az értéke több mint 56 milliárd forint volt.

Azért voltak ezek szabálytalanok, mert a magyar jognak megfeleltek ugyan, de az uniós szabályoknak nem. A rendőrség 2012 nyarán hozta meg a nyomozást lezáró határozatát, amelyben az állt: az igazságügyi szakértői vélemények alapján a metróberuházás költsége műszaki és gazdasági szempontból is megfelelő, igazolt. Vagyoni hátrány nem következett be, kötelességszegés nem történt, így a hűtlen kezelés elemeinek megvalósulásának hiányában bűncselekmény nem történt - idézett az akkori dokumentumból Demszky Gábor.  

A volt főpolgármester nagyon súlyos, orvosolhatatlan és gyalázatos eljárásnak nevezte, hogy nem hallgatta meg az OLAF az ügyben. Ezt a tényt a kormányzatnak figyelembe kell vennie - fűzte hozzá.

Demszky Gábor elmondta, azért van szüksége jogi képviselőre, mert személyiségi jogai sérülhetnek, "sérültek ebben az ügyben", és akkor ezért a megfelelő eljárásokat el kell indítani, ehhez pedig jogi segítség kell.

Kérdésre válaszolva úgy vélte, történhettek bűncselekmények a beruházás során, a nyomozóhatóság feladata lenne ezekben az ügyekben lépni.

Demszky Gábor kijelentette: nem érintett ezekben a "kvázi OLAF-gyanúsításokban".

Magyar György ügyvéd, Demszky Gábor jogi képviselője közölte: jogi irodája megítélése szerint az OLAF-jelentésből Demszky Gábornak sem politikai, sem erkölcsi, sem büntetőjogi felelőssége nem állapítható meg. Az már a büntetőjog határait súrolja, ha valakit azzal vádolnak megalapozatlanul, hogy "az ő égisze és a működése időszaka alatt" eltűntek európai uniós pénzek - jelentette ki Magyar György, aki szerint az OLAF-jelentés "önmagában semmire sem alkalmas", nem alkalmas arra, hogy jogi következtetéseket vonjanak le belőle.

Demszky Gábor volt főpolgármester beszél a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről tartottak Budapesten 2017. február 13-án. Mellette Magyar György ügyvéd
   

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó