Migránsélet: tízezer euróért a jeges pokolba
“Tízezer eurót költöttünk az útra, és ebben a jeges pokolban kötöttünk ki” - idézi hétvégi cikkében a horvát Jutarnji List az afgán fiatalembert.
2017. február 7. 18:20

Több tucatnyi társával a legkeményebb hidegben is a belgrádi buszpályaudvar melletti ipari épületeket választotta szállásul a befogadóközpont helyett.

A lap munkatársai meglátogatták a hevenyészett tábort, és megdöbbentek a látottakon. Az emberek azzal tüzelnek, amit találnak, sokszor ez műanyag hulladék. Aprócska tüzeknél próbálnak melegedni, főzni. Várnak, nem mennek a szerb állam biztosította helyekre, nem akarnak Szerbiában maradni, Skandináviába, Németországba vágynak, de amióta lezárult a magyar és a horvát határ is, nagyon nehéz lett eljutni az EU belsejébe.


Illegális bevándorlás – Szerbia

A Jutarnji List újságírói szerint mintegy 1000 ember lakik Belgrád központjában, akik abban a reményben élik a hajléktalanok életét, hogy hamarosan módot találnak arra, hogy átjussanak a határon.

Még a sátrakban sem jut hely mindenkinek

A horvát újságírók egy ötven fős kolóniában jártak, mind fiatal afgánok. Kartonpapírral, vékony sátrakkal, ponyvákkal és takarókkal próbálnak védett helyeket létrehozni a különösen hideg napokon, nem sok sikerrel. A tudósítás szerint nem mindenkinek jut hely a sátrakban, ők takarókkal vastagon bebugyolálva próbálnak meg pár órát aludni, sok köztük a beteg, átfázott ember.

Az afgán férfiak nagyon hasonló történeteket meséltek érkezésükről a horvát lapnak. Belgrádig, azt állítják, embercsempészek hozták őket 5-10 ezer euróért. A szerb fővárosban azonban magukra maradtak, és nem tudják, hogyan tovább.

“Megszoktuk már a hideget, feltaláljuk magunkat”

“Tizenhárom napja érkeztünk Belgrádba, de nem akarunk befogadó központba menni, mert azt hallottuk, hogy ott más afgánok már hat hónapja vagy még régebben várnak, mi pedig mihamarabb szeretnénk elhagyni Szerbiát. Három hónapja indultunk a nagybátyámmal Kabulból. Az út nagy részén gyalogoltunk. Megpróbálunk majd Magyarországra bejutni, de még nem tudjuk, hogy mikor és hogyan. Megszoktuk már a hideget, egy német segélyszervezet hozott nekünk meleg ruhát és cipőt. Kaptunk sátorokat, ami az ételt illeti, feltaláljuk magunkat. Néha az emberek is adnak valami élelmiszert, de általában összegyűjtünk annyi pénzt, hogy vegyünk valamit, amit meg tudunk főzni” – idézi a lap a tábor egyik lakóját.

A cikkben azt írják, sokan a táborból már többször is visszajöttek a magyar határról, mert nem sikerült átjutniuk a határzáron, másokat a horvátok fordítottak vissza. Pénzt a már Nyugat-Európában élő rokonoktól kapnak néhányan, ők abban reménykednek, hogy találnak majd olyan embercsempészt, aki képes átjuttatni őket a szigorúan ellenőrzött határokon.

 
hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó