Kósa: meg kell védeni a rezsi- és az adócsökkentés politikáját
A Fidesz frakcióvezetője a legfontosabb jogalkotási feladatokról tájékoztatott a tavaszi parlamenti ülésszakban. A baloldal Gittegyletre emlékezteti Kósát.
2017. február 8. 12:39

A rezsi- és az adócsökkentés politikájának megvédése, a menekültügyi őrizet intézményének visszaállítása és újabb atipikus foglalkoztatási formák bevezetése - Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint többek között ezek lesznek a legfontosabb jogalkotási feladatok a június közepéig tartó tavaszi parlamenti ülésszakban.

A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a rezsi- és az adócsökkentés ügyében azt mondta: meg kell akadályozni, hogy az unió kivegye az energiaár-képzést a nemzeti kormányok hatásköréből, ahogyan azt is, hogy Brüsszel közösségi szintre emelje az adópolitikát.

Célul tűzte a különböző európai szervezetek által támadott úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák - ilyen például az iskolaszövetkezeti munkavégzés - megvédését, sőt újabbak bevezetését is.

Emellett folytatódnak a migrációval kapcsolatos politikai küzdelmek - mondta Kósa Lajos, példaként említve a menekültügyi őrizet visszaállításának tervét, illetve azt, hogy a magyar hatóság döntése ellen fellebbező migránsoknak egy meghatározott zónában kellene megvárniuk a másodfokú döntést.

Az esetleges második déli határvédvonal felépítését firtató kérdésre azt mondta: nincs döntés róla, de ha a jogalkotási megoldások nem lesznek elegendők, akkor szükség lehet rá.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy módosítani fogják a civiltörvényt, amely az amerikai szabályozási mintát követi majd, a cél pedig az átláthatóság a Magyarországon működő civil szervezetek - "érzékelhető arányú" - külföldi támogatásait illetően. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, a magyaroknak érdemes tudniuk például arról, ha egy itteni civil szervezet a tevékenysége finanszírozására a teljes költségvetésének 5-10 százalékánál nagyobb arányú külföldi támogatást kap.

Az a civil szervezet, amely nem közli ezeket az adatokat, nem folytathatná tevékenységét, amíg ezt nem teszi meg - vázolta az elképzeléseket. Hangsúlyozta, a külföldi támogatás elfogadása nem lenne büntetőjogi kategória, szankció - például adószám-felfüggesztés - csak azért járna, ha erről nem tájékoztatják a nyilvánosságot.

Megkérdezték tőle, hogy a Soros György magyar származású amerikai üzletemberhez kötődő Közép-európai Egyetem (CEU) a rendelkezés hatálya alá esne-e, amire azt válaszolta: meg kell nézni a CEU jogi formáját, és ha a civiltörvény hatálya alá tartozó szervezetként működik, akkor "feltétlenül".

A további jogalkotási feladatok között szólt a 2018-as költségvetés elfogadásáról, a büntetőeljárási törvény "sértettbarát" módosításáról, a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket tartalmazó előterjesztésről és a duális szakképzés további fejlesztését megalapozó indítványról.

A büdzséről úgy fogalmazott: alá kell támasztani a rezsicsökkentést, a foglalkoztatáspolitikát, az adócsökkentést, bővíteni kell a családpolitikai támogatások rendszerét, folytatni kell a bérfejlesztés politikáját, tovább kell csökkenteni az ország külső adósságállományát, és a maastrichti kritériumoknak maximálisan eleget kell tenni.

Kósa Lajos beszámolt arról, hogy személyi döntések is lesznek az ülésszak során. Az esedékes államfőválasztást március 11. és április 10. között kell megtartani, a Fidesz javaslata, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János folytassa munkáját. Megválasztják továbbá a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó új ombudsmanhelyettest, a posztra Bándi Gyula professzort jelölte Székely László ombudsman.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a tájékoztatón elmondta, hogy a kormánypárti képviselőcsoport jövő szerdától péntekig tartja évadnyitó ülését Visegrádon, a tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai is részt vesznek.

A parlament első plenáris ülése február 20-án lesz, a tavaszi ülésszak pedig várhatóan a június 12-i héten ér véget.

Gittegylettre emlékezteti a baloldal Kósát

"A gittegylet szó jutott az eszünkbe, a semmit csinálják nagyon elszántan magukat rendkívül komolyan vevő urak" - mondta Fidesz-frakcióvezetője egy más témában tartott sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, hogy sajtóhírek szerint Lengyel László közgazdász, politológus szervezésében ellenzéki egyeztetés tartottak.

Azzal kapcsolatban, hogy az Együtt szerint rendőrök próbálták akadályozni a budapesti olimpia elleni népszavazásos aláírásgyűjtésüket, a Kósa lajos azt mondta: ha valaki azt vélelmezi, jogszerűtlen rendőri intézkedés történt, forduljon a Független Rendészeti Panasztestülethez, illetve az ügyészséghez.

Általában az aláírásgyűjtést úgy kommentálta: várják az eredményt. “Nem ellenzünk semmilyen népszavazást, döntsön a nép akár ebben a kérdésben is” – tette hozzá.

A sajtóhírek szerint a tanítványával folytatott viszonya miatt lemondott körmendi kereszténydemokrata alpolgármester ügyében Kósa Lajos kijelentette: ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben.

A Jobbik “lex Lúdas Matyi” nevű korrupcióellenes törvénycsomagját a Fidesz frakcióvezetője “lex hülyeségnek” minősítette, mert az szerinte teljesen felborítaná a magyar jogi hierarchiát. Magyarországon a közpénzek védelme jelenleg is rendkívül szigorúan szabályozott – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselő szerda reggel a Kossuth Rádióban “fércmunkának” nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentését, Halász János szóvivő úgy reagált: “kora reggel volt, ezért nem tudom, hogy mit ivott Szanyi Tibor”, de amit mondott, az hazugság.

MTI
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó