Hajókat rongált, hidakat tett használhatatlanná a tiszai jég
Hajókat és csónakokat rongált meg Tokajnál a jeges tiszai ár az éjjel, Tiszalöknél jégtörők várják a töredezett jeget. Csongrádnál nagy a baj.
2017. február 12. 21:16

Több mint 150 kilométeren van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség az országban: ez a Tiszát és a Bodrogot érinti. Tokajnál nagy károkat okozott a jeges árhullám: a téli kikötőben hajókat, csónakokat rombolt szét és süllyesztett el, köztük nagytestű tiszai sétahajókat.

Így nézett ki vasárnap reggel az egyik kikötő a Bodrog partján:


Tört-zúzott Tokajnál a jeges ár

Tokajt szombat este érte el a Tiszán kialakult jégdugó, amely az éjjel pillanatok alatt visszaduzzasztotta a Bodrogot. A jeges áradás miatt elszabadultak a kikötőben horgonyzó hajók. Majdnem egy kilométeren keresztül sodródtak, majd egymás hegyére hátára csúszva álltak meg. A néhol félméter vastag jégtáblák csónakokat és stégeket is megrongáltak.

A tiszai jégnek ilyen fokú pusztítására nem emlékeznek a helybéliek.

Miközben a vízügyi szakemberek és a rendőrség is vizsgálja a történteket, a tulajdonosok hajóikat próbálták, próbálják kiszabadítani a jég fogságából.

Jégtörők várják a szakadozó torlasz érkezését

A tiszai jégdugó Tiszaladány közelében szorult be egy kanyarba és hosszú órákig nem mozdult. Egy 150 méteres rész már elhagyta ezt a területet, és egy újabb nagy darab indult el. Szakadozik a torlasz, ami mostanra két kilométeresre zsugorodott – ez indul lefelé – mondta el az M1-en Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

A Tiszalöki erőmű felé indul, ahol jégtörő hajók várják az érkezését. El akarják ugyanis kerülni, hogy az erőmű előtt is jégdugó keletkezzen – ez ugyanis egy kritikus vízmagasságnál akár az erőmű ideiglenes leállását is jelenthetné.

Csongrádban is gondot okoz a jeges Tisza

Mintegy 200 kilométerrel délebbre, Csongrádban is gondokat okoz a jeges Tisza. Itt a kompkikötő fele a jeges vízbe fagyott, ezért a hajók ezért nem járnak a két partszakasz között. Van olyan lakos, aki a saját földjét sem tudja megközelíteni.

A komp és az azt húzó motoros hajó Csongrádnál 2017. február 12-én. A Tiszán feltorlódott jégtáblák miatt a komp nem tud közlekedni, ezért aki a folyón szeretne átkelni Nagyrétre, annak körülbelül 60 kilométeres kerülőt kell megtennie. MTI Fotó: Donka Ferenc

Csongrád városával szemben, a Tisza túl partján lévő Nagyréti településrészt szinte elzárta a jeges ár. 60 kilométert kell kerülniük az egy kilométeres szakasz helyett a csongrádi Nagyrétben lakóknak, illetve az ott gazdálkodóknak, hogy átjussanak a Tisza másik oldalára.

A feltorlódott jég miatt sem a Fahídon, sem pedig a kompon nem tudnak átkelni a folyó túloldalára. A helybeliek már nagyon várják a jégtörő hajót, hogy felszabadítsa a komp útjában álló jeget, ezt követően indulhat csak meg az átjárás a folyón.

Négyszáz kilométeren van valamilyen készültség

Jelenleg csaknem 400 kilométeren van árvízvédelmi készültség a folyókon. A Tiszán és a Bodrogon összesen több mint 150 kilométeren kellett elrendelni a védekezés legmagasabb fokozatát. A helyzet óráról órára változik ezért a vízügy szakemberei folyamatosan a helyszínen figyelik a vízállást.

Nő a belvíz

Közben tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága: több mint 44 ezer hektárnyi föld van víz alatt, ennek több mint a fele vetés, szántó.

A Tisza mentén és az Alföld keleti részén a legtöbb helyen másodfokú a belvíz-készültség.

Ráadásul újra fagyok vannak, ezért a földek továbbra sem tudják elnyelni a vizet. A szakemberek szerint a termelőknek komoly károkra kell készülniük.

M1
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó