Putyin belepiszkál a német választásokba?
A Németország belső biztonságáért felelős alkotmányvédelmi elnök attól tart, hogy a moszkvai kormány minden eszközzel megpróbálja a saját előnyére befolyásolni a német szavazó polgárokat. Tévényilatkozatában Hans-Georg Maaßen úgy vélte, hogy az amerikai elnökválasztási kampány során szerzett tapasztalatok némileg segíthetik majd a német elhárítást is az őszre tervezett országos választás orosz manipulációjának megakadályozásában.
2017. február 13. 15:36

Az alkotmányvédelmi hivatal elnöke ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Most azonban hosszú interjút adott az állami tévécsatornának és kifejtette, hogy a német belbiztonsági szervek értesülései alapján joggal állítható, hogy Moszkva ismét beveti a hidegháborús módszereket a nyugati lakosság félrevezetésére. Ezek között – természetesen a legfejlettebb technikai adottságokat, így az internet által kínált lehetőségeket is igénybe véve – hazugságkampánnyal, lélektani eszközökkel és kulcsfontosságú szervezetekbe történő beépüléssel igyekszik a saját előnyére alakítani a közhangulatot a két küszöbön álló tartományi, majd pedig szeptemberben az országos választás előtt.

Hans-Georg Maaßen szerint Moszkvában a kémszolgálat külön részleget létesített a Németországgal szemben végrehajtandó akciókra.  Az alkotmányvédelmi hivatal elnöke egyik forrásként az orosz titkosszolgálat egy nemrég Nyugatra menekült magas rangú tisztjét említette, aki fontos és részletekbe menő értesüléseket közölt a moszkvai KGB utódszervezetében, az FSZB-ben alighanem Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyásával kidolgozott tervekről.  Hans-Georg Maaßen ezzel kapcsolatban emlékeztetett az amerikai elnökválasztási kampány során napvilágra került hamis hírekre, de utalt arra is, hogy Ausztria törvényhozásában is riadalmat keltettek egyes képviselőkkel szemben elterjedt és minden jel szerint Oroszországból származó rágalmak.

Kiváltképpen az internet révén indított manipulációs hadjárat fontos részeként említette az időpont megválasztását, amikor az állam vezető tisztségeire legesélyesebb politikusoknak már nincs idejük a hírnevük sárba tiprását célzó híresztelések megcáfolására.

InfoRádió
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó