Ukrajna vállalta a kisebbségi jogok tiszteletben tartását
Ukrajna vállalta a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását. Kárpátalján aláírásgyűjtést szerveznek a kisebbségek oktatási és nyelvi jogainak szűkítése ellen.
2017. február 8. 19:30

Ukrajna az oktatási rendszerre is kiterjedő reformintézkedései megvalósításának folyamata során vállalta, hogy alkotmányos keretével és nemzetközi kötelezettségeivel összhangban biztosítani fogja az emberi jogoknak, így a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását - közölte Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek küldött válaszlevelében szerdán.

Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) szoros figyelemmel kísérik Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait, ideértve a nyelvhasználathoz és az oktatáshoz fűződő jogaikat is, az emberi jogi párbeszéd és a Társulási Tanács keretében is megtárgyalták - közölte levelében a biztos.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Fidesz-KDNP EP-képviselői és a határon túli magyar képviselők az ukrajnai nemzeti kisebbségek oktatási és nyelvhasználati jogainak szűkítésére hívták fel az Európai Bizottság figyelmét. A politikusok levelükben a bizottság segítségét kérték a negatív és diszkriminációt okozó módosítások visszafordítása érdekében.

Johannes Hahn a válaszlevélben utalt arra: Ukrajna 2014 óta átfogó és ambiciózus reformprogramot hajt végre, amely az oktatási rendszerre is kiterjed.

Tájékoztatott arról: az ukrán Oktatási Minisztérium munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata annak biztosítása, hogy az ukrán nyelv mint államnyelv előtérbe helyezése együtt járjon a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogának biztosításával, hogy anyanyelvükön tanulhassanak az oktatási rendszerben. Ukrajna vállalta ennek biztosítását - hangsúlyozta Hahn.

Bocskor Andrea véleménye szerint az Európai Bizottságnak komolyabban kellene venni a felvetett problémát, mivel veszélyben van a jelenleg érvényes, a kisebbségek nyelvhasználati jogát is biztosító nyelvtörvény.

Kijelentette: az Európai Uniónak egy stabil és erős Ukrajnára van szüksége, ezért az uniós politikusoknak a konfliktushelyzetek elsimítására, valamint a szélsőséges nézetek és a populizmus megakadályozására kell ösztönöznie az ukrán politikai élet szereplőit. Reményét fejezte ki, hogy az európai jó gyakorlatok példája eljut Ukrajnába és sikerül elérni, hogy a kisebbségi nyelvekre ne veszélyforrásként tekintsenek és ne lehetetlenítsék el azokat az oktatás és a civil szféra területén.

"Az államnyelv megtanulását nem lehet erőszakos eszközökkel elősegíteni, csak megfelelő módszerekkel, motivációval és a jó példák átadásával" - fogalmazott a kárpátaljai képviselő.

Brenzovics: Védeni kell oktatási és nyelvi jogainkat

Kárpátalján aláírásgyűjtést szerveznek a kisebbségek oktatási és nyelvi jogainak szűkítése ellen.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség aláírásgyűjtést kezdeményez az ukrajnai kisebbségek oktatási és nyelvi jogainak tervezett szűkítése ellen. Az aláírásgyűjtést támogatásáról biztosította a Kárpátaljai Református Egyház, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház és a Munkácsi Görög katolikus Egyházmegye magyar helynökisége- tette közzé a Kárpátalja.ma.

Akciónk célja a magyar nyelv védelme. Ezúton is kifejezésre akarjuk juttatni, hogy nem értünk egyet az ukrajnai nemzeti kisebbségek oktatási és nyelvhasználati jogainak szűkítésére irányuló törekvésekkel – közölte Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke.

Elmondta: számtalanszor kifejtettük már álláspontunkat Ukrajnában és külföldön egyaránt a kisebbségek számára összességében kedvező nyelvtörvény eltörlésére irányuló kísérletekkel, az oktatási törvény tervezetének jogainkat szűkítő módosításával, a parlamentnek benyújtott, a magyarságra nézvést hátrányos nyelvtörvénytervezetekkel kapcsolatban, de az anyanyelvünket és anyanyelvű oktatásunkat fenyegető veszélyek nem múltak el. Emiatt úgy éreztük, az eddigieknél is egyértelműbben kell hangot adni a véleményünknek – nyilatkozta Brenzovics László, a Kárpátalja c. lapnak.

Brenzovics László arra hívja fel a figyelmet, hogy egy közösség ereje az összefogásban rejlik, ezért szeretne mindenkit felkérni arra, hogy csatlakozzon az akcióhoz, támassza alá a véleményét aláírásával. Hozzáteszi: így adható még nagyobb súly a szavainknak, amikor felhívjuk a döntéshozók figyelmét a bennünket aggasztó folyamatokra.

Kedden megkezdődött a nyolcadik összehívású Legfelső Tanács hatodik ülésszaka. Arra a kérdésre, hogy ismét a parlament elé kerülhet e az oktatási törvény vagy az új nyelvtörvény tervezete, Brenzovics azt mondta: az ukrán parlament természetéből fakadóan az előzetes tervektől függetlenül bármikor bármilyen törvénytervezet napirendre kerülhet. Reméli, hogy a kisebbséget hátrányosan érintő jogszabályokat nem fogja tárgyalni a törvényhozás.

MTI, Karpataljalap.net/hirado.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Akarjuk a győzelmet!
  Nem nézhetjük tétlenül a liberális pusztító káosz kialakulását, létünk védelmében nem lehetünk önkorlátozók.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
MTI Hírfelhasználó